Connect with us

Pro Tour

Order of Merit: Top-16 ongewijzigd; Barney grote daler

Raymond van Barneveld PDC WK Darts 2019 (2)

Het PDC World Darts Championship 2019 heeft opvallend genoeg weinig veranderingen met zich meegebracht in de top van de Order of Merit. De wereldranglijst van de PDC, gebaseerd op het verdiende prijzengeld over de afgelopen twee jaar, heeft voor als na het WK dezelfde zestien spelers in de top-16 van de wereld.

Grootste prijzenpot ooit

Dat is vooral opvallend doordat er in Alexandra Palace de grootste prijzenpot ooit werd verdeeld en het WK topzwaar is vergeleken met alle andere televisietoernooien. Michael van Gerwen had zijn eerste plaats dit WK kwijt kunnen raken, maar door zijn derde wereldtitel is het gat weer enorm. Met 1.603.500 pond achter zijn naam heeft hij ruim het dubbele van de nummer twee Rob Cross (785.750). Doordat Cross ook nog eens over een jaar het prijzengeld van zijn wereldtitel moet verdedigen, is de kans nu al ontzettend groot dat Van Gerwen de komende twee jaar de ranglijst zal blijven aanvoeren.

Kleine verschuivingen

Kleine verschuivingen waren er wel in de top. Zo klom Michael Smith van plaats tien naar plaats zes. De vier spelers die hij passeerden leverden allemaal één plek in. Adrian Lewis klom daarnaast van plaats zestien naar plaats veertien. Verder waren er echter geen wijzigingen bij de bovenste zestien spelers.

Barney maakt vrije val

De zeer vroege uitschakeling van Raymond van Barneveld zorgde ervoor dat hij de grootste daler was op de ranglijst. De Nederlander begon als nummer zeventien aan het WK en is nu de nummer 28 van de wereld. Hij staat daarin tussen een groep Nederlanders: Jelle Klaasen, Barney, Jermaine Wattimena en Benito van de Pas zijn de nummers 27, 28, 30 én 30. Vincent van der Voort (36), Jan Dekker (43), Jeffrey de Zwaan (44), Danny Noppert (46), Ron Meulenkamp (52) en Christian Kist (58) staan allemaal in de top-64. WK-surprises Nathan Aspinall (34), Brendan Dolan (40), Ryan Joyce (51) en Luke Humphries (57) hebben allemaal flinke sprongen gemaakt.

PDC Order of Merit

Delen:

Meer over Pro Tour