Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Dag 10

De vaart wordt nu in het PDC WK Darts gezet, want op dag 10 gaat de derde ronde van start. Zes duels staan er op de rol, met daarbij twee van de vier resterende Nederlanders. Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena gaan op jacht om de kerstdagen te kunnen vieren met de gedachte dat ze terug mogen komen naar Alexandra Palace.

Verwachte starttijden:

13.40 uur Ryan Joyce – Alan Norris
15.10 uur Dave Chisnall – Kim Huybrechts
16.40 uur Daryl Gurney – Jamie Lewis
20.10 uur Ryan Searle – William O’Connor
21.40 uur Gary Anderson – Jermaine Wattimena
23.10 uur Michael van Gerwen – Max Hopp

Ryan Joyce – Alan Norris

Onderlinge duels 0-1
Prognose 4-2

 

Ryan Joyce is één van de revelaties van dit WK. De Engelsman was een solide speler bij de BDO en stapte in januari over naar de PDC. Hij won zijn tourkaart en stond gelijk in het eerste weekend van de Players Championships in een halve- en kwartfinale. Het rest van het jaar was toch vrij kleurloos, tot hij in Alexandra Palace verscheen. Anastasia Dobromyslova wist hij te verslaan door met name een aantal goede finishes. In de tweede ronde was Joyce vervolgens veel te sterk voor Simon Whitlock. Tegenstander Alan Norris heeft een dramatisch jaar achter de rug. Chuck kelderde in de ranking en van hem werd eigenlijk niets verwacht op het WK. In de partij tegen Steve Lennon was hij ook continu achter de Ier aan het lopen en leek verslagen. Lennon miste zijn matchdarts en zo kwam Norris in de sudden-death leg bovendrijven. Sinds kort speelt Norris met een bril en dat is naar eigen zeggen voor hem de herstart van zijn carrière. De derde ronde op dit WK lijkt echter voor hem al een pure bonus te zijn.

Dave Chisnall – Kim Huybrechts

Onderlinge duels 12-5
Op televisie 4-0
Laatste duel Premier League 2017: 7-4
Prognose 2-4

 

Dat Dave Chisnall in de derde ronde van het WK staat zag er lang niet naar uit. De Engelsman werd dit jaar gepasseerd voor de Premier League Darts en heeft voorlopig het ongelijk van de PDC nog geen kunnen bewijzen. Zijn resultaten zijn wel weer een stuk beter dan in 2017, maar op de televisietoernooien houdt het op bij de kwartfinales en op de Pro Tour heeft Chizzy geen toernooi weten te winnen. Met name de scoringspower is minder geworden en daardoor is zijn autoriteit ook verdwenen. Josh Payne had Chizzy in de tweede ronde al in de touwen hangen. Met een 2-0-voorsprong was er niets aan de hand, tot hij in elkaar stortte. Chizzy ontsnapte, maar zal niet nog een keer zoveel geluk hebben. Vooral niet gezien het eerste optreden van Kim Huybrechts. De Belg heeft zowel fysiek als mentaal twee moeilijke jaren gehad en daardoor weggezakt op de ranglijst. De knop lijkt weer om bij The Hurricane, die tegen Daniel Larsson ruim twee sets tegen een gemiddelde van 115 per beurt stond te gooien. Die cijfers zakten uiteindelijk in, maar Huybrechts stond geen leg af. Opvallend is de onderlinge balans op televisie, want Chizzy won tot dusver altijd.

Daryl Gurney – Jamie Lewis

Onderlinge duels 5-2
Op televisie 1-0
Laatste duel World Championship 2015: 3-1
Prognose 4-2

 

De opleving van Daryl Gurney kwam exact op het juiste moment. Na een redelijk seizoen leek hij in het najaar toch flink weg te zakken. De nummer vijf van de wereld miste zelfs de Grand Slam of Darts en overleefde op de Players Championship Finals al in de tweede ronde matchdarts tegen Ryan Searle. Dat was voor Superchin maar goed ook, want vervolgens zou hij het toernooi winnen. Met dat vertrouwen kwam hij naar Alexandra Palace en won met 3-0 van Ross Smith. Zijn gemiddelde eindigde op 100, maar toch waren er wel kanttekeningen. Zijn dubbels waren namelijk in de eerste twee sets erg matig. Jamie Lewis speelde ruim een week geleden al zijn eerste partij tegen Cody Harris. De Welshman was vorig jaar de verrassing van het WK met een plek in de halve finale. Een goed vervolg bleek lastig, met sporadische uitschieters. Zijn eerste partij op het WK was wel in orde. Hij zal wel bij moeten schakelen ten opzichte van dat duel om Gurney echt pijn te doen.

