Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Dag 1

Jeffrey de Zwaan World Matchplay Darts 2018

Het PDC World Darts Championship 2019 wordt geopend door een Nederlander: Jeffrey de Zwaan. Hij komt mogelijk gelijk twee keer in actie, want titelverdediger Rob Cross wacht. Er komen zelfs twee regerende wereldkampioenen in actie. Lisa Ashton is Lakeside-kampioen bij de dames en treft Jan Dekker.

Verwachte starttijden:

20.10 uur Jeffrey de Zwaan – Nitin Kumar
21.00 uur Martin Schindler – Cody Harris
22.10 uur Jan Dekker – Lisa Ashton
23.15 uur Rob Cross – De Zwaan of Kumar

Jeffrey de Zwaan – Nitin Kumar

Onderlinge duels
Prognose 3-0

 

Jeffrey de Zwaan is één van de gevreesde spelers in het schema, maar hij is erg in het nadeel door de keuzes van de PDC. De Zwaan is namelijk de enige (!) speler die twee keer in dezelfde sessie moet spelen, simpelweg omdat de PDC de titelverdediger op de openingsavond wil laten spelen. Daardoor moet De Zwaan of Nitin Kumar aan het einde van de avond ook aantreden tegen Rob Cross. De Nederlander is de torenhoge favoriet. Hij won in januari zijn tourkaart terug en speelde vervolgens een uitmuntend jaar. The Black Cobra won een Players Championship, stond nog eens twee keer in een finale op de Pro Tour en liet zich ook zich op televisie. Op de UK Open won hij al van Michael van Gerwen om op de World Matchplay de halve finale te bereiken na zeges op Van Gerwen, Adrian Lewis en Dave Chisnall. Tegenstander Kumar won de Indian Qualifier en maakt zijn debuut op het WK. Hij speelde al eens op de PDC World Cup of Darts, maar kon toen allerminst indruk maken. Het is dan ook aan De Zwaan om ervoor te zorgen dat het een veredelde trainingspartij wordt, want het verschil hoor heel groot te zijn.

Martin Schindler – Cody Harris

Onderlinge duels
Prognose 3-2

 

Martin Schindler blijft zich in rap tempo ontwikkelen en zal in Alexandra Palace een volgende stap moeten zetten. De 22-jarige Duitser stond vorige maand in de finale van het Jeugd WK en liet goed spel zien. Tegen een uitmuntende Dimitri Van den Bergh kon hij geen vuist maken, maar The Wall is inmiddels wel de top-50 van de wereld binnengekomen. Schindler won ook twee toernooien op de Development Tour, alleen de echte stap moet nu worden gezet op televisie. Daar oogt hij nog wel eens zenuwachtig, met name vorig jaar op het WK. Die ervaring moet hem nu helpen om Cody Harris te verslaan. De Nieuw-Zeelander waagde dit jaar de sprong naar Engeland. Een tourkaar zat er niet in, maar op de Challenge Tour slaagde The Codestar wel. Hij won één toernooi en stond in twee finales. Zo won hij via de Challenge Tour een ticket voor het WK. De Kiwi heeft al aardig wat ervaring opgedaan op televisie, met name ook op de World Series. Daar haalde hij tot dusver nog nooit zijn niveau, iets waar Schindler vorig maand wel in slaagde. Het geeft de Duitser dan ook een kleine voorsprong.

Jan Dekker – Lisa Ashton

Onderlinge duels
Prognose 3-1

 

Jan Dekker was de ongelukkige, want Lisa Ashton was de speler die eigenlijk niemand wilde treffen. De Engelse is met afstand de beste vrouw in dartsland. Dit jaar is er voor het eerst twee plaatsen ingeruimd voor dames en Ashton won met overmacht de Britse Qualifier. De afgelopen vijf jaar won ze vier keer Lakeside en afgelopen weekend was ze nog maar eens de beste op de Finder Darts Masters. Scorend is Ashton normaal gesproken ijzersterk, maar dat liet haar nu wat in de steek. Dat compenseerde ze met weergaloze finishes. Aileen de Graaf stond met 3-1 voor en op 40 klaar voor de zege. Ashton vuurde 157 uit, hield vloeiend haar eigen leg, om opnieuw te breken met een 96-finish. Jan Dekker liet daarbij de afgelopen weken duidelijk blijken dat hij onder druk staat door het duel tegen een vrouw. Hij sloot zich al snel af van alle media aandacht en zal zijn beste spel moeten laten zien. De Drent, woonachtig in Friesland, heeft qua spel een goed jaar achter de rug. De resultaten vielen echter regelmatig tegen, doordat hij tegen ontketende opponenten aan liep. Zo miste Dekker op bizarre wijze de UK Open. Mits hij mentaal niet gebukt gaat onder de druk, moet Double Dekker met zijn solide spel moeten winnen.

Rob Cross – Jeffey de Zwaan of Nitin Kumar

De druk op Rob Cross zal extreem zijn in zijn eerste duel in Alexandra Palace. Twaalf maanden geleden wist hij vanuit het niets de wereldtitel te pakken. In de eerdere rondes zat het een aantal keer mee, want hij overleefde in twee duels matchdarts en stond nog in een derde duel met zijn rug tegen de muur. Een waanzinnig sterke finale tegen Phil Taylor bracht hem de titel, maar een vervolg bleef uit. Voor een wereldkampioen had Cross gewoon een zwak seizoen. Hij won één vloertoernooi en een World Series-event. Op de grote televisietoernooien was hij telkens vroegtijdig klaar en met name na de zomer werd het zelfs pijnlijk. Met uitzondering van het European Championship (kwartfinale) waren alle toernooien na één of twee rondes klaar. Uitgaande dat De Zwaan tegenover hem komt te staan, zal Cross simpelweg beter moeten spelen dan de afgelopen maand. De Nederlander heeft dit jaar meerdere keren laten zien geen angst te kennen en die angst is er wel ingeslopen bij de Engelsman. Straalde Cross in 2017 altijd plezier uit en werd hij met de week beter, in 2018 is de irritatie erin geslopen en verdween het plezier. Recent gaf Voltage toe ook te weinig te hebben getraind en zijn fitness te hebben laten schieten. In Alexandra Palace zal blijken of het zware jaar echt vat op hem heeft gekregen.

Delen:

More in World Darts Championship