Connect with us

European Tour

Krankzinnige finale brengt Van Gerwen Euro-titel tegen Wright

Michael van Gerwen heeft in een waanzinnige finale de eerste European Tour van het jaar gewonnen. Mede door veel gemiste dubbels van de Nederlander kwam Peter Wright op een 1-5-voorsprong. Vanaf 5-5 liep de Schot met sterk spel naar 5-7 en miste één matchdart op bulls-eye. Daarna knalde Van Gerwen er toch weer overheen.

Geen maat op Mighty Mike

Op Van Gerwen stond eigenlijk de hele dag geen maat. In de middag werd Alan Norris al gevloerd, daarna moesten Simon Whitlock en Richard North eraan geloven. The Wizard kreeg een 170-finish om zijn oren, voor North was het in de slotleg een 164-finish. Beide darters pakten maar één leg: 6-1 en 7-1. Meulenkamp stond als tweede Nederlander in de kwartfinale, maar bij hem was de tank na zeges op Dimitri Van den Bergh, Daryl Gurney en Justin Pipe leeg. Hij verloor met 6-2 van North.

Wright leeft weer op

Wright kende een aantal dramatische weken, waarbij hij in de Premier League Darts had op weg lijkt naar degradatie en continu liep te rommelen met zijn darts. In Leverkusen keerde hij terug bij zijn meest succesvolle setup, waarmee de Schot vorig jaar ook de UK Open won. Het bracht hem direct het gewenste succes met goed spel en zeges. John Henderson (6-2) en Joe Cullen (6-3) gingen er snel af. De halve finale met James Wade werd een spektakel. De twee misten samen maar één dubbel. Wright was daar schuldig aan, maar won wel met 7-4.

MvG mist alle dubbels

In de finale begin Van Gerwen scorend uitmuntend, maar de dubbels waren een probleem. Acht missers in de eerste en drie missers in de vierde leg zorgden al voor een 1-3-achterstand. Vanaf 84 miste hij ook nog eens een pijl om zijn eigen leg niet in vijf beurten uit te gooien, waardoor Wright al halverwege de rit was. Er kwam een 180’er achteraan (1-5), voor Mighty Mike de draad oppakte met een 11-darter. Wright was daarop niet uit in vijftien pijlen en kreeg gelijk een vijfde 180’er om zijn oren. Toch kreeg de Schot weer een kans door drie missers, maar nu viel dubbel-16 er niet in voor Wright voor de 104-finish (4-5). De tiende leg bracht twee 180’ers, één voor beiden, om allebei ook twee pijlen op de dubbels te missen. Zo was de rebreak een feit (5-5), om toch gelijk weer te worden gebroken door een 11-darter van Wright.

Krankzinnige slotfase

Met zijn zevende 180’er stond Van Gerwen na twaalf pijlen klaar om opnieuw terug te slaan, maar met een 78-finish kwam Snakebite op matchpoint: 5-7. Mighty Mike opende zijn eigen leg met alweer een maximale score, maar miste opnieuw één dart op de dubbel. Wright deed hetzelfde op bulls-eye en Van Gerwen gooide in de veertiende leg zelfs vijf keer triple-20 op rij. Zo was het met een 89-finish 7-7.  Wright opende daarin met een 180’er, maar het was Van Gerwen die na negen pijlen op 88 stond. Hij kreeg zes pijlen de tijd om het weg te zetten met Wright op 162. Met een 13-darter pakte Van Gerwen dan ook alsnog de titel met 102,04 ondanks 8 uit 28 op de dubbels.

European Tour 1: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over European Tour