Connect with us

World Darts Championship

PDC WK Darts 2018: Voorbeschouwing dag 13

Dag dertien van het PDC World Darts Championship is ingeruimd voor de kwartfinales. De avond krijgt de twee krakers waar op voorhand op gehoopt werd met MvG-RvB en Anderson-Taylor. Van de vier kwartfinalisten in de middag was misschien alleen op Rob Cross gerekend, de rest is gevuld met verrassingen.

Jamie LewisDarren Webster (0-0)

Darren Webster had misschien heel stiekem durven te denken aan een kwartfinale. De Engelsman kent tenslotte al een goed jaar en klimt op de ranking. Voor Jamie Lewis is het simpelweg een droom. Het is ook voor het eerst dat een speler vanuit de voorronde de laatste acht bereikt. De Welshman duikelde het afgelopen jaar juist hard naar beneden en kende een vreselijke dip. Het zorgde ervoor dat hij zich niet eens rechtstreeks wist te plaatsen voor het WK Darts en zich moest melden op de PDPA Qualifier. Die wist hij niet eens te winnen, want hij werd ‘slechts’ derde. Dat bracht hem naar de voorronde van het WK en vanaf dat moment is Rasta niet meer te houden. Lewis won van Kenny Neyens door te besluiten met een 10-darter en raffelde tegen landgenoot Jonny Clayton een 11-darter als besluit erin voor een gemiddelde van 99 per beurt. Dat kon nog een stuk beter, want tegen Peter Wright ging hij helemaal los. Alles vloog erin, lange tijd stond er een gemiddelde van 114 achter zijn naam en Wright werd overklast. Vaak zie je dat spelers een ronde later hard onderuit gaan, maar daar bleek hoe sterk Lewis op dit moment is. De eerste twee sets waren nog wiebelig, toch hield hij al een behoorlijk niveau vast. Daarna werd het met de leg beter en sloeg toe met een 12- en 10-darter om ook tegen James Richardson het verschil te maken. Webster is dus een gewaarschuwd man. De Engelsman is voor de bookmakers inmiddels zelfs niet meer de favoriet. En dat terwijl Demolition Man eigenlijk nog niets fout heeft gedaan. De overwinning op Devon Petersen kwam iets moeizamer tot stand dan nodig was. Hij miste matchdarts in de derde set, om het in de vijfde alsnog af te maken. Zowel Simon Whitlock (4-1) en Antonio Alcinas (4-0) werden overtuigend aan de kant gezet. In deze partijen had Webster het alleen niet nodig om echt vol gas te geven, waardoor het de vraag is waar zijn plafond ligt. Tegen Lewis zal hij namelijk vermoedelijk wel vol aan de bak moeten gaan. De twee troffen elkaar nog nooit.

Rob CrossDimitri Van den Bergh (0-0)

De primeurs vallen bijna over elkaar heen dit wereldkampioenschap en dat zal ook gelden voor het feit dat er twee kwartfinales zijn waarvan de spelers geen enkele historie met elkaar hebben. Rob Cross en Dimitri Van den Bergh stonden nog nooit tegenover elkaar, zoals dat ook al het geval was bij Lewis en Webster. Voor Cross is het zijn eerste wereldkampioenschap en dus gelijk een voltreffer. Van den Bergh is na Kim Huybrechts pas de tweede Belg in de kwartfinale van het PDC WK Darts en de eerste huidige wereldkampioen bij de jeugd die de laatste acht weet te bereiken. Wie gaat er nog een stapje verder? Op voorhand is Cross daarvoor de uitgesproken favoriet. Dat is ook niet vreemd als je kijkt naar de opmars van Cross. De Engelsman won afgelopen jaar zijn tourkaart door Development Tour als eerste af te sluiten en daarna viel Voltage nooit meer stil. Hij won gelijk vier toernooien op de Pro Tour en stond in de finale van het European Darts Championship. Binnen een jaar tijd is hij erin geslaagd om de top-16 van de wereld binnen te komen en als hij vandaag wint duikt hij zelfs de top-10 in. Er staat vooral geen maat op de snelheid waarmee hij zichzelf weet te ontwikkelen en te analyseren. Fouten haalt hij razendsnel uit zijn spel en gaat ook eenvoudig om met tikken. Toch ging het bijna mis dit WK tegen Michael Smith. Bully Boy gooide ook een fantastische partij en miste matchdarts. Daarna was Cross gevlogen met zes 180’ers in vier legs tijd voor de zege. Seigo Asada en John Henderson waren in de eerste en derde ronde kansloos. Van den Bergh won afgelopen maand het wereldkampioenschap bij de jeugd en heeft die topvorm vast weten te houden. Stephen Bunting werd gevloerd met waanzinnige cijfers, die piek was daarna wel wat weg bij de jonge Belg. Hij hield zijn niveau echter wel op orde door vooral fantastisch te finishen. Tegen Jan Dekker was hij gaandeweg de partij 8 uit 10 en maakte daarmee het verschil. De derde ronde tegen zijn vriend Mensur Suljovic werd een vreemde. De nummer vijf van de wereld kwam amper opdragen, hield hem scorend als niet bij en hielp Dreammaker zo naar de kwartfinale. Zo is het een gek jaar, want Van den Bergh haalde niet eens de Players Championship Finals omdat hij niet bij de beste 64 spelers behoorde op de vloertoernooien. Toch heeft hij nu uitzicht op de halve finale van het WK.

