Connect with us

World Darts Championship

PDC WK Darts 2018: Voorbeschouwing Finaledag

WK Finale Taylor Cross

Het wordt hoe dan ook een sprookje. Of voor Phil Taylor of voor Rob Cross. De finale van het PDC World Darts Championship 2018 gaat tussen twee outsiders, die zichzelf een legendarische status kunnen bezorgen. Wordt het de zeventiende en laatste wereldtitel voor Taylor of de allereerste voor Cross?

Het afscheid van The Power

Phil Taylor kondigde in januari aan dat dit echt zijn laatste seizoen werd. Het werd een seizoen van vallen en opstaan. Regelmatig kwam hij ongemotiveerd in actie en gaf zelf ook toe dat hij niet meer de drive had. Ondertussen sneerde hij, regelmatig volkomen onnodig en onterecht, naar tegenstanders, en haalde rare streken uit. In de zomer wist hij wel de World Matchplay te winnen, om vervolgens bijna niets meer te spelen. Zijn start in Alexandra Palace was ook wankel, maar gaandeweg kwam er progressie in.

Het krankzinnige debuut van Voltage

Een kleine twee jaar geleden deed Rob Cross mee aan de UK Open, als Pub Qualifier. Hij wist gelijk te overtuigen en besloot op de Challenge Tour te gaan spelen. De ‘eerste divisie’ van de PDC sloot hij winnend af en kreeg zodoende en tourkaart. Dit jaar presteerde hij het onmogelijke. In zijn debuutjaar won Cross vier Players Championships, stond in meerdere finales op de European Tour en vloog door de ranglijsten. Op televisie bleek hij ook een snelle leerling en haalde afgelopen najaar al de finale van het European Championship en de halve finale van de Players Championship Finals. Het bleek nog gekker te kunnen, want in Alexandra Palace was hij uitmuntend.

Road to the Final Phil Taylor

Eerste ronde – Chris Dobey 3-1
Tweede ronde – Justin Pipe 4-0
Derde ronde – Keegan Brown 4-0
Kwartfinale – Gary Anderson 5-3
Halve Finale – Jamie Lewis 6-1

Het moet eerlijk gezegd, Taylor is dit toernooi flink in het zadel geholpen. In de eerste drie rondes kreeg hij nauwelijks weerstand doordat zijn opponenten gewoon niet kwamen opdagen. Taylor speelde niet goed, maar won eenvoudig. De kwartfinale tegen Gary Anderson werd spannender, alleen was de Schot niet okselfris. Een rugblessure hinderde hem zichtbaar, met veel pijlen die zo de verkeerde vlakken in vlogen. Taylor strafte het af, net zoals hij de gemiste kansen van Jamie Lewis afstrafte. De Welshman had de eerste vier sets allemaal moeten winnen. Hij miste darts op de dubbels en vanaf 1-3 vloog Taylor weg.

Road to the Final Rob Cross

Eerste ronde – Seigo Asada 3-0
Tweede ronde – Michael Smith 4-3
Derde ronde – John Henderson 4-1
Kwartfinale – Dimitri Van den Bergh 5-4
Halve Finale – Michael van Gerwen 6-5

Waar Taylor misschien wat weinig weerstand kreeg, heeft Cross inmiddels acht matchdarts overleefd. Michael Smith had hem op de knieën liggen, maar maakte het niet af. In de kwartfinale kwam Dimitri Van den Bergh terug van 4-1 naar 4-4 en miste in de negende set de kansen om weg te lopen. Michael van Gerwen kwam ook een set voor (5-4) en miste in die set al twee legs pijlen op de dubbels. In de elfde set miste hij er nog wat om direct te breken en in de laatste twee legs ook nog maar eens zes matchdarts. Van geluk heeft Cross dus niets te klagen, maar in die partij haalde hij zelf wel telkens een heel hoog niveau.

Onderlinge duels

Doordat Cross dit jaar pas op de Pro Tour is gaan spelen en Taylor nog amper in actie kwam hebben de twee elkaar dan ook nog nooit getroffen. Dit zal ongetwijfeld een effect hebben op het spel van Cross, al heeft hij de afgelopen twee jaar telkens laten zien zich heel snel aan te kunnen passen aan nieuwe omstandigheden. De gemiddeldes en cijfers van Taylor en Cross liggen dit toernooi niet heel ver uit elkaar. Het grote verschil ligt vooral in de constantheid. Waar Taylor in delen van de wedstrijden een zeer hoog niveau haalde, wist Cross continu op een vast niveau te blijven. Daar komt de mentale weerbaarheid bij, want hij heeft al regelmatig van een achterstand weten terug te knokken. Voor de bookmakers is Taylor de favoriet. Vooral door zijn ervaring en status. Kijk je puur naar de huidige vorm is Cross de favoriet. Maar komt hij vanavond ook opdagen? Dat is misschien nog wel de grootste vraag.

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

Meer over World Darts Championship