Connect with us

Negendarters

PDC WK Darts: Van Gerwen met 9-darter naar finale

Michael van Gerwen heeft op sublieme wijze de finale van het PDC World Darts Championship 2013 bereikt. De Nederlander zette James Wade met 6-4 in sets aan de kant. Het absolute hoogtepunt kwam in de derde set waarin Van Gerwen bijna twee negendarters op rij gooide. Wade kwam van 3-1 nog wel terug naar 3-3, daarop gaf Mighty Mike weer gas. In de finale wacht Raymond van Barneveld of Phil Taylor.

Elf missers op rij

Van Gerwen ging scorend als een komeet van start. In de eerste twee legs gooide hij al twee 180’ers, maar toch kwam hij op een 0-2-achterstand. Wade gaf hem in zijn eigen leg geen kans en daarna miste Mighty Mike elf pijlen op de dubbels in de tweede leg. Wade miste daarop in de derde leg bulls-eye voor een 84-finish, waardoor Van Gerwen via tops wel gelijk terug kon breken. De derde 180’er en een 68-finish bracht de stand weer in evenwicht. De beslissende vijfde leg opende Mighty Mike alweer met zijn vierde maximale score, maar Wade liet zijn kwaliteit zien. Een strakke 105-finish bracht hem op 0-1 in sets.

7 dubbels op rij raak

De tweede set opende Van Gerwen gelijk weer met een 180’er en pakte de leg met een 104-finish. In de leg van Wade kwam er zowaar geen maximale score op het bord, met een 96-finish pakte de Nederlander wel de break. De Engelsman kreeg in de leg van Van Gerwen zes pijlen vanaf 100. Normaal gesproken een zekerheid voor The Machine, ditmaal gingen er drie pijlen mis. Daarop kwam de Nederlander terug voor 1-1 in sets. Scorend liep Van Gerwen in de openingsleg van Wade alweer leg en vond bulls-eye voor een 90-finish én de break. Met een tweedart 78-finish was het alweer 2-0. Na zijn eerste elf missers op een dubbel was hij inmiddels 7 uit 7. Dubbel-16 voor een 81-finish viel zowaar niet, maar daarna was de tweede break van de set wel raak voor 2-1 in sets.

Negendarter én bijna twee

Van Gerwen had zijn gemiddelde inmiddels opgekrikt boven de 100 per beurt, terwijl Wade niet verder kwam dan 87. Het gaf de Nederlander iedere leg een ruime voorsprong, waardoor de eerste leg alweer snel binnen was. Wade kreeg sinds de derde leg van de tweede set weer een pijl op een dubbel. Tops werd niet gevonden voor een 68-finish, waarop Van Gerwen alweer instapte via dubbel-12. Dubbel-10 was daarop ook raak voor al een 3-1-voorsprong in sets. Na een reeks van negen legs op rij voor Mighty Mike wist Wade eindelijk weer een leg te pakken. Hij vond dubbel-10 voor 0-1 in de vijfde set en pakte de break met een 82-finish. Daarop trapte Van Gerwen het gaspedaal volledig in. Hij gooide in de derde leg een waanzinnige negendarter en het scheelde een haartje of hij had zelfs een back-to-back negendarter gegooid. Wade bleef koel en bleef goed in de buurt. Daardoor kon hij in de vijfde leg alsnog toeslaan met een 120-finish voor 3-2.

Van Gerwen houdt voorsprong in handen

Na een korte onderbreking had Van Gerwen moeite om de scores weer op te pakken en Wade bleef optimaal profiteren. Hij liep zelfs scorend in de legs weg en hij sloeg toe op de dubbels. Vrijwel vanuit het niets pakte The Machine drie legs op rij om de wedstrijd weer helemaal in evenwicht te brengen. In de eerste leg van de zevende leg was Van Gerwen weer bij de les. Wade miste één pijl voor een 109-finish en de Nederlander pakte de break via tops. Hij miste zelf twee pijlen in zijn eigen leg om daarna alweer de break te pakken. Daarna was het raak voor 4-3.

Verschil met moeite weer gemaakt

De tiende 180’er en tops bracht Van Gerwen de eerste leg van de achtste set. Het ritme was weer helemaal terug bij de Nederlander, want ook de volgende leg opende hij met de maximale score. De break was via tops alweer een feit, om drie pijlen op tops voor setwinst te missen. Wade zag vanuit het niets weer een kansje en sloeg met twee pijlen toe voor een 68-finish. The Machine gooide daarna zijn allereerste 180’er van de partij en vond dubbel-10 voor een vijfde leg. Daarin nam Van Gerwen scorend weer het voortouw en tops was dit keer wel gelijk raak voor 5-3.

De bibbers op eerste matchdart

Wade pakte zijn eigen leg via dubbel-10, waarna Van Gerwen zijn leg ook wist te houden via dubbel-5. De druk werd daarop steeds verder opgevoerd bij Wade. The Machine gooide drie zwakke beurten, waardoor Van Gerwen de kans kreeg. Dubbel-16 voor een 108-finish bleef uit, waarop Wade zich weer wist te redden via dubbel-10. Met een 84-finish sloeg Mighty Mike weer terug en een vijfde leg moest uitkomst brengen. Daarin liep Van Gerwen scorend weer weg en zette rustig weg op 52. Hij miste single-12 en daarna ook zijn eerste matchdart op tops. Wade kwam terug en poetste 70 met twee pijlen weg voor 5-4.

Mentaal ijzersterk

Michael van Gerwen liet daarop zien mentaal ijzersterk te zijn. Hij mocht de tiende set zelf beginnen en pakte zijn eigen leg ook zeer overtuigend via dubbel-12. Bulls-eye voor een 132-finish viel niet, maar Wade stond in zijn eigen leg nog op 160. De triple werd niet gevonden en daarop stapte Van Gerwen weer in via dubbel-8. De derde leg opende de Nederlander alweer met zijn veertiende 180’er en stond na negen pijlen alweer op 66. Wade haakte af en moest toezien hoe Van Gerwen dubbel-8 gooide voor het bereiken van de WK-finale.

 

Delen:

Meer over Negendarters