Michael van GerwenRaymond van Barneveld (31-18, op tv 22-16)

Voor het derde jaar op rij staat de Nederlandse clash op het PDC WK Darts op de rol tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. De derde editie werd in een kraker gewonnen door Barney, vorig jaar nam Mighty Mike in de qua stats best gegooide wedstrijd ooit in Alexandra Palace wraak. De kwartfinale was voor beide darters nu al voor het WK met rode stift omcirkeld en uiteindelijk gingen ze allebei ook vrij soepel richting de laatste acht. Mighty Mike walste over zowel Christian Kist als James Wilson heen. Zijn derde partij tegen Gerwyn Price was een vreemde. Van Gerwen begon nog sterk, struikelde bijna over de oche, om daarna toch op 2-0 in sets te komen. Het spel was alleen erg vlak en dat gaf de kans aan Price om terug te komen tot 2-2. De Welshman miste zelfs vier pijlen voor 2-3 en daarna was Van Gerwen toch gevlogen. Van Barneveld speelde eveneens twee sterke partijen tegen Richard North en Kyle Anderson. De derde ronde tegen Vincent van der Voort was vooral op de dubbels twee sets heel matig. In de derde en vierde set was hij echter 6 uit 6 en maakte toen het verschil. In de onderlinge balans zit maar een klein verschil, al is dat wel iets groter als je het verder uitdiept. Tot het debuut van Mighty Mike in de Premier League was Barney duidelijk de betere (7-1), daarna heeft Van Gerwen het initiatief dus stevig overgenomen (21-9).

Gary AndersonPhil Taylor (17-39, op tv 11-24)

Het duel tussen Gary Anderson en Phil Taylor staat eigenlijk vooral bol van de vraagtekens. Want hoe is de vorm van de twee? Hoe gaat het met de rug van Anderson? Hoe gaat het met de drive van Taylor? We hebben tot dusver dit PDC WK Darts nog nergens antwoord op gekregen, omdat de twee eigenlijk een vrijbrief richting de kwartifnale hebben gekregen. Anderson moest af en toe nog wel een beetje aan de bak, Taylor is echt geen moment getest. Bij zijn afscheid gaven alle spelers aan ontzettend graag tegen hem te willen spelen, maar tot dusver was het blijkbaar vooral zo dat ze het een eer vonden om met hem op het podium te mogen staan. Chris Dobey gaf nog een beetje weerwerk, maar vergat om minimaal een vijfde set af te dwingen. Justin Pipe gaf na één set al op en Keegan Brown had met het bereiken van de derde ronde zijn doel al bereikt. De eerste sets van Taylor waren telkens wankel, met de voorsprong op zak ging hij zoals we van hem gewend zijn steeds makkelijker spelen en vlogen de gemiddeldes ook omhoog. Nu wacht hem de eerste echte test, of toch niet? Anderson heeft namelijk al twee maanden rugklachten. Deze waren de laatste tijd aardig onder controle, alleen tegen Steve West speelde het gisteren toch weer op. Ook een Anderson op halve kracht won de partij nog relatief eenvoudig. Jeff Smith en Paul Lim waren in de eerste rondes niet in staat om een vuist te maken, West had die mogelijkheden wel. De Engelsman verzonk alleen in rariteiten. De eerste set gaf hij al cadeau door grote vlakken te missen vanaf 70 en daarna vanaf 60 zijn tweede dart vol in de single-5 te duwen. Het was tekenend voor de rest van de partij. Vanavond zullen we dus eindelijk antwoorden krijgen en ook weten of de cirkel rond zal zijn. De allereerste partij tussen Anderson en Taylor vond plaats op 9 september 2007 in Utrecht tijdens de World Darts Trophy. Een bijzondere partij, omdat Taylor dik op zijn broek kreeg met onder meer een legendarische tops-tops finish. Het duurde daarna liefst zes jaar en heel veel partijen voor Anderson opnieuw een keer wist te winnen. De laatste jaren is de balans iets meer in evenwicht, maar vaak weet de Schot nog altijd niet te winnen. Maakt hij de cirkel nu rond?

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

Meer over World Darts Championship