Connect with us

World Darts Championship

PDC WK Darts 2018: Voorbeschouwing dag 12

Met Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld al in de kwartfinale van het PDC WK Darts 2018 gaan twaalf andere spelers strijden om de resterende zes tickets. Daarbij veel verrassingen en een aantal favorieten zoals Mensur Suljovic, Phil Taylor en Gary Anderson.

Antonio AlcinasDarren Webster (1-3, op tv 0-1)

Antonio Alcinas en Darren Webster mogen samen uitmaken wie er een plaats in de kwartfinale van het wereldkampioenschap gaat veroveren. En dat voor de winnaar van het Zuid-Europese kwalificatietoernooi en de nummer 23 van de plaatsingslijst. Voor Alcinas komt zijn huidige prestaties ook echt als een verrassing, dat is bij Webster niet het geval. De Engelsman was sinds zijn rentree na een schouderblessure altijd een gevaarlijke klant, maar hij had angst om wedstrijden te winnen. Wanneer de zege in zicht kwam begon hij te choken, met alle gevolgen van dien. De laatste anderhalf jaar lijkt hij daarvan verlost te zijn. 2017 begon hij na een halve finale in de Players Championship Finals en de derde ronde op het WK al als nummer 32 van de wereld. Nu is hij dus door geklommen naar 23 en komt bij een zege op Alcinas op de opgeschoonde ranglijst (zonder Taylor) zelfs de top-20 binnen. Zijn WK tot dusver was overtuigend. Devon Petersen werd twee sets overlopen, tot hij matchdarts miste. Dat tikje moest hij toch even verwerken, eenmaal in de vijfde set was hij toch weer duidelijk de betere. In de tweede ronde liep Webster eigenlijk heel eenvoudig weg van Simon Whitlock om weer de laatste-16 te bereiken. Voor zijn blessure stond Webster in 2007 al eens in de kwartfinale, dat zou hij nu dus weer kunnen presteren. Samen met Cristo Reyes is Alcinas de enige Spanjaard die ooit de laatste-16 van het PDC WK Darts heeft bereikt. Voor hem zou de kwartfinale dus helemaal historie betekenen. Behalve dat kunnen we Alcinas dan noteren als één van de meeste verrassende kwartfinalisten ooit. Al sinds 2010 zien we de Spanjaard op de Pro Tour en een aantal keer haalde hij ook televisietoernooien. Winnen zat er eigenlijk nooit in en daardoor bleef zijn opmars ook steken. Het afgelopen seizoen op de Pro Tour was eigenlijk gewoon ronduit slecht te noemen, met één uitschieter aan het einde van het jaar. Dat nam hij mee naar de Zuid-Europese Qualifier, die hij vervolgens won. In Alexandra Palace werd de Spanjaard aan zijn landgenoot Reyes gekoppeld en wist Alcinas het beste met de moeilijke situatie om te gaan. Datzelfde kon gezegd worden over de tweede ronde met Kevin Munch. Beide darters waren zichtbaar zenuwachtig, maar met twee hoge finishes wist Alcinas toch de partij naar zich toe te trekken. De enige ontmoeting tussen Alcinas en Webster op televisie was vorige maand, toen won de Engelsman met 6-2 op de Players Championship Finals.

Mensur SuljovicDimitri Van den Bergh (2-2, op tv 0-0)

Alexandra Palace is voorlopig niet de meest geliefde zaal van Mensur Suljovic. De Oostenrijker heeft een fantastisch jaar achter de rug met de winst van de Champions League of Darts. Dat was dan wel geen rankingtoernooi, toch heeft hij inmiddels de vijfde plaats op de wereldranglijst weten te bereiken. Door de uitschakeling van Daryl Gurney lonkt zelfs de vierde plaats. Toch is de huidige vorm van The Gentle iets minder. De afgelopen maand was er al geen uitschieter te noteren op de televisietoernooien en Suljovic had ook het nodige geluk dat hij de derde ronde van het WK wist te bereiken. Kevin Painter kon hem geen moment pijn doen, maar Robert Thornton had alle kansen om Suljovic eruit te gooien. Suljovic won na een 1-2-achterstand, terwijl Thornton in de vierde, vijfde én zesde set pijlen krijgt om de set te pakken. Of zijn gewoon minder is, of dat het WK toch te veel druk brengt is de vraag. Het biedt in ieder geval kansen voor Dimitri Van den Bergh. De jonge Belg is juist aan een fantastische periode bezig. Hij won de wereldtitel bij de jeugd met een gemiddelde van ruim 100 per beurt tegen Josh Payne en ging daar in Alexandra Palace rustig me verder. Met flitsend spel wist hij Stephen Bunting te verslaan, waarop zijn tweede ronde tegen Jan Dekker toch een stuk minder was. De triples liepen moeizaam bij de Belg, maar de finishes waren juist weer uitstekend. Met 8 uit 10 op de dubbels wist hij het verschil te maken. Het lijkt hem dan ook de kans te geven om zomaar door te dringen tot de kwartfinale.

