Connect with us

World Cup of Darts

PDC World Cup of Darts 2019 Voorbeschouwing

De PDC World Cup of Darts is tot dusver altijd gewonnen door twee landen: Engeland en Nederland. Outsiders zijn er altijd voldoende geweest en met name Australië en Schotland zijn heel dichtbij geweest om de ban te breken. 2019 kan zomaar het jaar zijn dat het echt gaat gebeuren, want voor de Nederlanders en de Engelsen wordt het allerminst een invuloefening.

Nieuwe samenstelling

De grootste wijziging voor beide landen is de samenstelling. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld bleek de afgelopen jaren een ijzersterk koppel. Ze vulden elkaar erg goed aan wanneer het even niet liep in de korte singlepartijen, in de koppels waren ze simpelweg onverslaanbaar. Het was regelmatig beangstigend wat voor hoog niveau ze wisten te halen. Jermaine Wattimena debuteert dit jaar en het is de grote vraag hoe hij samen zal functioneren met Mighty Mike. De enige opponenten waren in de afgelopen jaren Phil Taylor en Adrian Lewis. Engeland is inmiddels echter ook vernieuwd. Na twee jaar Dave Chisnall debuteert nu Michael Smith. Hij speelt samen met Rob Cross. Op voorhand geen match made in heaven. De twee hebben een compleet ander ritme, geen echte klik en werken ook naar totaal andere dubbels toe. Met name Smith is ook nog eens niet bepaald de man in vorm bij de Engelsen.

Het vaste rijtje uitdagers

De grote uitdagers zijn dezelfde als de afgelopen jaren. Het verschil is dat zij een ongewijzigd team hebben en daarvan wel eens kunnen profiteren. Schotland is met Peter Wright en Gary Anderson de grootste bedreiging, alleen is voor allebei de Schotten de vraag hoe de vorm is. Wright lijkt op weg de weg terug, maar Anderson hebben we het afgelopen half jaar door zijn rugblessure eigenlijk niet gezien. België weet op de World Cup altijd te vlammen, doordat Kim Huybrechts het beste bij zichzelf naar boven kan halen. Lukt hem dat weer met Dimitri Van den Bergh, dan kunnen ze de titel zo pakken. Wales met Gerwyn Price en Jonny Clayton is verraderlijk goed, net zoals Noord-Ierland met Daryl Gurney en Brendan Dolan. Op papier is Australië ook altijd een gevaar, maar de vorm bij zowel Simon Whitlock als Kyle Anderson is ver te zoeken. Daar komt bij dat Anderson zich op de World Cup nooit erg prettig lijkt te voelen.

De gevaarlijke outsiders

Buiten de geplaatste landen zijn er dit keer heel wat gevaarlijke outsiders. Zo opent Engeland tegen de Filipijnen. Lourence Illagan en Noel Malicdem lieten op het WK al zien dat ze levensgevaarlijk zijn en in een koppel misschien nog wel meer. Ierland heeft met William O’Connor en Steve Lennon twee spelers in vorm, waar Duitsland het thuisvoordeel heeft. Polen heeft met Krzysztof Ratajski een duidelijke kopman, terwijl Tytus Kanik op de Pro Tour steeds betere resultaten weet te behalen. Tenslotte is Litouwen met Darius Labanauskas ook een land dat zomaar een gekke uitslag kan neerzetten.

Halve finales geen invulschema

De vier hoogst geplaatste landen hebben dit jaar allerminst een invulschema richting de halve finale. Voor Engeland ligt het gevaar in de eerste (Filipijnen) en tweede (Ierland) ronde. Voor Schotland was juist vermoedelijk een hele zware kwartfinale tegen België of het thuisspelende Duitsland. Nederland heeft eigenlijk in iedere ronde een potentiële bananenschil met Spanje, Polen en Australië, maar in principe is dit drie keer een zege. Wales en Noord-Ierland lijken op voorhand gelijkwaardig aan elkaar en ze moeten voor het onderlinge treffen uitkijken niet uit te glijden over Litouwen, Singapore of Japan.

Speelschema PDC World Cup of Darts 2019

Delen:

Meer over World Cup of Darts