Connect with us

World Darts Championship

PDC WK Darts 2018: Voorbeschouwing dag 11

De kerstdagen zijn alweer voorbij en het PDC WK Darts 2018 komt nu in een stroomversnelling. Op dag 11 van het World Darts Championship staan nog vier duels uit de tweede ronde voor de boeg, daarna gaan we vanavond al beginnen aan de derde ronde. Daarin staan gelijk alle resterende Nederlanders.

Simon WhitlockDarren Webster (3-4, op tv 0-3)

Voor Simon Whitlock en Darren Webster is het geen onbekend terrein om tegen elkaar te staan in Alexandra Palace. In december 2014 was het raak in de eerste ronde. Whitlock was toen aan een dramatische periode bezig en had al een half jaar geen partij op televisie gewonnen. Webster kreeg de partij letterlijk cadeau. Twaalf maanden geleden stonden ze weer tegenover elkaar in de tweede ronde. Ditmaal ging Webster volledig loco. Demolition Man maakte zijn bijnaam waar, want Whitlock werd volledig van het podium geblazen met 4-0. Tijd dus voor de Australiër om revanche te nemen, toch lijkt Webster op voorhand opnieuw de betere papieren te hebben. De Engelsman speelde een zeer sterke partij tegen Devon Petersen, waarin hij met name in de eerste twee sets zijn niveau van het afgelopen jaar haalde. Met overtuiging ging hij aan de slag, tot er twee matchdarts werden gemist. Het was het keerpunt, waarna de vertwijfeling er toch weer inschoot. Een sterke vijfde set bracht hem toch de winst. Whitlock stond afgelopen najaar in de finale van de World Grand Prix, maar daarna heeft de Australiër er totaal geen passend vervolg aan weten vast te plakken. Nagenoeg louter eerst ronde nederlagen kregen ook geen sterk vervolg in Alexandra Palace. Het was dat Martin Schindler er helemaal een pot van maakte, want de debuterende Duitser kwam op zijn dubbels slechts tot 18 procent. Whitlock kon met moeite één van zijn vier pijlen richting een dubbel in het juiste vakje prikken, maar het straalde opnieuw erg weinig vertrouwen uit. Zo staat er voor The Wizard nog altijd veel op het spel. Zijn top-10 plaats en een ticket voor de Premier League liggen voor het grijpen, maar weer een pijnlijke nederlaag kan ook alles veranderen.

Alan NorrisJames Richardson (4-1, op tv 0-0)

Als het om de Premier League-lijstjes gaat komt de naam van Alan Norris ook steeds vaker naar voren. In onze preview over de League hadden we Chuck opgenomen als één van de vele outsiders. Hij haalde dit jaar tenslotte een halve finale op de UK Open en een kwartfinale op de World Matchplay. Daarna werd het alleen heel veel minder met de Engelsman. Het past bij zijn manier van spelen. De ene dag is het fantastisch en de andere dag wil er maar weinig lukken. Nu er achter elkaar spelers afvallen voor de League, en vooral Engelse spelers zoals Chisnall, Wade en Lewis, komt Norris boven drijven. De huidige nummer vijftien van de wereld zal dan nog wel één en vermoedelijk twee rondes moeten zien te overleven. Dat brengt hem dan ook gelijk naar minimaal de dertiende plaats van de wereld. De zone waardoor je nog meer gaat opvallen. Zijn eerste partij was erg degelijk, want de Fin Kim Viljanen werd met 3-0 verslagen. Viljanen kreeg wel kansen, maar profiteerde zelden. En met vier keer 180 en een 120-finish liep Norris naar 3-0 in sets. Met James Richardson treft hij iemand die wel eens heel gevaarlijk kan zijn. Vraag dat maar aan Raymond van Barneveld, hij verloor van hem in 2012, en dit keer was Kim Huybrechts de klos. Daar komt nog eens bij dat de druk van de Premier League ook bij de Belg speelde. Hij had de dagen ervoor al die geplaatste spelers zien verliezen en had zichzelf nog meer druk opgelegd. Huybrechts had al een zeer moeizaam jaar en dat kreeg de Belg dubbel terugbetaald door een ontketende Richardson. De eerste set was nog matig van beide spelers, daarna ging de Engelsman met de beurt beter spelen. Hij tikte de 97 per beurt aan, ruim tien punten meer dan de teleurstellend spelende Huybrechts. Zo werd ook dit 3-0. In 2012 zakte Richardson vervolgens ver weg in zijn tweede partij en het is de vraag in hoeverre hij geleerd heeft van zijn eerdere deelname.

