Connect with us

World Cup of Darts

PDC World Cup of Darts: Wales en Oostenrijk maken indruk

Wales en Oostenrijk hebben laten zien een gevaarlijke outsiders te zijn op de PDC World Cup of Darts. Met name Gerwyn Price liet bij Wales direct zijn topvorm zien in het Duitse Frankfurt, Oostenrijk stond als enige geen leg af. Noord-Ierland en Ierland maken zich op voor een onderlinge strijd terwijl China de lachende verrassing was van de avond.

Tsjechië – China 3-5

De Chinezen begonnen uitmuntend aan de partij en kwam met een 80-finish een en 140’er gevolgd dor dubbel-18 gelijk op een 0-2-voorsprong. En dat terwijl Yuanjun Liu en Wenge Xie allebei debuteerden. Bij Tsjechië Michal Kocik al wel een jaar ervaring, maar kon die podiumervaring maar moeilijk omzetten in sterk spel. China bleef scorend beter en dubbel-5 voor 0-3 leverde een forse vreugde explosie op van Xie. Scorend was Liu de man die het verschil op het podium maakte. De Tsjechen hielden wel de vierde leg dankzij een 78-finish van Kocik en zagen de Aziaten in de vijfde leg acht pijlen op de dubbels missen. Het momentum vloog nu volledig om en Pavel Drtil wist met een 86-finish de stand zelfs in evenwicht te brengen. Scorend herpakte China zich en Liu gooide bijna een 157-finish uit. In de herkansing vond Xie dubbel-10 voor 3-4 en Liu knalde er een tweedart 100-finish in voor de fraaie zege.

Griekenland – Canada 2-5

John Part heeft ondanks zijn grote staat met Team Canada nog nooit een goede World Cup kunnen afleveren. In Frankfurt verscheen hij op het podium zonder bril, waar hij de laatste jaren wel mee speelde. Scorend begon hij uitstekend met Ken MacNeil en vonden met moeite dubbel-10 voor 0-1. John Michael heeft zich van de Grieken inmiddels bewegen, maar zijn partner Ioannis Selachoglou (een bakker wonend in Berlijn van Griekse komaf) begon zichtbaar zenuwachtig aan de strijd. Zijn darts vlogen alle kanten op en zo kreeg Canada gelijk de kans op de break. Part sloeg keihard toe met een 100-finish en stond klaar voor de 0-4. Michael liet echter zijn klasse zien met een 160-finish voor 1-3. MacNeil miste in de vijfde leg tops voor een 108-finish en Selachoglou knalde dubbel-18 erin voor de rebreak. Canada wist scorend te herpakken en Part zorgde via dubbel-9 voor 2-4. Daarop maakte MacNeil het af via dubbel-16.

Lees ook: Engeland – Spanje

Ierland – Hongkong 5-4

Vorig jaar stonden deze twee landen in de tweede ronde tegenover elkaar. Scott MacKenzie miste toen zes matchdarts in de single tegen Connie Finnan, maar bracht Hongkong alsnog naar de kwartfinale met een 86-finish in de beslissende leg van de koppelpartij. MacKenzie heeft echter veel problemen met zijn worp gekregen en ook in Frankfurt oogde het nog erg als dateritus. William O’Connor speelt nu samen met Mick McGowan en wist te profiteren van de problemen bij de Aziaten. Het was razendsnel 2-0, Royden Lam liet zien wat hij kan. Zijn 180’er wist hij bijna te vervolgen met een 142-finish. Dubbel-16 viel niet, maar MacKenzie wist dubbel-4 wel te vinden voor 2-1. De worp van de Aziaat werd soepeler en dat maakte het mogelijk dat hij een fantastische 135-finish gooide voor de gelijkmaker. Hongkong kwam zelfs op 2-3, voor McGowan wakker schoot. Hij zorgde met een 140-score en een 82-finish voor 3-3 en met een 180’er maakte hij ook scorend het verschil (4-3). McGowan miste echter een volle beurt om de partij af te maken en zo kwam er de allereerste negende leg van deze World Cup. De haperingen waren bij MacKenzie inmiddels weer volledig terug door de spanning en zo kreeg Ierland toch weer de kans. McGowan maakte zijn missers goed met een fraaie bulls-eye 94-finish.

