Connect with us

World Darts Championship

Met knikkende knieën houdt Cross toch Van den Bergh van zich af

Rob Cross PDC WK Darts 2018

Rob Cross heeft bij zijn debuut op het PDC World Darts Championship direct de halve finale bereikt. De Engelsman liep snel weg van Dimitri Van den Bergh, maar liet de Belg terugkomen. Dreammaker liet alleen vier pijlen onbenut voor 2-2 in sets en daarna was Cross gevlogen. Het werd 4-1, voor Van den Bergh helemaal terugkwam tot 4-4. Daarin werd het een zenuwenspel en maakte Cross het verschil met finishes van 81 en 89. In de halve finale staat hij nu tegenover een Nederlander: Michael van Gerwen of Raymond van Barneveld.

Openingsbibbers maken een groot verschil

Cross wist in de openingsfase zijn favorietenstatus waar te maken en profiteerde vooral van de eerste bibbers van Van den Bergh. Een eenvoudige break, een 64-finish een 180’er voor de 12-darter met een 88-finish zorgde voor een razendsnelle eerste set. Ook de volgende twee legs gingen naar Cross, voor de Belg ook aan de wedstrijd begon. Daar was wel een misser op dubbel-19 voor de 158-finish van de Engelsman en stapte Van den Bergh in. Met een 92-finish kwam er een vijfde leg en daarin miste hij ook één pijl voor de set: 0-2.

Vier hele dure missers

Daarna nam Van den Bergh scorend de partij over en zakte Cross toch wel flink weg. Met twee 180’ers kwam Dreammaker op 2-1 en in de vijfde leg speelde hij een solide leg. Zo was het momentum inmiddels volledig bij de Belg, die klaar stond op 36 om de set af te maken. Cross hield zijn eigen leg met een 74-finish en zag Van den Bergh daarna vier pijlen missen voor de set. Cross strafte het af en raffelde er een ijzersterke eigen leg in om het verschil toch weer naar twee sets te tillen.

Dreammaker verkleint het verschil

Het leek ook gelijk de beslissing. De Engelsman brak in de vijfde leg met een 11-darter en opende zijn eigen leg met een 180’er. Dubbel-8 was goed voor 0-2, om in de derde leg opnieuw weinig weerstand te krijgen. Van den Bergh gooide geen enkele score van 100 of meer en was het razendsnel 1-4. Daarna leek de wereldkampioen bij de jeugd te ontspannen en begon weer beter te spelen. Hij opende met een 11-darter en profiteerde daarna van missers van Cross. Die gooide zich dood vanaf 28 en miste drie pijlen op dubbel-18. Zo was het 2-4 in sets en de Belg ging nog even door. Hij hield zijn eigen leg en verraste met een 134-finish voor de break. Daar kwam een 180’er achteraan, alleen brak Cross terug vanaf 72. Een vijfde leg kon hij niet afdwingen, want met twee 180’ers was het alweer 3-4 in sets.

Zinderende slotfase

Cross mocht de achtste set beginnen, alleen daarin kreeg hij de leg niet in vijf beurten uit. Van den Bergh opende wel met een 180’er en vond tops voor de break. Die marge was de jonge Belg gelijk weer bijna kwijt door een maximale score van Cross, alleen vier pijlen op dubbel-14 werden gemist. Voltage raffelde zijn eigen leg wel met een 10-darter af, maar moest daarna toch echt de set afstaan. Van den Bergh gaf Cross in de openingsleg vijf beurten de tijd, alleen die kon even geen triples vinden. Een elfde 180’er gaf hem nog de kans in de tweede leg en ontsnapte doordat Van den Bergh dubbel-16 voor de 132-finish miste. De 81-finish bracht dan ook 1-1 op de borden. De Belg herpakte zich snel en stond na twaalf pijlen alweer op 32. Hij miste drie pijlen op de dubbel en met een 89-finish pakte Cross pardoes de break. Van den Bergh kreeg dezelfde kans vanaf 81, alleen hij gooide twee keer tegen het ijzer. De herkansing was ook mis om acht pijlen op rij op de dubbels te missen. Dubbel-1 maakte het daarna af.

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

Meer over World Darts Championship