Kevin MunchAntonio Alcinas (0-0)

Kevin Munch en Antonio Alcinas, twee spelers die zich via regionale qualifiers hebben geplaatst voor het WK mogen zomaar onderling gaan uitmaken wie er in de derde ronde mag verschijnen. Het is voor Munch de tweede keer dat hij de eerste schifting op het PDC WK Darts wist te overleven, al was de wijze waarop totaal niet met elkaar te vergelijken. Vorige keer was hij namelijk eigenlijk de mazzelaar van het toernooi. Denis Ovens had zoveel rugklachten dat hij na één set moest opgeven. Nu begin de Duitser in de voorronde en blies Aleksandr Oreshkin van het podium. Vervolgens leek Adrian Lewis het eindstation te worden, maar de Engelsman zakte als een plumpudding in elkaar. Het vertrouwen, niveau en mentale weerbaarheid is dit jaar zover afgedwaald dat hij er niet in slaagde om ook maar enig weerwerk te leveren toen Munch op stoom kwam. De Duitser ging met steeds meer geloof spelen, zag Lewis het hem ook niet meer moeilijk maken, en voltooide de stunt. Het verschaft hem gelijk uitzicht op meer. Alcinas is namelijk ook geen speler in bloedvorm. Hij speelde een zeer zwak jaar op de Pro Tour en moest daardoor het Zuid-Europese kwalificatietoernooi spelen. Dat won hij, om vervolgens tegen zijn landgenoot en vriend Cristo Reyes te moeten spelen. Beide spelers hadden daar zichtbaar moeite mee, maar Reyes uiteindelijk het meest. Met gemiddeldes van 85 maakten ze amper indruk en dat zal Munch dan ook sterken in zijn geloof om nu de derde ronde te kunnen bereiken. Zijn grote nadeel is nu wel dat de grote Duitse media veel van hem verwacht en de druk dus totaal anders is dan tegen Lewis. Weet hij daar goed mee om te gaan is Munch op papier de betere speler

Peter WrightJamie Lewis (5-1, op tv 1-0)

Draaien we de klok een jaar terug, dan zien we Wright en Lewis eveneens tegenover elkaar staan in de tweede ronde van het WK. De Schot won toen met 4-0 in sets en stond zelfs maar één leg af. Hij was genadeloos met 12 uit 16 op de dubbels en Lewis kreeg een harde tik te verwerken. Het jaar 2017 sluit voor beide spelers naadloos aan op dit duel. Wright beleefde het beste jaar uit zijn carrière, won met de UK Open zijn eerste major en is de nummer twee van de wereld. Lewis kende een dramatisch jaar, viel uit de top-32 van de wereld en moest zelfs naar de PDPA Qualifier om een ticket voor het WK te verdienen. Hij werd daar uiteindelijk derde en moest in de voorronde instromen. Een uitstekende partij tegen de jonge Kenny Neyens sloot de Welshman af met een 10-darter en speelde daarna een zowat nog betere eerste ronde. Zijn landgenoot Johnny Clayton werd volledig kansloos gelaten en met een gemiddelde van 99,02 per beurt liet Lewis zien dat hij nog lang niet is afgeschreven. Hij mag dus revanche proberen te pakken tegen een nog altijd niet volledig fitte Wright. De Schot werd eind november opgenomen met galstenen en het was lang onzeker of hij wel kon spelen in Alexandra Palace. Vijftien kilo lichter verscheen hij toch op het podium in liefst drie flitsende kerstshirts. De Braziliaan Diogo Portela wist hem een set af te snoepen, maar in de problemen kwam Wright geen moment. Wel gaf hij toe dat er twijfel was. Hij stond veel meer te zweten dan normaal op het podium en voelde zijn energie ook snel verdwijnen. Een nieuwe week herstellen zal hem verder moeten hebben gebracht.