Zuid-Afrika – Singapore 1-5

Devon Petersen is inmiddels opnieuw naar Engeland verhuisd nadat hij vorig jaar telkens heen en weer reisde voor de toernooien vanuit Zuid-Afrika. Zijn seizoen is echter nog moeizaam en ook in Frankfurt kon hij Zuid-Afrika niet direct op sleeptouw nemen. Paul en Harith Lim begonnen sterk en kwamen met name door goed scoren op 0-2. Petersen en Graham Filby misten vervolgens allebei drie pijlen op de dubbels en Harith Lim gooide voor de derde keer een dubbel raak voor de dubbele break. In de vierde leg miste Zuid-Afrika nog maar eens vier pijlen op de dubbels en was het verschil definitief gemaakt. De dertiende dart richting een dubbel vloog er dan wel in voor Filby, maar hij miste in de zesde leg alweer drie pijlen. Daardoor werd het alsnog 1-5.

Noord-Ierland – Japan 5-2

Brendan Dolan en Daryl Gurney laten zien hoe snel het kan gaan in een carrière. Dolan stond een jaar geleden nog bijna in de top-10 van de wereld, maar nu mocht hij de legs niet eens openen. Gurney is als een komet omhoog geschoten en als debutant mag hij gelijk Noord-Ierland leiden. Scorend was hij sterk, maar Dolan miste op zijn beurt drie pijlen op dubbel-19. Keita Ono vergaat om het af te straffen vanaf 66, waardoor Gurney 1-0 kon maken. Ono wist met een 80-finish wel de Japanse leg veilig te stellen, om Gurney met een 86-finish opnieuw de leiding zien te pakken. Dolan miste echter twee pijlen voor de break, maar maakte dat goed met een 180’er. In de zesde leg maakte Ono vervolgens de fout. Hij miste een volle beurt vanaf 32 en Dolan vond dubbel-16 wel met de derde pijl. The History Maker maakte het daarna af met een bulls-eye 95-finish.

Wales – Finland 5-1

Wales stond in het eerste jaar van de World Cup in de finale, waarin Nederland te sterk bleek. Mark Webster speelde toen met Barrie Bates. Inmiddels is Gerwyn Price al zijn vierde koppelgenoot, de afgelopen jaren speelde hij namelijk met Richie Burnett en Jamie Lewis. Price lijkt op voorhand de sterkste partner, vooral door zijn huidige vorm. The Iceman won in de afgelopen maand twee Players Championships, waardoor Wales een gevaarlijke outsider is. Het was ook Price die het verschil maakte met Finland. Met name Kim Viljanen is in eigen land al een tijdje duidelijk de beste, maar op een podium wil het maar niet lukken. Ook Mark Webster had het bij Wales moeilijk, Price gooide echter iedere dubbel raak voor 3-0. Het werd ook nog 4-0, voor de Finnen eindelijk een leg wisten te pakken. Daarmee werd de eerste whitewash voorkomen, terugkomen zat er niet in want Price beukte er nog een 150-finish in voor de zege.

Oostenrijk – Italië 5-0

Mensur Suljovic en Rowby-John Rodriguez zijn individueel al gevaarlijke outsiders, dat zijn ze als duo al helemaal. De eerste legs waren tegen Italië niet eens zo overtuigend, maar ze liepen wel eenvoudig weg. Bij de Italianen had Daniele Petri deze week wat te vieren, want hij plaatste zich voor de European Tour in Oostenrijk. De eerste Italiaan ooit op de European Tour. Dat goede gevoel kon hij niet meenemen op het podium. Zonder een dart op een dubbel stonden ze al op een 3-0-achterstand. In de vierde leg leek dat eindelijk wel te gaan gebeuren, tot Rodriguez een 124-finish weg poetste. Daar kwam nog eens dubbel-10 overheen van Suljovic voor de eerste 5-0 van het toernooi.

PDC World Cup of Darts 2016: Uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over World Cup of Darts