Connect with us

World Grand Prix

Mighty Mike zorgt voor eerste Nederlandse succes sinds 2007

De overwinning van Michael van Gerwen op de World Grand Prix is het eerste grote Nederlandse succes bij de PDC sinds 2008. Mighty Mike is ook pas de derde oranjeklant die een Major weet te winnen bij de Profesisional Darts Corporation.

Eerste succes

Roland Scholten was de eerste Nederlander die met een grote prijs in zijn handen stond. In 2004 won de Hagenaar de tweede editie van de UK Open. Hij versloeg op de ‘FA Cup of Darts’ John Part in de finale. Twee jaar later begon op datzelfde toernooi in Bolton het tijdperk van Raymond van Barneveld bij de PDC. Na zijn binnenkomst in de Premier League Darts was het op het eerste toernooi gelijk raak. Barney won de UK Open 2006 door Barrie Bates te verslaan. Een jaar later was het zelfs een volledige Nederlandse finale. Van Barneveld won van Vincent van der Voort.

Barney’s titels

Tussen deze twee toernooien wist Barney ook het PDC World Darts Championship van 2007 naar zijn hand te zetten door Phil Taylor te verslaan. In de zomer van 2007 won Van Barneveld ook nog de Las Vegas Desert Classic. Tot oktober 2012 zou dit het laatste TV-toernooi zijn dat door een Nederlander werd gewonnen. De enige keer dat er nog gejuicht kon worden was tijdens de PDC World Cup of Darts. Van Barneveld en Co Stompé wonnen het landentoernooi in 2010.

Magere jaren

Het was een periode van ruim vijf jaar met alleen sporadische finaleplaatsen. In alle gevallen behaald door Van Barneveld. In de finale van het wereldkampioenschap van 2009 kreeg hij klop van Phil Taylor. Op zowel de World Grand Prix van 2008 en 2009 verloor de Nederlander van zijn eeuwige rivaal uit Stoke-on-Trent. De World Matchplay-finale van 2010 was daarna tot deze week de laatste finaleplaats. Wederom verloor Barney toen van The Power.

Delen:

Meer over World Grand Prix