Vincent van der VoortRaymond van Barneveld (2-17, op tv 0-11)

Zonder een set te hebben verloren staat Vincent van der Voort in de derde ronde van het WK Darts. Twaalf maanden geleden was dat volledig voor onmogelijk gehouden. Zware rugproblemen leken toen zelfs het einde van zijn carrière in te luiden, maar hij besloot het roer om te gooien. Van der Voort ging hard aan de slag in de sportschool en met een fysio. Het betaalt zich nu uit. De Nederlander is fysiek fitter en mentaal frisser. Met de juiste agressie werkte hij zich door de legs en weet fouten makkelijker te verteren. Dave Chisnall en Steve Beaton werden aan de kant gezet voor een stek bij de laatste-16, waardoor hij weer vooruit kan gaan kijken. Om nog een ronde verder te komen zal hij iets moeten doen dat hij nog nooit eerder heeft gedaan: winnen van Raymond van Barneveld op een televisiepodium. In 2003 troffen ze elkaar al voor het eerst op de Zuiderduin Masters en ruim een jaar later op Lakeside. In totaal speelden ze liefst elf keer op een groot toernooi tegen elkaar, maar nooit won Fast Vinnie. Dat lukte hem alleen twee keer op de vloer. Het was opvallend genoeg wel pas de eerste wedstrijd sinds ruim drie jaar. De vorm van Van Barneveld was voor het WK een vraagteken. Tot oktober kende Barney een goed jaar, al bleef de beloning van een titel nog uit. De laatste twee maanden lukte er eigenlijk erg weinig en was hij telkens vroeg uitgeschakeld. Zoals ieder jaar weet hij in Alexandra Palace toch zijn beste spel te tonen. Richard North werd overlopen met 3-0 en Kyle Anderson ging ook zitten met 4-1. De Australiër leek even zijn kansen te krijgen om de partij weer in evenwicht te brengen, twee hoge finishes vielen alleen niet. Daarna was de Nederlander overtuigend gevlogen met een gemiddelde van 102,78 per beurt. Kijkend naar dit toernooi lijkt er voorlopig dus weinig te zitten tussen de twee oranjeklanten, het onderlinge resultaat weegt vooral in mentaal opzicht wel heel erg door. Dat maakt Barney dan ook de favoriet voor deze strijd.

Michael van GerwenGerwyn Price (10-0, op tv 5-0)

Wie gaat dit toernooi Michael van Gerwen voor het eerst laten zweten? Gezien zijn spel in de eerste twee rondes zou Gerwyn Price in ieder geval een poging kunnen gaan doen, maar misschien is het zelfs voor de Welshman tegen beter weten in. Waar Van der Voort een zwaar negatief record heeft tegen Van Barneveld, heeft Price zelfs nog nooit een wedstrijd van Mighty Mike weten te winnen. Zowel op de vloer, op de European Tour als op de grote televisiepodia. Met een 10-0-record is hij volslagen kansloos gebleken. En de uitslagen zijn daarbij ook nog eens verschrikkelijk vernietigend. In 2017 speelden ze vier keer tegen elkaar. Al deze partijen gingen over legs en in totaal is de legsverhouding 29-5 voor Van Gerwen. Geen moment kwam de Welshman in de buurt en twee keer won hij zelfs geen enkele leg. De belangen voor de 32-jarige voormalig rugbyer zijn wel groot. Op dit moment staat hij op de opgeschoonde wereldranglijst (zonder Phil Taylor) op de tiende plaats. Hij stond in de finale van de UK Open, is met zijn uitstraling een opvallende speler en staat dus op de nominatie voor de Premier League. Opnieuw een kiezelharde nederlaag zijn hem dus geen goed doen. Omgekeerd zou hij bij het enigszins bijbenen van Van Gerwen al goede zaken doen richting de League. Zijn eerste twee partijen waren in ieder geval erg overtuigend. Ted Evetts werd met 3-0 verslagen en Price gooide 101,55 per beurt. Tegen Ian White ging het iets moeizamer, maar uiteindelijk was Price op de beslissende momenten steeds ijzersterk. Dat hem op voorhand toch geen enkele kans wordt gegeven tegen Van Gerwen komt mede door wat de Nederlander heeft laten zien. De titelverdediger gooide tegen Christian Kist 106,17 per beurt en ging tegen James Wilson daar nog maar even overheen met 108,65 per beurt. Kist wist met sterk spel nog een set af te snoepen, Wilson won geen enkele leg. Vier verdwaalde pijltjes mocht hij richting een dubbel gooien, in de meeste gevallen was het nog de bulls-eye ook. Van Gerwen heeft de absolute topvorm weer te pakken en lijkt daardoor voor iedereen onbespeelbaar. Aan Price de eer om hier iets tegen te beginnen.

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

Meer over World Darts Championship