John HendersonRob Cross (1-2, op tv 0-0)

John Henderson is aan een bijzonder jaar in zijn carrière bezig. De Schot had altijd wel een aardige uitschieter, maar eigenlijk verloor hij altijd en overal in de eerste en als het mee zat in de tweede ronde van de televisietoernooien. Dit najaar kwam daar verandering in. Big John won van zowel Michael van Gerwen, Alan Norris en Raymond van Barneveld om de halve finale van de World Grand Prix te bereiken. Daar wist Daryl Gurney hem af te stoppen, maar deze week nam Highlander revanche. Gurney was in vergelijking met de rest van het jaar een paar procent minder en werd scorend continu onder druk gezet. Henderson zag de Noord-Ier her en der een dubbeltje missen, om dat zelf genadeloos af te straffen. Er kwam een waren oerkreet uitzetten die aangaf hoe diep het wel niet zat bij de grote Schot. Voor het eerst mag hij aanleggen in de derde ronde en treft daarin opnieuw een man die een waanzinnig 2017 achter de rug heeft. Cross is eigenlijk zelfs het verhaal van het jaar, want als nieuwkomer won hij vier toernooien op de Pro Tour en stond al in de finale van het European Darts Championship. Voltage is de top-16 van de wereld binnengevlogen en mag zich op gaan maken voor zijn debuut in de Premier League Darts. Bij de bookmakers werd hij zelfs bij de vijf grootste favorieten voor de wereldtitel ingeschaald, maar in de tweede ronde bleef dat hij toch nog wel kwetsbaar is. Cross had tegen Seigo Asada ruim 100 per beurt gegooid en deed dat tegen Michael Smith opnieuw. Bully Boy speelde alleen ook uitmuntend en kon in de zesde set aanleggen voor de zege. Hij miste zijn matchdarts en daarna beukte Cross door. Zes 180’ers in vier legs tijd brachten de debutant toch verder. Met het wegvallen van Gurney en het matig spelen van Suljovic is Cross nu helemaal de favoriet om de halve finale te gaan halen. Het wordt dus heel interessant hoe hij met die druk om kan gaan.

Jamie LewisJames Richardson (3-2, op tv 0-0)

In heel veel opzichten is de wedstrijd tussen Jamie Lewis en James Richardson een primeur. Nog nooit haalden de twee darters de derde ronde op het PDC World Darts Championship. Daarnaast stonden ze ook nog nooit tegenover elkaar op een televisietoernooi en voor Richardson is het überhaupt de eerste keer dat hij twee rondes weet door te komen op een major. Lewis slaagde daar al wel in op de World Grand Prix van 2015, toen haalde hij de kwartfinale. Dat is wel in een ‘vorig leven’, al is het pas twee jaar geleden. Lewis werd lang gezien als een groot talent en hij kroop op langzaam omhoog. Dat bracht hem twee jaar geleden naar de top-32 van de wereld, daarna kwam de vrije val. Hij kreeg te maken met de welbekende dip die veel jonge spelers na hun goede entree meemaken. Daarnaast veranderde er ook privé veel voor Rasta, met onder meer de geboorte van zijn eerste kind. Eigenlijk plaatste hij zich niet eens voor het WK, maar wist op de PDPA Qualifier het allerlaatste plaatsje te veroveren voor Alexandra Palace. Het is bij jongelingen altijd de vraag hoe ze uit die dip komen. Sommigen komen er nooit meer uit, maar degene die wel boven komen drijven halen vaak een veel hoger niveau. Dat lijkt ook het geval met Lewis. In zijn voorronde won hij tegen Kenny Neyens met een 10-darter in de slotleg, om daarna ook de 100 aan te tikken tegen Jonny Clayton. Peter Wright leek zijn eindstation te worden, want de Schot pakte ook nog de eerste set. Daarna ging Lewis volledig los. Met twaalf 180’ers in drie sets tijd en een aantal hoge bulls-eye finishes denderde hij over Wright heen. Zijn gemiddelde zat lange tijd op 114 per beurt en einde op 107,27. In de vijfde set zakte hij wel iets weg, waarin Wright het na liet om minimaal een vijfde set af te dwingen. Nu mag hij tegen Richardson gaan gooien voor een kwartfinalestek. Ruthless heeft op zijn beurt twee wisselende partijen achter de rug. Tegen Kim Huybrechts was hij de baas op het podium en liet niets van de Belg heel. Alan Norris maakte er in de tweede ronde een potje van en gaf de partij eigenlijk volledig uit handen. Bijna iedere set ging naar een vijfde leg en daarin was Richardson steeds de betere. Waar de Engelsman ook vooral van profiteerde is dat zowel Huybrechts als Norris met extra druk speelden, omdat ze bij een goed resultaat in beeld kwamen van de Premier League Darts. Daar heeft Lewis geen last van, maar het is wel de vraag of hij de partij tegen Wright al een plekje heeft gegeven. Want Lewis heeft de sleutel in handen van deze wedstrijd. Als hij zijn niveau haalt, dan moet hij eenvoudig winnen van Richardson.

