Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Dag 13

Rob Cross PDC WK Darts 2019 eerste ronde

Met Michael van Gerwen en Gary Anderson al in de kwartfinale gaan we op dag 13 van het PDC WK Darts 2019 op zoek naar de andere zes kwartfinalisten. Daarvoor komt nog één Nederlander in aanmerking: Benito van de Pas.

Verwachte starttijden:

13.40 uur Nathan Aspinall – Devon Petersen
15.10 uur Benito van de Pas – Brendan Dolan
16.40 uur Ryan Joyce – James Wade
20.10 uur Ryan Searle – Michael Smith
21.40 uur Jamie Lewis – Dave Chisnall
23.10 uur Rob Cross – Luke Humphries

Nathan Aspinall – Devon Petersen

Onderlinge duels 1-3
Prognose 4-2

 

Wanneer je de wedstrijd tussen Aspinall tegen Petersen in de vierde ronde van het WK had voorspeld, dan kun je de komende periode aardig gaan rentenieren. De Engelse debutant en de Zuid-Afrikaan zaten dan misschien wel in de gunstige helft van het speelschema, ze werden door niemand getipt om de laatste-16 te halen. The Asp won in januari zijn tourkaart terug, wist in het najaar een Players Championship te winnen en stond zodoende voor het eerst in Alexandra Palace. Een wankele eerste partij tegen Geert Nentjes leek te worden gevolgd door een nederlaag tegen Gerwyn Price. De Welshman miste een matchdart bij 0-2 in sets, daarna was Aspinall niet meer te houden. Hij won drie sets op rij van The Iceman en versloeg daarna toch ook met gemak Kyle Anderson. Ook Petersen overleefde matchdarts. De Zuid-Afrikaan kende een ronduit dramatisch jaar en haalde het WK via de Afrikaanse qualifier. Wayne Jones had hem kunnen vloeren, maar liet matchdarts onbenut. Ian White kwam op een 2-0-voorsprong, om nog in de tiebreak te verliezen en Steve West ging er ook vanaf.

Benito van de Pas – Brendan Dolan

Onderlinge duels 3-2
Op televisie 0-1
Laatste duel Players Championship Finals 2016: 5-6
Prognose 2-4

 

Het jaar van Benito van de Pas is dankzij twee partijen in Alexandra Palace gered. Na zijn stormachtige entree bij de PDC stond hij begin dit jaar in de top-16 van de wereld. Zijn vorm was toen al wel verdwenen en met name zijn vertrouwen. Big Ben was met nieuwe darts gaan spelen om de karrenvracht aan bouncers weg te krijgen. Het zorgde voor een zeer moeizaam jaar en pas dit najaar wist hij de setup te vinden die beviel. Zijn darts staan een stuk beter in het bord, alleen het vertrouwen is nog ver weg. In Alexandra Palace zat het al twee partijen mee voor de Brabander. Jim Long en Antonio Alcinas straften zijn wisselvallige spel niet af en op de belangrijke momenten vond Van de Pas wel de triples en dubbels. Dolan rolde een stuk eenvoudiger door het toernooi en zelfs erg eenvoudig door de eerste twee duels. De qualifier uit China was geen partij en ook Joe Cullen kon maar één leg afsnoepen van de Noord-Ier. Mervyn King bood wel weerwerk, maar kwam uiteindelijk ook te kort tegen The History Maker. Met zijn rustige speelstijl en ervaring evenaarde Dolan zijn beste WK tot dusver, dat geldt ook voor Big Ben.

Ryan Joyce – James Wade

Onderlinge duels 0-3
Prognose 1-4

 

Voor Ryan Joyce valt in Alexandra Palace alles op zijn plaats. De Engelsman stapte in januari over van de BDO naar de PDC en kende een stormachtige start. Daarna viel Relentless toch wel behoorlijk stil en kwam dan ook zonder enige verwachtingen naar het PDC WK. Met name op de finishes maakt hij al drie partijen zijn bijnaam meer dan waar. Anastasia Dobromyslova en Simon Whitlock werden zonder setverlies aan de kant gezet. Ook tegen Alan Norris het een snelle partij kunnen worden, alleen nu kwamen de zenuwen toch wel naar boven. Norris vocht zich daarnaast in het duel en kwam het aan op een zevende set. Joyce trok het toch naar zich toe. Wil hij James Wade pijn kunnen doen zal Joyce wel weer het niveau van zijn eerste twee duels moeten halen én scorend misschien nog zelfs wat beter. Wade heeft een raar WK. Seigo Asada zette hem zwaar onder druk en uiteindelijk moest er een verlenging aan te pas komen. Veel besproken is de uitbarsting van Wade aan het adres van de Japanner, die hij toeschreef aan zijn depressie. In de derde ronde irriteerde The Machine zich dood aan Keegan Brown, om op karakter een 1-3-achterstand om te buigen in de 4-3-zege. Aan beleving geen gebrek bij Wade, met voor hem een uitgelezen kans op minimaal weer een kwartfinale.

