Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Dag 11

Rob Cross PDC WK Darts 2019 eerste ronde

Dag 11 van het PDC WK Darts 2019 is de laatste voor het kerstreces. Alexandra Palace sluit voor drie dagen zijn deuren, om op 27 december te beginnen aan de business end of the tournament. Daarvoor kan Vincent van der Voort zich van de Nederlandse enclave nog plaatsen.

Verwachte starttijden:

13.40 uur Vincent van der Voort – Chris Dobey
15.10 uur Brendan Dolan – Mervyn King
16.40 uur James Wade – Keegan Brown
20.10 uur Adrian Lewis – Darius Labanauskas
21.40 uur Nathan Aspinall – Kyle Anderson
23.10 uur Rob Cross – Cristo Reyes

Vincent van der Voort – Chris Dobey

Onderlinge duels 0-1
Prognose 4-2

 

Een moeizaam jaar heeft Van der Voort net zoals twaalf maanden geleden weten af te sluiten met een nu al uitstekend wereldkampioenschap. Lourance Ilagan en Darren Webster werden met 3-1 en 3-0 aan de kant gezet. En dat ondanks dat de Nederlander zelf niet eens tevreden was over zijn vertoonde spel. Fast Vinnie is dit jaar vooral druk geweest om een nieuwe houding aan te nemen tijdens het spelen, om daarmee zijn rug te ontzien. De klachten in zijn rug zullen nooit meer helemaal over gaan, maar hij kan het wel ontzien. De aanpassingen nemen logischerwijs wel enige tijd in beslag en zeker in het begin van het seizoen was de drive bij de darter uit Purmerend er niet altijd om op de vloertoernooien vol gas te geven. Het bracht hem in een lastige situatie met te weinig televisietoernooien, maar in Alexandra Palace kan hij de knop toch omzetten. In de derde ronde zijn er kansen tegen Chris Dobey, voor wie het winnen van twee duels op het WK een nieuwe prestatie is. Hollywood is al enige jaren een talentvolle speler bij de PDC, maar het is nog altijd wachten tot hij echt een vervolgstap zet. De Grand Slam of Darts in 2016 leverde een kwartfinale op, net zoals de Players Championship Finals van vorige maand. Op de Pro Tour haalde Dobey dit jaar ook twee keer de finale van een Players Championship, het zijn voorlopig alleen telkens uitschieters. Een stabiele lijn omhoog is er nog niet, want naast die twee duels kwam hij nergens in de kwart- of halve finale. Met name op ervaring zou Van der Voort de partij naar zich toe kunnen trekken.

Brendan Dolan – Mervyn King

Onderlinge duels 6-4
Op televisie 0-3
Laatste duel Players Championship Finals 2017: 5-6
Prognose 2-4

 

Old Soldiers Never Die, dat gaat op voor het treffen tussen Dolan en King. Beide spelers zijn al flink wat keren afgeschreven. Dolan doordat zijn niveau wegzakte en King doordat zijn rug steeds meer problemen veroorzaakte. Op toernooien zoals het wereldkampioenschap staan ze er toch altijd weer. Dat liet Dolan twaalf maanden geleden ook weer zien. Hij pakte op het nippertje een ticket via de PDPA Qualifier en vervolgens speelde hij twee uitstekende partijen. Dit jaar was hij een stuk stabieler op de Pro Tour en plaatste zich dan ook rechtstreeks voor het WK. De Chinese qualifier was geen probleem en opmerkelijk stond The History Maker ook maar één leg af aan Joe Cullen. Mervyn King moest er wel heel wat harder voor werken. Tegen Jan Dekker kwam hij snel op een 2-0-voorsprong, maar bleek er toch meer druk op The King te staan dan je zou verwachten. Plotseling ging hij matchdarts missen, waardoor er een vijfde set aan te pas moest komen. King won dit jaar weer een Players Championship en was zodoende op alle televisietoernooien van de partij. Daar won hij echter geen enkel duel, wat de druk tegen Dekker verklaart. Het spel van de ervaren Engelsman zag er wel weer goed uit en als hij dat weet vast te houden is King levensgevaarlijk.

James Wade – Keegan Brown

Onderlinge duels 4-4
Op televisie 2-1
Laatste duel Grand Slam of Darts 2018: 5-3
Prognose 4-1

 

James Wade zorgde voor één van de verhalen van de eerste rondes van het WK en dan niet eens zo zeer door zijn spel. Na het winnen van de tweede set ging hij verbaal volledig los tegen Seigo Asada en brulde recht in zijn gezicht. The Machine speelde het hele duel zeer opgefokt en won op het nippertje in de verlenging van de vijfde set. Na afloop kwamen er ook nog zeer merkwaardige uitspraken, waarop een dag later een verontschuldiging kwam. Hij vocht tegen een hypomanische episode. De afgelopen jaren is al uitgebreid gedocumenteerd dat Wade manisch depressief is en het leek erop dat hij dit steeds beter onder controle had. In het najaar is hij ook vader geworden en wist vervolgens twee televisietoernooien te winnen. Toch heeft hij dus een forse terugval en is het de vraag hoe hij ditmaal in Alexandra Palace zal verschijnen. Wade kan in ieder geval rekenen op flink wat weerwerk van het publiek. Keegan Brown speelde een solide wedstrijd tegen Karel Sedlacek en een draak van een partij tegen Jelle Klaasen. Brown had er echter voldoende aan om te vertragen en opzichtig bij iedere goede score te gaan juichen. Hij haalde Klaasen uit zijn spel en won met 3-1. Ook The Needle bekende een jaar geleden te kampen hebben gehad met een depressie en is inmiddels weer aan de beterende hand. Ook zijn resultaten gaan weer vooruit. Mocht Wade echter weer normaal spelen, dan zal hij flink moeten bijschakelen om wat klaar te spelen.