Phil TaylorKeegan Brown (2-2, op tv 0-0)

Het afscheid van Phil Taylor brengt in Alexandra Palace voorlopig veel reuring, maar weinig goed spel. In de eerste ronde was de spanning van zijn gezicht te scheppen en had The Power het geluk dat Chris Dobey nog slechter speelde en ook nog de dubbels miste om een vijfde set af te dwingen. In aanloop naar het tweede duel tegen Justin Pipe werd het kuchmoment van The Force totaal over de top uitgebuit om een boeman aan te wijzen. Pipe was het slachtoffer en toch kreeg hij de kans om de eerste set van Taylor af te snoepen. Toen dat niet lukte en hij zich daarna ook gewonnen gaf tegenover het bizar vijandige publiek was er geen sprake meer van een strijd. Zo’n situatie hoeft tegen Keegan Brown in ieder geval niet te worden verwacht. De voormalig wereldkampioen bij de jeugd kampt al anderhalf jaar met depressie. In die periode is hij ook afgezakt op de ranglijsten en wist pas de laatste maanden weer op te krabbelen. Van hem werd weinig verwacht in Alexandra Palace, al liet hij de afgelopen jaren al wel zien op een groot podium iets extra’s te kunnen. Dat liet Brown ook zien tegen James Wade, want The Machine werd zeer overtuigend aan de kant gezet. De tweede ronde tegen Zoran Lerchbacher werd een heel ander verhaal. Beide darters roken een unieke kans en dat maakt het spel er niet beter op. Brown was wel duidelijk de betere van de twee en kwam dan ook als winnaar uit de bus. Opvallend is dat Taylor en Brown een gelijke stand hebben in onderlinge duels, al waren deze wel allemaal op de vloer.

Gary AndersonSteve West (5-1, op tv 2-0)

Zonder de hoogste versnelling te schakelen is Gary Anderson al doorgedrongen tot de derde ronde van het PDC WK Darts. De tweevoudig wereldkampioen heeft dan ook niets te klagen over de loting. Jeff Smith was op papier een lastige klant, alleen de Canadees bleek zich in de voorronde al helemaal leeg te hebben gegooid. Was hij toen fantastisch, later op de avond lukte er helemaal niets meer. In de tweede ronde speelde Anderson tegen Paul Lim. De legendarische Singapore Slinger presteerde het om op een haar na een negendarter te gooien, 27 jaar nadat hij dat kunstje al flikte op Lakeside. Op dat moment had Anderson de partij eigenlijk al gewonnen en liet de teugels alleen iets te ver vieren. Toen het echt moest kwam er toch een goede finish om de partij te beslissen. Voor hem lijkt het echte werk nu pas te gaan beginnen. Steve West heeft de laatste twee jaar namelijk laten zien dat hij wel een gevaarlijke klant is. Op diverse televisietoernooien won hij al van Phil Taylor, James Wade en Michael Smith. In alle gevallen liet hij dit volgen door een zeer matige tweede ronde. Op dit WK gooide hij opnieuw een goede eerste partij tegen Benito van de Pas, om er daarna ook een goed vervolg aan te plakken. Hij kreeg daarbij wel de medewerking van Jermaine Wattimena. De Nederlander miste een karrenvracht aan kansen op de dubbels, waardoor het een verloren zaak was. Zeker toen West daar een aantal sterke finishes tegenover zetten. De twee ontmoetingen op televisie van Anderosn en West zijn zowat uit een vorig leven. In 2005 en 2008 stonden ze bij de BDO tegenover elkaar op de Winmau World Masters en de Zuiderduin Masters. In beide gevallen won Anderson de partij met ruime cijfers. Drie keer troffen ze elkaar dit kalenderjaar op de Pro Tour en ook toen won de Schot.

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

Meer over World Darts Championship