Ryan Searle – Michael Smith

Onderlinge duels
Prognose 1-4

 

Het zijn bijzondere weken voor Ryan Searle. De langharige Engelsman leek zijn tourkaart te gaan verliezen, tot hij in september opeens het licht zag. Een finale op een Players Championship was het startsein van een opleving. Zijn tourkaart heeft hij inmiddels verzekerd voor de aankomende twee jaar en in Alexandra Palace is hij nog tot meer in staat. Na een simpele zege op Stephen Burton wist Searle de storm van Mensur Suljovic te weerstaan. De Oostenrijker gooide zes keer 180 in de eerste set, om toch met 3-1 te verliezen. William O’Connor liet zich vervolgens eenvoudig omduwen, waardoor Searle bij de laatste-16 staat. Tegen Michael Smith mag hij opnieuw rekenen op flink wat 180’ers om zijn oren. De motor van Bully Boy moest zowel tegen Ron Meulenkamp als John Henderson even opwarmen. Toen het eenmaal ging lopen bij Smith liet hij zien waarom hij dit jaar onder meer in de finale van de Premier League stond. Vanaf een 1-2-achterstand in sets won hij negen van de resterende tien legs en krikte zijn gemiddelde op naar boven de 100.

Jamie Lewis – Dave Chisnall

Onderlinge duels 0-6
Op televisie 0-2
Laatste duel Players Championship Finals 2018: 4-6
Prognose 4-3

 

Voor het tweede jaar op rij bloeit Jamie Lewis helemaal op in Alexandra Palace. Vorig jaar haalde de Welshman met de hakken over de sloot het WK, om door te dringen tot de halve finale. Een moeizaam jaar volgde op de Pro Tour, waar hij de hoge verwachtingen niet waar kon maken. Terug in Londen is hij wel weer bij de les. Een fraaie zege op Daryl Gurney brengt hem alweer in de vierde ronde. Daarin zal hij iets moeten doen dat hem nog niet eerder is gelukt: winnen van Dave Chisnall. Chizzy heeft alle zes de eerder gespeelde wedstrijden namelijk gewonnen. Ook Chizzy kende geen goed jaar, waarin hij buiten de Premier League werd gehouden, geen toernooi op de Pro Tour wist te winnen en ook op televisie nergens verder kwam dan de kwartfinale. Het WK had ook een teleurstelling kunnen worden, want Josh Payne pakte een 2-0-voorsprong in sets. Die maakte het niet af en Chisnall denderde vervolgens over Kim Huybrechts heen. Van beide mannen mogen veel 180’ers worden verwacht, het is dan wie er het beste is op de dubbels. En daar heeft Lewis onder echte druk misschien wel een kleine voorsprong.

Rob Cross – Luke Humphries

Onderlinge duels
Prognose 4-1

 

Nog nooit een wedstrijd verloren in Alexandra Palace, Rob Cross kan het zeggen. De huidige wereldkampioen won het WK bij zijn debuut en dit jaar is hij voorlopig weer goed op weg. De vorm van Voltage was in het najaar heel ver te zoeken, eenmaal in Londen aangekomen valt alles weer op zijn plaats. De rust is terug in zijn spel en daarmee wist hij Jeffrey de Zwaan en Cristo Reyes te verslaan. Met name door De Zwaan werd hij ook flink getest en is in de onderste helft van het speelschema dan ook de grote favoriet. Ervaring zou Cross er doorheen moeten helpen tegen Luke Humphries. Cool Hand Luke beleeft dit toernooi zijn absolute doorbraak. De Engelsman won de afgelopen twee jaar de Development Tour, maar bij de grote mannen was het eerste jaar op de Pro Tour aanpoten. Hij begon goed, alleen gaandeweg het jaar bleken de tikken toch wel aan te komen. Humphries is echter een snelle leerling. Een halve finale op het laatste Players Championship bracht hem naar het WK, om daar te winnen van Adam Hunt (3-0), Stephen Bunting (3-1) en Dimitri Van den Bergh (4-1). Zijn spel tegen de Belg was wel een stuk minder, met uiteindelijk een gemiddelde onder de 90 per beurt. Van den Bergh strafte echter niets af, waar Humphries alles aangreep om te profiteren. Hij zal zijn niveau wel weer op moeten krikken om Cross ook maar een set bij te kunnen benen.

Delen:

Meer over World Darts Championship