Connect with us

World Darts Championship

PDC WK Darts 2018: Voorbeschouwing dag 9

Michael van Gerwen PDC WK Darts 2017

De tweede ronde van het PDC WK Darts 2018 gaat beginnen, met deze vrijdag gelijk zes wedstrijden. Daarin zien we drie Nederlanders in actie: Vincent van der Voort, Jan Dekker én topfavoriet Michael van Gerwen. Het is gelijk een topdag, want ook uitdagers Gary Anderson, Mensur Suljovic en Premier League-kanshebber Gerwyn Price komen het podium op.

Gerwyn PriceIan White (1-6, op tv 1-1)

Terwijl Gerwyn Price thuis zat vlogen bijna al zijn concurrenten voor een plaats in de Premier League Darts uit het toernooi. Handenwrijvend heeft de Welshman dan ook zijn voorbereidingen af kunnen werken naar de tweede ronde. Op de opgeschoonde wereldranglijst staat Price inmiddels op de elfde stek en met het verdwijnen van Phil Taylor zou The Iceman dus al bij de beste tien spelers horen. Een ticket voor de League ligt voor het oprapen, zeker als hij de derde ronde weet te halen. Het afgelopen jaar was wisselvallig voor Price. Met finales op de UK Open en de World Cup of Darts was het tot aan de zomer uitmuntend, daarna viel hij toch behoorlijk stil. Op de Grand Slam of Darts leek de vorm al terug te keren met goede gemiddeldes, dat wist hij te herhalen in zijn eerste ronde op het wereldkampioenschap Ted Evetts werd met 3-0 in sets verslagen door een gemiddelde van 101,55 per beurt. Dat was na drie eerste ronde-nederlagen pas de eerste zege voor Price, die dus alleen nog maar meer winst kan maken de komende dagen. Met Ian White heeft hij wel een lastige opponent. The Diamond heeft zoals altijd een solide jaar achter de rug op de Pro Tour, maar kon op televisie eigenlijk helemaal niets klaarspelen. Zijn eerste ronde tegen Cody Harris was wel erg degelijk. Zowel de triples als dubbels waren stabiel met vier keer 180 en 10 uit 18 op de dubbels. Hij stond alleen wel erg makkelijk een set af aan de Nieuw-Zeelander, die voor de rest weinig druk op hem zette. Het verschil in speelstijl zal groot zijn en het is aan Price om de druk op te voeren. Van White weet je op voorhand wat je krijgt, de Welshman kan ervoor zorgen dat hij de Engelsman aan de kant zet. De onderlinge balans zegt daarbij veel. Op de vloer won White alle duels, maar op televisie is het gelijk.

Vincent van der VoortSteve Beaton (6-9, op tv 0-0)

Het mag toch wel een unicum zijn. Vincent van der Voort speelt al tien jaar bij de PDC en al die tijd loopt Steve Beaton ook al rond. Toch hebben de twee elkaar nog niet één keer getroffen op een televisietoernooi. Vandaag op het PDC WK Darts is dus de primeur, waar ze elkaar al wel vijftien keer op de Pro Tour troffen. Beaton heeft een kleine voorsprong, al zegt dat relatief weinig. Sinds 2014 hebben ze elkaar namelijk nog maar twee keer getroffen. Van der Voort heeft een zwaar jaar achter zich, waarin hij vooral hard heeft gewerkt aan zijn rugblessure. Een jaar geleden overwoog hij zelfs te stoppen, maar ging uiteindelijk de sportschool in om de problemen te verhelpen. Het zorgde er logischerwijs voor dat zijn resultaten in de eerste maanden van het jaar minder waren, langzaam begon hij zijn niveau weer omhoog te krikken. Zo plaatste hij zich voor het WK en was in de eerste ronde Dave Chisnall overtuigend de baas. Door de zenuwen was het met name in de eerste set nog wat slordig, daarna vloog hij over Chizzy heen. Voor Beaton was het juist een zeer solide jaar, waarin hij ook weer eens een Players Championship wist te winnen. In september haalde Beaton ook nog de finale van de Dutch darts Masters en vorige maand de kwartfinale van de Players Championship Finals. Beaton had de eer om het WK te openen en deed dat dan wel met een zege op William O’Connor, overtuigend was dat allerminst. Alexandra Palace is dan ook niet de meest geliefde plek van Beaton. The Adonis heeft namelijk nog nooit de kwartfinale bereikt en sinds 2004 is hij niet voorbij de tweede ronde gekomen.

