Connect with us

World Darts Championship

PDC WK Darts 2018: Voorbeschouwing dag 10

Raymond van Barneveld GSOD 2017 PDC Darts

De laatste dag op het PDC World Darts Championship 2018 voor de kerstonderbreking brengt opnieuw zes partijen uit de tweede ronde. Jermaine Wattimena vult de middagsessie, met onder meer de kraker tussen Smith en Cross. In de avond zijn Phil Taylor en Raymond van Barneveld aan de beurt.

Keegan Brown – Zoran Lerchbacher (0-1, op tv 0-0)

Er waren van de ongeplaatste spelers wel wat verrassingen verwacht, maar de tweede ronde wedstrijd tussen Keegan Brown en Zoran Lerchbacher is van de zestien partijen toch wel de minst voorspelde. Met James Wade en Mervyn King troffen ze misschien niet de meest in vorm zijn de spelers, toch waren die op ervaring toch de torenhoge favorieten. Brown wist het matige spel van Wade echter gelijk goed af te straffen. Waar The Machine normaal gesproken zichzelf in moeilijke partijen wel weet te redden door sterk te finishen en af en toe een 12-darter er tussendoor te gooien, kwam hij nu geen moment echt op gang. Brown won dan ook dikverdiend. Na afloop gaf de voormalig wereldkampioen bij de jeugd toe dat hij in een flink dal zit. Hij is al anderhalf jaar depressief en wordt daar pas sinds de zomer voor behandeld. Het begint langzaam zijn vruchten af te werpen en het geeft hem een uitgelezen en tevens volkomen onverwachte kans om door te dringen naar de derde ronde van het wereldkampioenschap. Tegenstander Lerchbacher was al bijna uitgeschakeld. Hij kwam op een 2-0-achterstand in sets tegen King, zonder dat de Engelsman nou heel sterk stond te spelen. The King heeft alleen al jaren last van rugklachten en die worden dit jaar steeds erger. In Alexandra Palace ging het na tweeënhalve set volledig mis. King verdraaide iets in zijn rug en kon nog amper lopen. Lerchbacher hoefde niet eens aan te zetten om alle daaropvolgende legs te pakken. Zo won hij voor het eerst een partij bij de PDC op televisie en mag hopen op meer. De enige ontmoeting met Brown wist hij namelijk ook nog eens te winnen. Deze zomer haalde Lerchbacher één keer de finale van een Players Championship en won toen in de kwartfinale van Brown met 6-4. Op grote podia lijkt de Engelsman toch echt in het voordeel te zijn.

Michael Smith – Rob Cross (1-4, op tv 0-1)

Het was de angst van eigenlijk iedere geplaatste speler, in de tweede ronde al gekoppeld worden aan Rob Cross. Voltage vloog door de rankings heen en daardoor was het echt tot en met de Players Championship Finals afwachten waar hij zou uitkomen. Michael Smith is uiteindelijk de klus en in de volgende ronde mogelijk Daryl Gurney. Voor Smith komt het zeer ongelegen, want hij kan een succesje goed gebruiken. De jonge Engelsman speelde twee jaar geleden erg sterk met een halve finale op de Grand Slam of Darts, kwam de top-10 van de wereld binnen, en verdiende een ticket voor de Premier League Darts. Daar kreeg hij flinke tikken te verwerken en speelde vervolgens een matig 2016. Dit jaar waren er af en toe oplevingen te zien met onder meer de winst van de Gibraltar Darts Trophy. Ook was het op televisie af en toe sterk, maar tegelijkertijd bleek zijn weerstand erg broos. Dat bleek met name tijdens de Grand Slam of Darts. Smith gooide een sterke openingsfase tegen Gary Anderson, maar na één hoge finish van de Schot was Bully Boy gelijk knock-out. Zijn eerste partij op het WK hield ook niet over. Simpel liep Smith naar 2-0, maar liet Steve Lennon net zo eenvoudig terugkomen tot 2-2. De vijfde set was wel heel sterk, maar dat niveau zal hij in alle sets moeten laten zien tegen Cross. De debuterende Engelsman mag dan nog altijd een groentje zijn, zijn prestaties zijn dat allerminst. Met vier toernooizeges op de Players Championships, een aantal finales op de European Tour en een finale op de European Darts Championship heeft hij een waanzinnig debuutjaar. Je zou denken dat hij voor het WK-debuut toch wel enige bibbers zou hebben, maar daar bleek niets van. Als je kritisch wil kijken was de eerste set nog ietwat onwennig tegen Seigo Asada, uiteindelijk eindigde Cross met 104,12 per beurt op een waanzinnig gemiddelde. Dit jaar is hij Smith al een aantal keer stevig de baas geweest en het maakt Voltage dan ook de favoriet.

Steve West – Jermaine Wattimena (1-0, op tv 0-0)

In het kwart van het speelschema dat bol stond van de verrassingen wisten ook Steve West en Jermaine Wattimena hun geplaatste opponent te verslaan. West trof Benito van de Pas die opnieuw veel moeite had om zijn normale niveau te halen. Het zorgde ervoor dat de Nederlander na de nederlaag zijn pijlen gelijk weggaf en een nieuwe start zal gaan maken. Voor West was het zijn allereerste zege op een wereldkampioenschap en dat na twee jaar waarin hij al voor meer sensaties op televisie heeft gezorgd. Zo won hij anderhalf jaar geleden van Phil Taylor op de World Grand Prix, de afgelopen zomer van Michael Smith op de World Matchplay en terug op de Grand Prix was James Wade de klos. Op al die drie toernooien was het wel zo dat hij in de tweede ronde een veel lager niveau haalde en vrij kansloos werd uitgeschakeld. Het is dan ook aan West om ervoor te zorgen dat hij nu ect progressie heeft geboekt. Dat zal dan moeten gebeuren tegen Wattimena, die eveneens voor het eerst een wedstrijd op het wereldkampioenschap wist te winnen. Er kwam tegen Joe Cullen wel wat geluk bij kijken. De Engelsman kreeg namelijk vier matchdarts, alleen die miste hij allemaal. Rockstar werd daarna overlopen door Wattimena. Voor de Brabander is het een volgende stap in zijn PDC-carrière waarin het in 2017 vooral erg constant is geworden. Liefst drie keer haalde Wattimena een halve finale op een Players Championship en stond vorige maand ook bij de laatste-16 van de Players Championship Finals. De top-32 van de wereld begint in zicht te komen en met een zege op West kan dat zelfs snel gaan.

