Connect with us

Negendarters

Norris pakt eerste PDC-titel; negendarters Van Gerwen én Taylor

Alan Norris heeft zijn eerste hoofdprijs te pakken bij de PDC. De Engelsman stapte in januari over als voormalig finalist van Lakeside en kent mede door schouderproblemen een zeer moeizaam eerste seizoen. In Dublin wist hij zichzelf dan ook een zeer goede dienst te bewijzen met dagwinst, want dat brengt hem in één klap naar de aankomende tv-toernooien. Het was in Ierland een doldwaze dag, met negendarters van Michael van Gerwen en Phil Taylor.

Overstappers laten zich zien

De moeite waarmee Norris en ook BDO nummer één van de ranking James Wilson door het eerste jaar bij de PDC ploeteren, geeft nog maar eens aan hoe knap de prestatie van vorig jaar van Stephen Bunting was. Hij wist zich gelijk voor alles te kwalificeren en gaat de top-16 van de wereld binnen. Zover zijn Norris en Wilson nog lang niet. Chuck zet door zijn toernooizege wel een eerste stap. Op weg naar de finale won hij van Matt Clark, Vincent van der Voort, Mervyn King, Michael Smith, Darren Webster en Gary Anderson. Een verrassende halve finale was er weggelegd voor de Canadees Ken MacNeil na zeges op onder meer Wes Newton, Jamie Caven en Justin Pipe. Hij verloor van Anderson.

Twee negendarters

In de bovenste helft van het schema was het net zoals een dag eerder spektakel. Dat begon al in de derde ronde door Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Het werd een thriller met een elfde leg. Van Gerwen won met 6-5 en gooide onderweg een negendarter. Phil Taylor kon dan natuurlijk niet achter blijven en ook hij gooide een perfecte leg in de kwartfinale tegen Stephen Bunting. Van Gerwen lag er op dat moment al uit, want hij verloor in de vierde ronde met 6-4 van een duidelijk op stoom komende Andy Hamilton. The Hammer ging er op zijn beurt weer vanaf tegen Kim Huybrechts, waarop de Belg ook met 6-5 won van Phil Taylor. De finale was vervolgens snel bekeken. The Hurricane kon de triple minder snel vinden en zag juist Norris als een wervelwind te keer gaan. Met drie 180’ers een 132-finish en een gemiddelde van 108,06 per beurt won Norris met 6-1.

Van der Voort in top-16

Van de Nederlanders wist naast Van Gerwen ook Christian Kist de vierde ronde te bereiken. The Lipstick ging daarin onderuit tegen Phil Taylor met 6-2. Jelle Klaasen haalde de derde doorgang, Dirk van Duijvenbode, Jeffrey de Zwaan, Van der Voort en Jermaine Wattimena pakten nog 250 pond mee door één duel te winnen. Op de wereldranglijst brengt Van der Voort dat wel naar plaats 16, hij wipt net zoals Bunting over Van Barneveld heen. Barney moest namelijk van twee jaar geleden toernooiwinst verdedigen. Jelle Klaasen is Newton bijna genaderd en zal hem tijdens de World Grand Prix voorbij gaan, waardoor hij naar plaats 21 zal klimmen. Norris is nu nummer 56.

 

Delen:

Meer over Negendarters