Connect with us

Pro Tour

PDC wil straffen uitdelen tijdens duels wegens wangedrag

Het gedrag van spelers op het podium is de laatste maanden een veelbesproken onderwerp. Het gedrag van James Wade tijdens het WK en de finale van de Grand Slam of Darts tussen Gary Anderson en Gerwyn Price zijn de meest in het oog springende incidenten, maar daar bleef het bij lange na niet bij. De PDC beraadt zich dan ook over het nemen van stappen om de sportiviteit aan de oche te waarborgen.

PDC en DRA

Chief Executive Matthew Porter van de PDC laat in een interview bij Live Darts TV weten dat er samen met de DRA (Darts Regulation Authority) wordt gekeken naar de situatie. “Het is een situatie met twee gezichten. We hebben graag caracters die zich laten gelden, alleen een aantal spelers zijn een grens gepasseerd. Belangrijk om hierbij te benadrukken is dat de PDC hier niet direct op kan ingrijpen. De PDC promoot en faciliteert de toernooien, maar de DRA is de controlerende organisatie. De DRA bekijkt alle zaken die gaan over discipline, integriteit, anti-corruptie en anti-doping en werkt onafhankelijk van de PDC. Wij volgen hun reglementen en zij zullen de huidige zaken bekijken.”

Sancties tijdens duels

De wedstrijd tussen Anderson en Price wordt al enige tijd onderzocht, deze week werd bekend dat Wade zich ook bij de DRA moet komen verantwoorden voor zijn gedrag tijdens het WK. Daarnaast zijn er nog diverse incidenten geweest, zoals met Max Hopp tijdens het European Championship. Porter: “We zijn als PDC in gesprek met de DRA over de afgelopen maanden en wat voor sancties er mogelijk tijdens wedstrijden opgelegd kunnen worden. Op dit moment is er geen enkele mogelijkheid om iets te doen tegen een speler die over de grens gaat.”

Willen geen robots

“Stel je voor dat we dit met voetbal vergelijken. Als een speler een doodschop uitdeelt en de scheidsrechter mag er niets aan doen, dat is zoals het momenteel in darts ervoor staat. Dit is precies waar we met de DRA over praten, hoe kunnen we tijdens een wedstrijd ingrijpen wanneer er een duidelijk incident plaats vindt. Hierover willen we op korte termijn duidelijkheid scheppen, zodat het in het nieuwe seizoen kan worden geïmplementeerd. Tegelijkertijd wil ik wel benadrukken dat we geen robots op het podium willen, maar het spel moet wel fair blijven.”

Delen:

Meer over Pro Tour