Connect with us

World Cup of Darts

PDC World Cup of Darts: België legt Schotland over de knie, Engeland snel klaar

De broers Huybrechts hebben weer voor een stunt gezorgd op de PDC World Cup of Darts. De voormalig finalisten rekenden in de kwartfinale af met Schotland, waar vooral Gary Anderson afschuwelijk veel dubbels miste. Oostenrijk leek op voorhand wel eens een bananenschil te kunnen zijn voor Engeland. Taylor en Lewis waren echter messcherp. Noord-Ierland had de nodige moeite met Canada en na een verhitte koppelpartij viel pas de beslissing.

Noord-Ierland – Canada 2-1

Brendan Dolan – John Part 3-4

Part begon uitstekend aan de partij met een vijftiendarter en zag Dolan vervolgens flink in de fout gaan. De Noord-Ier heeft een moeilijk jaar en dat zie je vooral terug op de dubbels. The History Maker miste liefst zeven pijlen op de dubbels en Part profiteerde vanaf 52: 0-2. De Canadees speelde één zwakke leg en daar wist Dolan wel van te profiteren. Hij pakte nu ook zijn eigen leg en het vertrouwen was terug. De Noord-Ier begon de vijfde leg met scores van 180 en 140 en zette Part onder druk. Darth Maple miste tops voor de 118-finish en werd opnieuw gebroken. Dolan liet echter drie matchdarts liggen op bulls-eye voor de 170-finish en in de herkansing op dubbel-16. Het groene vakje vond Part wel en mocht de slotleg beginnen. Daarin liep de drievoudig wereldkampioen weg en vond opnieuw dubbel-16 voor de zege.

Daryl Gurney – Ken MacNeil 4-0

Tijdens de eerste wedstrijd liep MacNeil vooral zenuwachtig rond, terwijl Gurney driftig stond in te gooien. Dat beeld vertaalde zich naar het begin van de onderlinge strijd. Gurney was gelijk bij de les en wist in de tweede leg direct te breken via dubbel-3. Daar kwam nog een 151-finish overheen voor 3-0. De Canadees probeerde driftig nog de zaken om te draaien, maar kwam in zijn eigen leg opnieuw in de problemen. Gurney mocht als eerste aanleggen voor de dubbel, twee matchdarts voor de 80-finish werden echter gemist. MacNeil kon zich niet meer redden vanaf 88 en Gurney maakte het alsnog af op dubbel-1.

Dolan/Gurney – Part/MacNeil 4-1

Waar Part direct met een 180’er opende, leek MacNeil de weg helemaal kwijt. Hij liep aan de verkeerde kant terug en ging vervolgens maar even door zijn knieën op het podium zitten. Noord-Ierland wist wel constant te scoren en Dolan vond dubbel-16 voor de break. Samen met Gurney beukte hij keihard door en stond aan het einde van de tweede leg zelfs op een gemiddelde van 115 per beurt. Dat werd verpest door drie missers van Dolan en Part gooide 68 met twee pijlen weg voor de rebreak. MacNeil liep vervolgens nog een keer verkeerd weg, tot woede van Gurney. Een beurt later nam hij wraak met een 180’er en zo kwam er de derde break op rij. De groenhemden drukten nu wel door met een 70-finish van Dolan voor 3-1, maar hij miste wel de eerste matchdart vanaf 78 en Gurney er zelfs drie. Canada strafte het niet af en zo was het alsnog gedaan.

Engeland – Oostenrijk 2-0

Phil Taylor – Mensur Suljovic 4-0

Zaterdagavond leek het wel alsof Phil Taylor niet eens had ingegooid voor zijn partij tegen China. Met een gemiddelde van amper 81 per beurt won hij wel eenvoudig met 4-0. Tegen Mensur Suljovic werd een zware partij verwacht, maar nu was The Power wel bij de les. Hij begon ijzersterk en wist de Oostenrijker gelijk te breken. Suljovic kon zelf zijn hoge niveau van de afgelopen dagen niet vasthouden en wist in de derde leg de 80-finish ook niet uit te gooien. Zo was het al 3-0 en liet The Gentle het lopen. Vanaf 55 klaarde Taylor de klus nog niet, maar Suljovic stond nog op 181. In de herkansing was het wel raak voor een gemiddelde van 100 per beurt.

