Connect with us

Pro Tour

Opinie: Overvolle PDC-kalender begint te schuren

Krysztof Ratajski PDC WK Darts 2018

De PDC is zich in een bizar snel tempo aan het ontwikkelen. Het prijzengeld blijft met grote stappen groeien, het aantal toernooien nemen toe en de inzet wordt dan ook steeds hoger. Met de ontwikkelingen stuit de PDC nu ook wel op wat problemen en dan vooral in de kalender. Deze is zo overvol geraakt dat er overlap ontstaat. En deze overlap zorgt voor een oneerlijk speelveld.

Veel dubbele weekendplanningen

Het PDC-seizoen 2018 is pas een paar weken onderweg, toch zijn er al ontzettend veel toernooien gespeeld. Na vier dagen Q-School volgde direct een week later het eerste Challenge Tour-weekend. Dat was niet het enige dat er in dat weekend onder de vlag van de PDC werd gespeeld. In Kopenhagen was het eerste weekend van de Scandinavische Tour, terwijl in het Hongaarse Boedapest de Oost-Europese qualifiers voor de eerste zes European Tour-events werden gehouden. Daar zit gelijk een groot probleem dat de overvolle kalender heeft gecreëerd. Spelers uit deze regio’s moeten namelijk kiezen.

Cruciale regelwijziging voor Challenge Tour

De afgelopen jaren was die keuze niet zo moeilijk. De Challenge Tour was namelijk relatief van weinig waarde. Ieder weekend werden er vier toernooien gehouden waarop uiteraard prijzengeld te verdienen viel. Daarnaast kreeg de top-2 van de eindranglijst een tourkaart. Dit jaar is dat wel anders. Waar de vrije plaatsen op de Players Championships altijd werden aangevuld met de hoogst geëindigde spelers op de Q-School Order of Merit, wordt nu de actuele ranglijst van de Challenge Tour Order of Merit gehanteerd. De beste spelers van het eerste Challenge Tour-weekend mogen daardoor komend weekend meedoen aan de eerste twee Players Championships. Alle spelers die op de eerste Challenge Tour-dagen ontbraken, zijn eigenlijk al volslagen kansloos om dit jaar nog te spelen op de Players Championships.

Ratajski krijgt zo geen eerlijke kans; veel spelers in een spagaat

Zo zit Krysztof Ratajski dus eigenlijk in een niemandsland. De Pool won afgelopen weekend een UK Open Qualifier. Daarmee is hij de eerste Oost-Europeaan die PDC-titel pakt en heeft de dartsorganisatie misschien wel sneller dan verwacht de gedroomde voet aan de grond in een nieuw land en gebied. Maar hoe nu verder voor Ratajski? Hij heeft op een haartje een tourkaart gemist op Q-School. Logischerwijs koos hij er vorige maand voor om in Hongarije te gaan spelen om zich te plaatsen voor European Tour-events. Dat is alleen financieel al een logische keuze, want plaatsing voor iedere EuroTour is goed voor minimaal duizend pond prijzengeld. Ratajski plaatste zich voor twee toernooien, waaronder het vijfde European Tour-event. Laat dit toernooi nou precies samenvallen met het derde weekend van de Challenge Tour… Daar kan hij dus definitief een streep door zetten. Het brengt tegelijkertijd spelers die wel hoog staan op de Challenge Tour-ranking in de spagaat of ze zich wel moeten proberen te plaatsen voor deze vijfde European Tour. Want is voor hun een goede ranking behouden op de Challenge Tour niet veel belangrijker?

PDC-kalender 2019 moet echt op de schop

Vanuit de PDC is het antwoord dat gegeven wordt gemakkelijk en te begrijpen. Spelers hebben allemaal de kans gehad om een tourkaart te verdienen op Q-School. Met een tourkaart op zak is er voor niemand een probleem. Natuurlijk klopt dit, maar dat verandert er niets aan dat voor iedere Oost-Europese en Scandinavische speler er een oneerlijk speelveld is gecreëerd. Ze moeten kiezen om zich óf proberen te plaatsen voor de European Tour-events óf voor de Players Championships via de Challenge Tour. Waarbij er op de Challenge Tour ook nog de kans is om een tourkaart te verdienen. Het is de spagaat waar de PDC spelers niet in moet laten belanden. En zeker niet als je als organisatie juist wil dat spelers uit nieuwe windstreken darts gaan omarmen en groot maken. De PDC-kalender voor 2019 zal dus echt op de schop moeten

Delen:

Meer over Pro Tour