Jan DekkerDimitri Van den Bergh (1-2, op tv 0-0)

Twee ongeplaatste spelers tegenover elkaar, daarvan zijn er liefst vier wedstrijden in de tweede ronde. Dekker en Van den Bergh openen daarvan het bal, want zij zorgden allebei voor een verrassing. Daarbij moet wel gezegd worden dat ze de afgelopen maand al erg goede vorm toonden. Dekker haalde de kwartfinale van de Players Championship Finals en was daarin vooral weer zijn dodelijke ik. Dat wil zeggen solide op de scores en dodelijk op de dubbels. Datzelfde trucje herhaalde hij in de eerste ronde van het WK. Jelle Klaasen was in de eerste set veel te sterk, alleen hij begon in de tweede en vierde set dubbels te missen. Dekker stond klaar om het af te straffen. Van den Bergh werd een maand geleden wereldkampioen bij de jeugd en vooral de wijze waarop de Belg dat deed maakte indruk. Hij gooide een gemiddelde van ruim 100 per beurt tegen Josh Payne, scores die hij ook op de World Series Finals noteerde om Michael Smith en Raymond van Barneveld te verslaan. Daar stond wel tegenover dat hij zich bijvoorbeeld niet wist te plaatsen voor de Players Championship Finals, omdat hij niet bij de beste 64 spelers van de vloertoernooien behoorde. Daarin kan de jonge Belg dus nog stappen maken, zodra hij op een groot podium staat is er weinig aan de hand. Ook Stephen Bunting moest er in de eerste ronde van het WK hard aan geloven, want in een uitmuntende pot werd de gewezen Lakeside-kampioen geklopt. Van den Bergh sloot af met zelfs 104,17 per beurt. Weet hij dat opnieuw te presteren, dan is de Belg favoriet. Maar als hij ook maar af en toe een steekje laat vallen staat Dekker weer klaar.

Mensur SuljovicRobert Thornton (8-5, op tv 2-2)

Het meest opvallende moment uit de eerste ronde van Mensur Suljovic was de wesp. Tijdens de partij tegen Kevin Painter vloog er een wesp op het shirt van The Gentle. Na enig aarzelen schoot hij het insect de zaal weer in en vierde het moment nog even met het publiek. Het zei vooral veel over Painter, die gewoon niet meer het niveau heeft om mee te gaan met de grote mannen. Suljovic heeft een fantastisch jaar achter de rug waarin hij met de Champions League of Darts zijn eerste televisietitel wist te winnen. Daar kwamen nog een aantal goede prestaties bij zoals de halve finale de World Grand Prix en dat brengt de Oostenrijker naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. Waar het voorlopig nog niet altijd even goed wil lukken is in Alexandra Palace. Verder dan de derde ronde is hij niet gekomen en ook dat lukte pas twee keer. Om die ronde nu te halen moet hij Robert Thornton zien te kloppen. Op papier moet dat geen probleem opleveren, maar The Thorn heeft toch wel indruk gemaakt met zijn eerste partij. Hij kreeg een opgeleefde Brendan Dolan tegenover zich die twee sets lang iedere finish uitknalde. Thornton counterde met onder meer een 144-finish en wist met 98,67 per beurt de zege te pakken. De Schot is al ruim twee jaar in een neerwaartse spiraal. Hij won toen de World Grand Prix, maar kon dat nooit een passend vervolg geven. Toch wist Thornton dit jaar wel twee keer de kwartfinale van een televisietoernooi te bereiken, The Masters en opnieuw de Grand Prix. Het geeft aan dat hij op grote podia altijd nog de energie op kan brengen die misschien op de Pro Tour niet altijd meer aanwezig is. Aan het tempo van Suljovic zal hij zich ook niet snel gaan ergeren en de afgelopen jaren heeft hij op televisie ook al weten te winnen van de Oostenrijker. The Gentle zal dan ook sterk moeten spelen om Thornton te verslaan.

