Connect with us

World Darts Championship

Matchfixing op PDC WK; Speler geschorst voor 7 jaar

Gilbert Ulang heeft een schorsing opgelegd gekregen van zeven jaar voor matchfixing. De Filipijn speelde een kleine twee jaar geleden een verdacht duel op het PDC WK Darts, na uitvoerig onderzoek is hij nu beschuldigd. Ook Masumi Chino werd verdacht, maar hij is vrijgesproken.

Sterk gespeeld op PDC World Cup of Darts

Ulang kwam eerder al uit voor de Filipijnen op de PDC World Cup of Darts, in de zomer van 2016 wist hij samen met Alex Tagarao verrassend te winnen van het Amerikaanse koppel Darin Young en Larry Butler. In de tweede ronde waren Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld te sterk. In de single wist Ulang nog twee legs af te snoepen van Mighty Mike. Een aantal maanden later won hij het Filipijnse kwalificatietoernooi voor een ticket op het WK.

Opvallende vijfde legs

Met een loting tegen Kevin Simm waren er voor Ulang kansen op het PDC World Darts Championship, maar uiteindelijk verloor hij van de Engelsman met 2-0 in sets. In allebei de sets liep het naar een vijfde leg, waarin Ulang erg matig scoorde. Zowel door het niveau in deze cruciale legs als bettingpatronen was de wedstrijd direct als verdacht aangemerkt.

Uitgebreid onderzoek DRA

De Darts Regulation Authority heeft uitgebreid onderzoek gedaan en alle betrokkenen gesproken. Daarop is nu een sanctie van zeven jaar schorsing uitgesproken, met terugwerkende kracht van het moment dat de wedstrijd is gespeeld. Hierdoor is Ulang tot 17 december 2023 geschorst. Daarnaast heeft hij een boete gekregen van 2.500 pond. Er is geen aanleiding om aan te nemen dat zijn tegenstander Simm op de hoogte was van matchfixing.

Chino vrijgesproken

Ook de wedstrijd van Masumi Chino tijdens hetzelfde wereldkampioenschap werd als verdacht betiteld. De Japanner speelde in de voorronde tegen Tengku Hadzali Shah uit Maleisië. Shah won met 2-1 in sets. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen fundering is om Chino in staat van beschuldiging te stellen.

Delen:

Meer over World Darts Championship