Adrian Lewis – Darius Labanauskas

Onderlinge duels
Prognose 4-1

 

Adrian Lewis heeft eindelijk weer eens kunnen lachen na een wedstrijd op televisie. Jackpot is al twee jaar aan het rommelen en kelderde na het laatste WK zomaar uit de top-20 van de wereld. Op de Pro Tour heeft Lewis zich dit jaar goed weten te herpakken, al bleef een toernooizege nog uit. Zodra de televisiecamera’s draaiden lukte er echter nog maar weinig. Op de grote toernooien lag hij er bijna iedere keer na één partij al uit en bleek ook dat hij nog geen ideale modus heeft gevonden. Speelde de tweevoudig wereldkampioen aan het begin van het jaar veel trager dan normaal, nu is hij alweer voorzichtig aan het terugkeren naar zijn oude tempo. Daarbij heeft hij wel weer totaal andere darts te pakken. Tegen Ted Evetts was het spel van Lewis in orde, maar nog niet op het oude niveau. Darius Labanauskas zorgde voor een stunt door Raymond van Barneveld te verslaan, al was de wijze waarop wel zeer opmerkelijk. De darter uit Litouwen had in het verleden al laten zien met een kwartfinale op Lakeside dat hij tot mooie dingen in staat is. Dit jaar domineerde hij de Nordic & Baltic Tour, waardoor hij naar het WK mocht. Na een simpele zege op Matthew Edgar volgde de partij tegen Barney. Wat het vooral een vreemd duel maakte was dat Labanauskas eigenlijk onder de druk bezweek. Wanneer hij de kans kreeg het af te maken kon hij geen triple en dubbel meer vinden. Toch kwamen er uiteindelijk zoveel kansen dat hij het afmaakte. Gaat Lewis hem ook zoveel ruimte geven? Het is niet aannemelijk

Nathan Aspinall – Kyle Anderson

Onderlinge duels 1-3
Prognose 2-4

 

De opmars van Nathan Aspinall gaat opeens heel snel. De voormalig finalist van het wereldkampioenschap bij de jeugd raakte zijn tourkaart kwijt en wist zich vorig jaar te herpakken. In januari won hij zijn tourkaart terug en schreef afgelopen najaar een Players Championships op zijn naam. Tijdens de Players Championship Finals verloor Aspinall dan wel van James Wade, zijn spel was al goed. De loting tegen Geert Nentjes kwam voor The Asp niet slecht uit, want de zenuwen van een eerste WK-duel kon hij van zich afschudden. Wat hij daarna liet zien had namelijk niemand voor mogelijk gehouden. Aspinall kwam 2-0 achter tegen Gerwyn Price. De Welshman miste ook nog eens matchdarts en de partij draaide volledig om. Aspinall kwam in een flow en kon niet meer missen. De ware potentie van de Engelsman werd zichtbaar, die met dit niveau heel ver kan komen. Op papier lijkt het schema voor Kyle Anderson zich helemaal te openen, al is de Australiër ook geen zekere factor. The Original leek vorig jaar een stap te zetten, maar 2018 was toch moeizaam. Er staan flink wat kwartfinales op de teller tijdens de Pro Tour, maar op televisie lukte er erg weinig. De echte overtuiging, zoals Aspinall de laatste sets speelde tegen Price, is er nog altijd niet bij de Australiër. Zijn eerste partij tegen Noel Malicdem werd ook nog eens een lastige onderneming. De Filipijn was drie sets lang misschien wel de betere speler, tot hij een aantal pijlen miste voor de set. Daarop won Anderson met 3-1.

Rob Cross – Cristo Reyes

Onderlinge duels 2-2
Op televisie 0-1
Laatste duel Players Championship Finals 2018: 1-6
Prognose 4-1

 

Alexandra Palace bracht het beste in Rob Cross naar boven. De titelverdediger heeft een moeizaam jaar achter de rug en vooral de afgelopen maanden waren wereldkampioen onwaardig. Champions League of Darts: groepsfase exit. World Grand Prix: eerste ronde exit. European Championship: kwartfinale. Grand Slam of Darts: tweede ronde exit. Players Championship Finals: eerste ronde exit. Het was dan ook een verrassing hoe sterk hij speelde in de eerste ronde van het WK tegen Jeffrey de Zwaan. The Black Cobra gooide ruim 106 gemiddeld, om toch met 3-1 in sets te verliezen van Cross. De Engelsman gooide in het duel één cruciale leg. In de vijfde leg van de tweede set vuurde hij 96 uit om niet met 0-2 achter te komen. Het bleek de ommekeer. Vorige maand verloor hij op de Players Championship Finals van Reyes en de twee treffen elkaar nu opnieuw. Zo goed als de Spanjaard in Minehead tegen Cross speelde, zo moeizaam was het tegen Rowby-John Rodriguez. Zijn eerste WK-duel leek in de mist te gaan door de eerste twee sets weg te geven. Daarna won Reyes negen van de elf legs en zo toch nog de zege. Wil The Spartan een kans maken tegen de regerend wereldkampioen, dan zal hij vooral op de finishes net zo sterk moeten spelen als vorige maand.

Delen:

Meer over World Darts Championship