Connect with us

World Cup of Darts

Oranje onderuit in finale PDC World Cup of Darts

Nederland heeft de PDC World Cup of Darts niet kunnen heroveren van Engeland. In een thriller van een finale ging het mis in de vijfde partij. De finale begon voor Nederland al niet goed, want Michael van Gerwen werd door Phil Taylor verslagen. Raymond van Barneveld speelde vervolgens een ijzersterke partij tegen Adrian Lewis en won met een 11-darter. Hij hield dat niveau vast en maakte ook in de koppelpartij met een 104-finish het verschil. Taylor won vervolgens wel van Barney en zo kwam het aan op de allesbeslissende vijfde partij. Daarin speelde Van Gerwen onherkenbaar (1 uit 15 op de dubbels) en verloor. 

Phil Taylor – Michael van Gerwen 4-3

Het openingsduel leek gelijk een sleutelduel te gaan worden. De kansen om de titel te pakken hangen voor Engeland erg af van de resultaten tegen Van Gerwen. De start van Taylor was sterk met een 85-finish voor 1-0, gevolgd door de eerste 180’er van Van Gerwen. Met een 12-darter was het dan ook gelijk. The Power hield zijn eigen leg met een 149-finish en stond daarmee op een gemiddelde van 112. Van Gerwen zat daar ver achter, maar door de tweede 180’er was het wel 2-2. Taylor maakte in zijn eigen legs geen fout en door een 85-finish kwam de Engelsman op matchpoint. De Nederlander gooide weer een maximale score, maar het vervolg kwam er niet. Zo mocht Taylor aanleggen voor 57, om twee matchdarts te missen. In de zevende leg mocht Taylor openen en hij mocht opnieuw aanleggen. Ditmaal vanaf 68 en dubbel-16 viel wel.

Adrian Lewis – Raymond van Barneveld 3-4

Met een 180’er en dubbel-16 vloog Van Barneveld door de eerste leg heen. Lewis had ondertussen erg veel moeite om de triple te vinden en werd dan ook gelijk gebroken met nog geen gemiddelde van 80 achter zijn naam. In de derde leg werd Lewis wel wakker met een 180’er, om twee pijlen voor de rebreak te missen. Datzelfde deed Van Barneveld ook en werd het alsnog 1-2. De Nederlander knalde er in de vierde leg ook een 180’er in, maar vond geen triple vanaf 121. Lewis gaf nu geen cadeautje meer weg en vond tops voor de gelijkmaker. De Engelsman had het momentum, maar miste tops voor de break. Zo pakte Barney de dubbel voor matchpoint, maar Lewis dwong via dubbel-10 wel een zevende leg af. Barney mocht beginnen en gooide twee keer 140 en 180. Zo stond hij na negen pijlen op 41 en maakte het af met een 11-darter.

Taylor/Lewis – Van Gerwen/Van Barneveld 2-4

Met een 103-finish opende Engeland sterk, maar de tweede leg ging met een 14-darter naar de Nederlanders. De Engelsen leken de derde leg weer eenvoudig te pakken, maar slaagden er niet in om 169 in negen pijlen weg te werken. Zo kon Van Barneveld aanleggen voor de 104-finish en de break. Scorend beukten de Nederlanders daarna weg met onder meer een 180’er van Van Gerwen en opnieuw gooide Barney de dubbel voor 1-3. Met een 98-finish van Lewis kwamen de Engelsen nog wel een leg terug, voor Van Barneveld zijn 180’er vuurde. Engeland kon geen druk meer zetten en zo werd het via dubbel-16 van Barney 2-4.

Phil Taylor – Raymond van Barneveld 4-1

De druk en lengte van de strijd leek bij Taylor en Van Barneveld in de openingsleg op te gaan breken. Ze misten allebei veel dubbels en Taylor was via dubbel-3 misschien wel de gelukkigste om gelijk een break te pakken. Barney herpakte zich met de eerste 180’er en een strakke 62-finish. Ook in de derde leg gooide de Nederlander een 180’er en met name Taylor had steeds meer moeite om de triples te vinden. Hij hobbelde achter Barney aan en zag de Nederlander zich vergooien vanaf 62. Taylor kreeg zelf de kans vanaf 66 en vond dubbel-16 direct voor de nieuwe break. De Engelsman vond de triples nu pardoes wel voor zijn eerste 180’er en kwam met een 83-finish op 3-1. Van Barneveld leek nog op weg om een zesde leg af te dwingen, maar vanaf 80 gooide hij eerst single-5 en vervolgens bulls-eye. Zo kon Taylor terugkomen voor dubbel-16: 4-1.

Adrian Lewis – Michael van Gerwen 4-1

Beide darters openden gelijk met een 180’er en Lewis stond na drie beurten al op 41. Daar maakte hij echter een zooitje van, alleen Van Gerwen kreeg 128 ook niet weggepoetst. Met zijn derde dart redde Lewis zich dan ook via dubbel-3. De Engelsman leek weg te kunnen lopen in de tweede leg, tot een beurt van 40. Van Gerwen miste vervolgens alleen in totaal vier pijlen op de dubbels en Lewis kon alsnog uitlopen naar 2-0. Getergd knalde de Nederlander zijn tweede 180’er erin, om nog eens negen pijlen op de dubbel te missen. Toch kon hij Lewis via dubbel-1 breken. Ook de vierde leg was erg moeizaam van de Nederlander en wist zich nog wel weg te zetten naar 22. Lewis knalde dubbel-4 voor de 76-finish er wel in om op matchpoint te komen. Daar kwam nog een 180’er overheen, om vijf matchdarts te missen. Van Gerwen gooide dubbel-18 echter niet voor de 110-finish en Lewis maakte het af.

PDC World Cup of Darts 2016: Uitslagen en statistieken

 

Delen:

Meer over World Cup of Darts