Ryan Searle – William O’Connor

Onderlinge duels 3-0
Prognose 4-2

 

In de knotsgekke tweede ronde van het WK was Ryan Searle één van de daders. De Engelsman won van Mensur Suljovic en dat deed hij eigenlijk ook nog eens vrij overtuigend. Searle speelde twee jaar geleden nog op de Challenge Tour en eenmaal met een tourkaart op zak kwam de stijging al snel. Dit kalenderjaar waren er kwart- en halve finales op de Pro Tour en plaatste hij zich ook voor de Grand Slam of Darts en Players Championship Finals. Daar wilde het nog niet altijd vlotten en miste hij bijvoorbeeld matchdarts tegen Daryl Gurney. Het lijken de lessen te zijn die hem nu helpen om goede prestaties neer te zetten. William O’Connor loopt al wat langer mee, maar won tot dit jaar nog geen enkel duel in Alexandra Palace. De Ier wordt al jaren gezien als belofte, het komt er alleen nooit echt uit. Dit jaar stond hij in een finale van een European Tour en dat lijkt hem het vertrouwen te hebben gegeven dat er echt wat mogelijk is. Hij won eenvoudig van Yordi Meeuwisse en liet een waanzinnige partij zien tegen James Wilson. Daarin was hij, net zoals Searle, de underdog die niets te verliezen had. Nu zullen beide spelers denken kans te maken op een unieke prestatie. Het wordt de vraag wie daar het beste mee om kan gaan.

Gary Anderson – Jermaine Wattimena

Onderlinge duels 4-0
Op televisie 1-0
Laatste duel UK Open 2018: 10-6
Prognose 4-2

 

Hoe is het met de rug en de schouder van Gary Anderson, het is één van de grote vragen voor de derde ronde van het WK. Anderson won vorige week dan wel met 3-1 van Kevin Burness, zijn spel was niet zoals we gewend zijn. Hij bleef steken op een gemiddelde gen nog geen 94 per beurt en voelde zich zichtbaar oncomfortabel op het podium. Na afloop gaf Anderson aan opnieuw last te hebben van zijn rug en hulp te gaan zoeken zodra hij thuis kwam. Als de Schot voor het tweede jaar op rij tijdens het WK niet optimaal zou kunnen spelen, dan zou dat afbreuk doen aan zijn uitstekende jaar. Anderson namelijk onder meer de World Matchplay en de UK Open. Jermaine Wattimena is misschien wel de meest constant presterende Nederlander op het circuit. Hij plaatst zich voor nagenoeg iedere European Tour en speelt zeer solide op de Pro Tour. Waar winst te boeken valt is dat hij op het podium van de European Tour kwartfinales of beter gaat halen. Datzelfde geldt op televisie, want daar zijn de overwinningen nog spaarzaam. Zijn eerste optreden in Alexandra Palace was wel sterk. Hij miste erg veel dubbels, maar hield zijn hoofd koel tegen de extreem trage Michael Barnard.

Michael van Gerwen – Max Hopp

Onderlinge duels 5-0
Op televisie 3-0
Laatste duel German Darts Masters 2018: 6-4
Prognose 4-0

 

Michael van Gerwen is één van de weinige topspelers die ongeschonden door de tweede ronde van het WK is gerold. De enige schade die hij opliep gebeurde al voor de wedstrijd met het veelbesproken bierincident. Daarna bleek Alan Tabern niet in staat om hem te volgen en werd het 3-1. Van Gerwen jaagt in Alexandra Palace op zijn derde wereldtitel en wil een voor zijn doen teleurstellend najaar rechtzetten. Hij won nog wel de World Grand Prix, maar daarna bleven de grote prijzen uit. Het was telkens net een paar procent te weinig om het af te maken. In de derde ronde wacht nu Max Hopp. De Duitser heeft zijn echte doorbraakjaar gehad. Hij won een European Tour-event en daarna ook nog een Players Championship. En dat terwijl de Duitser zich vorig jaar niet eens plaatste voor het WK. Zijn eerste optreden in Alexandra Palace was een makkie, vooral doordat Danny Noppert geen dubbel kon kopen. De Nederlander was 3 uit 22 op de dubbels en zo won Hopp met 3-0 in sets. Maximizer zal in zijn niveau wel flink moeten stijgen om Van Gerwen een serieuze uitdaging te gaan geven.

Delen:

Meer over World Darts Championship