Gary AndersonPaul Lim (1-0, op tv 0-0)

Voor de tweede ronde op rij mag Gary Anderson aanleggen tegen een speler uit de voorronde. Zo makkelijk als tegen Jeff Smith zal het voor de Schot niet gaan. De Canadees had een uitstekende voorronde gespeeld, maar bleek geen energie meer over te hebben. Met zeer matig spel werd hij door Anderson volslagen kansloos gelaten. De Schotse nummer drie van de wereld speelde één waanzinnige set en daarnaast twee matige sets. Toch was het voor een eerste ronde ruim voldoende. De afgelopen maanden waren zeer wisselvallig van Anderson. Dat kwam mede door de geboorte van zijn dochter en vooral ook de ziekenhuisopname van de pasgeboren spruit. Na de zege op Smith was hij daar openhartig over. Hij zal komend jaar nog minder gaan spelen, omdat hij zijn kind wil zien opgroeien. Zo zal hij opnieuw geen European Tour gaan spelen en – zoals hij het liet overkomen – zal hij ook niet meer alle World Series-events afreizen. “Ik doe het gewoon niet meer”, aldus Anderson. “En ik heb zelfs overwogen om te stoppen.” Zover komt het dus niet. “Waar ik ga spelen wil ik er volledig voor gaan en daar ga ik ook voor trainen.” Met Paul Lim ontmoet Anderson nu een levende legende. In 1990 gooide hij de nog altijd enige negendarter op Lakeside, terwijl hij al in 1982 debuteerde. Inmiddels is Lim 63 jaar oud en gooit vooral softtip, de Singapore Slinger is zelfs mede-eigenaar van DartsLive, één van de grote softtip organisaties. Ondanks zijn leeftijd kan hij nog altijd uitstekend gooien en daar werd Mark Webster in de eerste ronde het slachtoffer van. Met een gemiddelde dat lange tijd tegen de 99 per beurt zat kan Lim het iedereen lastig maken, vooral door zijn snelheid. Lim is absoluut niet traag, maar Anderson kan niet in zijn gewenste snelheid doorgooien. En daar zit dan ook het grootste gevaar.

Michael van GerwenJames Wilson (4-0, op tv 1-0)

Het is alweer ruim een week geleden, maar op de openingsavond van het WK Darts was Michael van Gerwen indrukwekkend. Mighty Mike gooide 106,17 per beurt en liet Christian Kist daarmee behoorlijk kansloos. Het was überhaupt al knap dat Kist – zelf 100,23 – een set wist te pakken van de titelverdediger. Met onder meer vier keer 180 en 11 uit 16 op de dubbels liet Van Gerwen zien dat er ook dit jaar maar één topfavoriet is voor de titel. Halverwege het seizoen waren daar toch wat twijfels over. Hij verloor op de World Matchplay van Phil Taylor en daarna op de World Grand Prix al in de eerste ronde van John Henderson. Vooral die nederlaag zorgde voor twijfel, maar eenmaal de winst op het European Championship op zak was er daarna geen houden meer aan. De World Series Finals, Grand Slam of Darts en Players Championship Finals werden allemaal een prooi voor de Nederlander en vooral heel eenvoudig. Niemand kwam in zijn buurt en het is de vraag of James Wilson dat wel kan. De Engelsman had met Krzysztof Ratajski een gevaarlijke eerste tegenstander en hij werd zelfs misschien wel als de underdog gezien tegen de Pool. Wilson speelde een uitstekende partij en wist daarmee toch wel te verrassen. Het afgelopen jaar was hij namelijk regelmatig bezweken onder de druk. Op de World Matchplay ging hij tegen Peter Wright bij een ruime voorsprong zelfs zichtbaar choken en ook op de Grand Slam of Darts gaf hij het zomaar weg. Al kan Wilson dan wel vrijuit gaan gooien tegen Van Gerwen, wanneer hij weer in winnende positie komt te staan is het maar erg de vraag of hij zijn zenuwen wel de baas is. En dat is toch vreemd, aangezien Lethal Biscuit, zoals zijn nieuwe bijnaam luidt, toch echt de voormalig nummer één van de BDO is en in zijn BDO-tijd ook de World Trophy en Zuiderduin Masters wist te winnen. Van dat zelfvertrouwen is nog maar weinig over.

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

Meer over World Darts Championship