Adrian Lewis – Rowby-John Rodriguez 4-1

De vorm van Lewis in aanloop van de World Cup was een groot vraagteken, maar Jackpot begint per dag beter te spelen. Hij hield zijn eigen leg en zag Rodriguez in totaal vijf pijlen op de dubbel missen voor een leg. Lewis brak en ondanks de tweede 180’er van de Oostenrijker maakte de Engelsman er 3-0 van met een 117-finish. Rodriguez pakte wel de vierde leg en knalde er ook een 174-score tegenaan. Lewis counterde met zijn eerste 180’er en maakte het af met een 110-finish.

Schotland – België 1-2

Gary Anderson – Kim Huybrechts 2-4

Maximale scores van beide darters bracht uiteindelijk België op voorsprong, gevolgd door dubbel-4 van Anderson. De Schot knalde zijn tweede 180’er er in de derde leg in, om zijn kans vanaf 100 te vergooien. Huybrechts gooide 89 wel uit met twee pijlen voor 1-2. Anderson liep in zijn eigen leg opnieuw snel weg en verlegde met een 68-finish weer de druk naar de Belg. Dat werd nog eens vergroot door weer een 180’er van de wereldkampioen, om bulls-eye en twee pijlen op dubbel-12 te missen. Huybrechts ontsnapte opnieuw en een geïrriteerde Anderson begon zijn eigen leg zwak. Zo kon The Hurricane voor het eerst scorend weglopen en kreeg hij zes darts vanaf 81. Met een 11-darter pakte hij echter al de zege.

Robert Thornton – Ronny Huybrechts 4-1

Thornton moest aan de bak en deed dat dan ook met een 180’er in de openingsleg. Hij kwam op 1-0 en gooide ook in de leg van de Belg gelijk een maximale score. Huybrechts dacht nog gelijk te mogen gaan maken vanaf 90, maar The Thorn beukte er een 104-finish in voor 2-0. Het werd ook 3-0 voor Huybrechts zijn eerste leg kon pakken. Veel druk zetten in de vierde leg lukte niet, want Thornton kreeg zes darts voor 104. Wat volgde was een hele rare finishbeurt. The Thorn gooide vanaf 64 zijn tweede dart tegen het ijzer van dubbel-8, maar dacht dat de dart er al in zat. Hij draaide zich om, keerde terug en gooide zonder te kijken dubbel-4 mis. Huybrechts kreeg zo alsnog een kans vanaf 80, maar die greep hij niet aan.

Anderson/Thornton – Huybrechts/Huybrechts 2-4

De Belgen pakten de openingsleg met een 14-darter, om de Schotten vervolgens twee volle beurten zien missen op de dubbels. Kim Huybrechts nam alle tijd om aan te leggen en vond tops met zijn eerste dart. De spanning leek al toe te slaan bij de Belgen, want een zwakke derde leg volgde en ondanks een 180’er van Kim kreeg Schotland de kans vanaf 60 voor 2-2. Anderson miste echter weer twee pijlen op tops en het werd alsnog 1-3. Klaar was het zeker nog niet. Scoren was voor Anderson namelijk geen probleem en Thornton knalde de 81-finish wel in twee darts weg. Zo was de rebreak weer een feit, maar namen de Belgen weer de leiding in de zesde leg dankzij een 177-score van Kim. Ronny zette weg naar 56 en daardoor mocht Kim aanleggen voor de zege. Tops vloog er gelijk in voor de zege.

PDC World Cup of Darts 2016: Uitslagen en statistieken

 

Delen:

Meer over World Cup of Darts