Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Dag 12

Het kerstreces is voorbij, het PDC WK Darts 2019 is toe aan dag 12. De business end of the tournament gaat nu echt beginnen. Vanmiddag en vanavond nog vier duels uit de derde ronde, met daarbij Benito van de Pas. In de avond schakelen we gelijk door naar de vierde ronde, met Michael van Gerwen.

Verwachte starttijden:

13.40 uur Devon Petersen – Steve West
15.10 uur Dimitri Van den Bergh – Luke Humphries
16.40 uur Michael Smith – John Henderson
20.10 uur Antonio Alcinas – Benito van de Pas
21.40 uur Gary Anderson – Chris Dobey
23.10 uur Michael van Gerwen – Adrian Lewis

Devon Petersen – Steve West

Onderlinge duels 2-2
Prognose 1-4

 

Het zijn bijna onwerkelijke dagen voor Devon Petersen. De Zuid-Afrikaan heeft een dramatisch jaar achter de rug. In 26 vloertoernooien slaagde hij er in om slechts 4.000 pond te verdienen en zich daarnaast voor geen enkel European Tour-event te plaatsen. Zijn tourkaart leek Dancing Devon dan ook te gaan verliezen en de Afrikaanse Qualifier was voor hem nodig om überhaupt het WK te halen. In Alexandra Palace volgde een zenuwslopend duel met Wayne Jones, waarin beide darters veel matchdarts misten. Petersen kwam er doorheen en daarna kreeg hij een kerstcadeau van Ian White. The Diamond stortte in zoals alleen hij dat kan en zo won Petersen opnieuw met minimaal verschil. Hierdoor lijkt zijn tourkaart toch te zijn gered, maar of een nieuwe stunt erin zit? Tegen Steve West lijkt dat niet realistisch. De Engelsman heeft lang nodig gehad om op televisie zijn beste spel te tonen, de laatste jaren begint hij juist grote namen flink pijn te doen. James Wade, Phil Taylor, Michael Smith en afgelopen najaar Michael van Gerwen gingen allemaal kopje onder tegen West op een major. Ook op de European Tour laat hij zich steeds meer zien met dit jaar al twee halve finales en ligt voor hem het speelschema open om dit WK echt ver te komen. Daar ligt tevens het gevaar, want er staat nieuwe druk op hem. Toch mag het duel met Petersen geen enkel probleem opleveren.

Dimitri Van den Bergh – Luke Humphries

Onderlinge duels 4-3
Prognose 4-2

 

Met de introductie van de Development Tour – voor spelers tussen de 16 en 23 jaar – heeft de PDC misschien wel de belangrijkste stap gezet uit de recente historie. Het zorgde voor de wederopstanding van Michael van Gerwen en inmiddels voor de doorbraak van heel veel talentvolle spelers. De stap van de jeugd naar de Pro Tour blijkt voor heel veel spelers levensgroot. Van altijd toernooien winnen naar tik op tik verwerken, er zijn weinig talenten die daar goed doorheen komen. De tussenstap van de Development Tour biedt uitkomst en wat is er dan mooier dat de twee spelers die de afgelopen twee jaar de jeugdtour hebben gedomineerd nu tegenover elkaar staan op het WK. Van den Bergh werd twee keer wereldkampioen bij de jeugd, terwijl Humphries de Development Tour in beide jaren won. Dit jaar eindigden de twee overigens met exact hetzelfde aantal ponden. Het grote verschil tussen de Belg en de Engelsman is wat ze al bij de grote mannen en op het televisiepodium hebben laten zien. Daar is Van den Bergh veel verder en laat Humphries zich nu voor het eerst echt zien. In gemiddeldes is de Belg daarin ook overtuigender, waardoor hij de favoriet is.

Michael Smith – John Henderson

Onderlinge duels 6-4
Op televisie 1-0
Laatste duel UK Open 2017: 10-4
Prognose 4-1

 

Misschien heeft Michael Smith zijn lastigste wedstrijd richting de finale van het WK al achter de rug. Het tempo en spel van Ron Meulenkamp ligt Smith totaal niet en hij was zich zichtbaar vanaf de eerste leg aan het irriteren. Toch won Smith uiteindelijk overtuigend en de wijze waarop laat zien dat Bully Boy in goede vorm verkeert. Wanneer het echt moest wist hij bij te schakelen, gooide zijn geliefde triples en met hetzelfde gemak een aantal goede finishes. John Henderson gooit in nagenoeg hetzelfde tempo als Smith, waardoor de twee elkaar flink omhoog zullen stuwen. Dat bleek al in voorgaande duels, waarin het opvalt dat Big John vier van de eerste vijf duels wist te winnen. Sinds 2017 zijn alle duels gewonnen door Smith en ook met overtuigende cijfers. Highlander heeft een moeizaam jaar gehad, maar speelde wel een sterke eerste wedstrijd tegen Gabriel Clemens. Tegen de Duitser was hij het die op de belangrijke momenten kon bijschakelen en in de vijfde set zijn ervaring liet spreken.