Daryl Gurney – John Henderson (3-1, op tv 1-1)

In de eerste ronde van het PDC WK Darts heeft Daryl Gurney nog maar eens laten zien waarom hij op dit moment de terecht nummer vier van de wereld is. De Noord-Ier werd flink uitgedaagd door Ronny Huybrechts, want de Belg begon uitstekend aan de partij met een gemiddelde van ruim 100 per beurt. Gurney beukte daar nog een stukje overheen en wist daardoor toch zonder al te veel problemen de tweede ronde te halen. Het zou ook totaal niet in het jaar van Superchin passen om al in de eerste ronde te verliezen. De Noord-Ier haalde op alle televisietoernooien waar hij aan deel nam minimaal de kwartfinale en won in het najaar de World Grand Prix. Het bracht hem van plek 21 bij het begin van 2017 naar de huidige vierde stek. Met Henderson treft hij een opponent waar hij op de Grand Prix ook tegen speelde. Gurney maakte toen een einde aan de opmars van de Schot, die net Michael van Gerwen, Alan Norris en Raymond van Barneveld had verslagen. Higlander is dan ook aan een goed seizoen bezig, al slaagt hij er nog niet helemaal in om de halve finale van de Grand Prix een goed vervolg te geven. De daaropvolgende televisietoernooien waren telkens toch weer bijna allemaal na één partij voorbij. In Alexandra Palace had hij in de openingsronde ook moeite met Marko Kantele, tot een 160-finish. Daarmee pakte de Schot de set en daarna ook de partij.

Phil Taylor – Justin Pipe (9-3, op tv 2-0)

Zal Phil Taylor ditmaal wel scherp aan de oche verschijnen, het is de grote vraag. In zijn openingspartij tegen Chris Dobey was The Power niet bepaald in vorm. Het was dat de jonge Engelsman ook weinig wist te presteren, dat het niet spannend werd. Dobey miste namelijk een pijl om een vijfde set af te dwingen en daarin was hij dan ook gek genoeg de favoriet geweest. Na afloop kwam Taylor nergens voor de camera, behalve bij de PDC zelf. De Engelsman gaf aan ontzettend moe te zijn, de echte spirit te ontberen en er echt klaar mee te zijn. Of hij het heilige vuur dit toernooi nog een keer kan oproepen is dan ook interessant om te zien tegen Pipe. Vroeger was het in ieder geval wel zo geweest dat The Power zijn landgenoot een lesje had willen leren. The Force heeft deze week namelijk veel over zich heen gekregen vanwege het kuchincident. Bernie Smith kreeg matchdarts tegen Pipe, maar op het moment dat hij moest gooien was duidelijk te zien dat Pipe achter hem stond te kuchen. Of het bewust was of toeval zal altijd de vraag blijven, in de Engelse pers is het in ieder geval zeer breed uitgemeten. Zo noemde Wayne Mardle het een schande en vond de analist zelfs dat er een onderzoek naar moet worden gedaan. Mocht Taylor nu wel voor de camera verschijnen, dan zal hij ongetwijfeld hier ook los over gaan. De zaal zal in ieder geval in Alexandra Palace volledig opgezweept zijn om Pipe de gehele partij te verwelkomen met een striemend fluitconcert.

Raymond van Barneveld – Kyle Anderson (5-5 op tv 1-3)

De laatste partij voor de kerstonderbreking is een absolute kraker. Raymond van Barneveld heeft een aantal mindere maanden achter de rug, nu het WK is aangebroken is hij toch weer duidelijk in vorm. In de openingsronde wist hij zeer overtuigend af te rekenen met Richard North en stond de debutant geen set af. De afgelopen drie jaar stond de Nederlander in de halve finale en nu wil hij logischerwijs een ronde verder komen. Daarvoor is de route zwaar en lang, met nu dus eerst Anderson. De Australiër heeft zijn definitieve doorbraak gemaakt bij de PDC. Afgelopen zomer won The Original voor het eerst een Players Championship en liet daarna ook uitstekend spel zien op de World Series. Hij won zelfs de Auckland Darts Masters, alleen bleef het echte vervolg in het najaar uit. Het European Darts Championship was daarop een uitzondering. Anderson haalde de halve finale en gooide daarin een negendarter tegen Michael van Gerwen. Hij had de wedstrijd eigenlijk ook moeten winnen, maar de Aussie liet dat na. De bibbers waren nog net te groot om die stap te zetten. Zijn eerste partij in Alexandra Palace was niet heel overtuigend. Anderson won dan wel met 3-1 van Peter Jacques, zijn gemiddelde eindigde op 93,08 per beurt. Dat zal hij dan ook flink moeten opschroeven om Van Barneveld te gaan bedreigen. Hoe dat moet weet Anderson in ieder geval wel. Van de vier partijen op televisie won hij er liefst drie, al waren dat wel twee partijen op de World Series en de World Cup. De laatste ontmoeting, dit najaar op de World Grand Prix, won Van Barneveld met 2-0 in sets.

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

Meer over World Darts Championship