Antonio Alcinas – Benito van de Pas

Onderlinge duels 2-3
Prognose 4-2

 

Toen het nog een ‘normaal’ WK leek te zijn, was Antonio Alcinas de eerste met een grote verrassing. De Spanjaard was eerst veel te sterk voor de Nieuw-Zeelandse qualifier Craig Ross en steeg boven zichzelf uit tegen Peter Wright. Snakebite speelde geen topduel, maar kwam toch steeds dichterbij Alcinas. Uiteindelijk wist Alcinas met een hoge finish aan het einde van de eerst set en een ultieme vijfde leg van de vierde set de partij naar zich toe te trekken. De Spanjaard is nog altijd geen professional en daardoor moet hij na zijn zege terug naar huis om alweer te werken in de garage. Aangezien er liefst elf dagen tussen de stunt en zijn volgende partij zat is het de vraag hoe de vorm van Alcinas nu zal zijn. Dat hij enige afleiding heeft gehad met zijn werk zal hem in ieder geval niet slecht zijn uitgekomen. Benito van de Pas speelde een vrij bizar duel tegen Jim Long. Big Ben heeft een dramatisch jaar achter de rug, maar lijkt met een nieuwe setup weer de goede weg te zijn ingeslagen. Gooide hij bouncers bij de vleet, dat was er in vijf sets tegen Long nog maar één. Eigenlijk had de partij na drie sets klaar moeten zijn, want Van de Pas was veel sterker dan de Canadees. In de vierde set miste hij nog een hand matchdarts en uiteindelijk overleefde Big Ben zelf één matchdart. Na afloop erkende de Nederlander dat dit eigenlijk zijn finale was geweest. Hij pakte cruciale ponden en kan weer vooruit. Ook voor hem is de grote vraag hoe hij deze zege heeft verteerd. Is het de vertrouwensboost die hij nodig had om weer te vlammen, of is hier nog altijd veel twijfel?

Gary Anderson – Chris Dobey

Onderlinge duels 4-1
Op televisie 1-0
Laatste duel World Series Finals 2017: 6-1
Prognose 4-1

 

Eén pijl scheelde het of Gary Anderson zagen we dit WK niet meer terug. In een schitterende partij was het Anderson die in de vierde set vergat om het duel met Jermaine Wattimena af te maken, om in de vijfde set een matchdart te overleven. Net zoals in zijn eerste partij speelde Anderson prima, maar was hij niet in zijn hoogste versnelling onderweg. Na het duel gaf hij opnieuw aan veel last te hebben van zijn rug en zelfs al na te gaan denken hoe hij zijn carrière gaat vervolgen. Door de constante rugklachten zal hij nog minder gaan spelen. De opvolgers uit zijn eigen stal staan al klaar. Michael Smith was de eerste speler uit zijn management die de top bestormde. Chris Dobey lijkt de volgende. Hollywood is op de Pro Tour nog wel erg wisselvallig, maar in Alexandra Palace laat hij juist zeer constant spel zien. Boris Koltsov en Steve Beaton konden simpelweg niet volgen, Vincent van der Voort knokte zich wel in het duel. De Nederlander kwam een break voor, om het daarna toch weg te geven. Dobey bleef in de slotset stug 15-darters gooien en dat bleek de succesformule. Een jaar geleden verloor Dobey in de eerste ronde van Phil Taylor. Hij was toen zichtbaar onder de indruk van The Power en het ontbrak vooral aan durf om Taylor te verslaan. Het is afwachten of hij dat wel durft tegen Anderson, die gezien de afgelopen duels ook tegen Dobey kansen weg zal gaan geven.

Michael van Gerwen – Adrian Lewis

Onderlinge duels 38-14 (3)
Op televisie 21-6
Laatste duel Champions League 2017: 10-4
Prognose 4-1

 

Voor Michael van Gerwen en Adrian Lewis geldt allebei dat ze op het PDC World Darts Championship 2019 nog niet echt getest zijn. De Nederlander verloor een set tegen zowel Alan Tabern als Max Hopp, echt in gevaar kwam hij niet. Met sterk spel denderde hij weg van zijn opponenten, om daarna te vervallen in het ‘probleem’ van 2018. Hij won met name in het najaar te weinig toernooi voor zijn doen, omdat er telkens een partij – of een deel van een partij – was waarin hij erg slordig was en de turbo niet kon vinden. Dat slordige was er ook in Alexandra Palace, waarbij met name tegen Hopp zichtbaar was dat deze momenten ontstonden toen de focus verdwenen was. De eerste drie sets had hij namelijk gewonnen met 9-1 in legs. Alsof het te makkelijk ging. Die focus mag hij niet verliezen tegen Adrian Lewis. Jackpot is als een sneeuwbal van de berg gerold en viel vorig jaar uit de top-20 van de wereld. Inmiddels is Lewis weer op de weg omhoog aan het klauteren, toch gaat het met vallen en opstaan. Op de Pro Tour laat hij goede resultaten zien, al blijft een toernooizege nog uit. Op televisie kreeg hij echter amper wat voor elkaar. Het gehele jaar heeft Lewis ook lopen rommelen met zijn setup én met de snelheid van gooien. In AllyPally lijkt hij alweer aardig terug te zijn gekeerd naar zijn oude en vertrouwde snelheid, waardoor zijn spel er ook weer veel soepeler uit ziet. Ted Evetts en Darius Labanauskas werkten daarnaast mee, waardoor Lewis onbedreigd de vierde ronde kon bereiken. De grote vraag is of hij ook weer een versnelling in zich heeft én deze lang genoeg vast kan houden om Van Gerwen echt pijn te doen.

Delen:

Meer over World Darts Championship