Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Dag 14

Michael van Gerwen PDC WK Darts 2019 (3)

Dag 14 op het PDC WK Darts 2019 is ingeruimd voor de kwartfinales. Michael van Gerwen is daarin de enige Nederlander, met vooral heel veel verrassende namen. Blijven de favorieten deze ronde wel op de been?

Verwachte starttijden:

13.40 uur Nathan Aspinall – Brendan Dolan
15.30 uur Dave Chisnall – Gary Anderson
20.10 uur Luke Humphries – Michael Smith
22.00 uur Michael van Gerwen – Ryan Joyce

Nathan Aspinall – Brendan Dolan

Onderlinge duels
Prognose 5-4

 

Nathan Aspinall tegen Brendan Dolan, het zal één van de meest onwaarschijnlijke kwartfinales uit de historie van het PDC WK Darts zijn. De jongeling uit Engeland won dit jaar zijn tourkaart terug en in het najaar was het raak met de winst op een Players Championship. De voormalig finalist van het Jeugd WK had zich nog niet eerder goed laten zien op een groot televisietoernooi, daar kwam in Alexandra Palace verandering in. Het moet gezegd, hij had geluk in de tweede ronde dat Gerwyn Price op een 2-0-voorsprong matchdarts miste. Vanaf dat moment is The Asp echter ijzersterk. Met zijn vechtersmentaliteit bracht hem zomaar in de kwartfinale. Daarin wacht Brendan Dolan, die eigenlijk nog geen moment in de problemen is geweest. De Chinese qualifier en Joe Cullen moesten het allebei doen met maar één leg. Mervyn King zette nog even druk, om toch snel los te laten. Benito van de Pas kon in de vierde ronde ook weinig weerwerk leveren. Op ervaring zou Dolan de favoriet moeten zijn, maar qua spel heeft Aspinall meer laten zien. The Asp heeft daarnaast ook bewezen weinig moeite te hebben met tragere tegenstanders en zich echt in een partij te kunnen vastbijten. Het geeft hem de kleine marge.

Dave Chisnall – Gary Anderson

Onderlinge duels 5-17 (1)
Op televisie 4-9
Laatste duel World Series Finals 2018: 6-5
Prognose 3-5

 

Voor de tweede keer in zijn carrière staat Chisnall in de kwartfinale van het PDC WK en opvallend genoeg ook voor de tweede keer tegen Gary Anderson. De vorige keer wist de Schot te winnen in een spektakelstuk. De kwartfinale is voor Chizzy dit jaar iets verrassender, vooral omdat het in de eerste doorgang voor hem al mis kon gaan. Josh Payne pakte een 2-0-voorsprong in sets en leek niet te houden. Hij viel stil, Chisnall herpakte zich en liep daarna toch vrij eenvoudig voorbij zowel Kim Huybrechts als Jamie Lewis. Toch kwam tegen Lewis ook wel naar boven dat Chisnall nog altijd laag in zijn zelfvertrouwen zit. Terwijl er niets aan de hand was begon hij opeens heel veel dubbels te missen en sloeg de twijfel toe. Het brak hem ditmaal niet op. Tegen Gary Anderson kunnen dit soort zwakke momenten niet, want de Schot zal het altijd afstraffen. Ook nu hij niet honderd procent fit is. The Flying Scotsman heeft al een matchdart overleefd tegen Jermaine Wattimena en moest ook heel diep gaan tegen Chris Dobey. Wattimena en Dobey speelden uitmuntend, toch moet ook worden aangetekend dat Anderson niet op volle toeren draaide. Hij maakt voor zijn doen veel fouten en heeft legs dat hij totaal niet thuis geeft. Het gehele toernooi geeft hij al aan ernstige rugklachten te hebben en nu de wedstrijden steeds sneller achter elkaar komen is het de vraag hoe zijn fysiek het zal volhouden.

Luke Humphries – Michael Smith

Onderlinge duels 0-2
Prognose 2-5

 

In bijna alles zijn Luke Humphries en Michael Smith erg met elkaar te vergelijken. De twee jonge Engelse spelers hebben bij de jeugd gedomineerd en weten bij de grote mannen snel stappen te zetten. Smith heeft daarbij wel een aantal jaar voorsprong. De 28-jarige won vijf jaar geleden al eens van Phil Taylor en heeft daarna de harde lessen geleerd bij de PDC. Met vallen en opstaan is hij inmiddels een serieuze kanshebber voor de grote prijzen. Zo stond hij al in de finale van de Premier League en won afgelopen zomer zijn eerste toernooi op de World Series. Het is slechts een kwestie van tijd voor Smith een major op zijn naam gaat zetten nadat hij vorige maand matchdarts miste op de World Series Finals. In Alexandra Palace is hij getest door met name Ron Meulenkamp en John Henderson, maar echt in gevaar kwam Smith nog niet. Humphries staat nu waar Smith in 2014 stond. Won Smith van Taylor, Humphries kegelde titelverdediger Rob Cross eruit. De nummer één van de Development Tour van de afgelopen twee jaar heeft een pittig eerste jaar op de Pro Tour gehad. Op het WK valt voorlopig alles samen. Voor Cross moesten namelijk Adam Hunt, Stephen Bunting en Dimitri Van den Bergh er ook al aan geloven. Het lastige voor Humphries zal zijn dat hij de stunt van gisteren heel snel een plaatsje moet geven en tegen Smith minimaal zo goed moet spelen om nog een ronde verder te komen.

Michael van Gerwen – Ryan Joyce

Onderlinge duels 1-0
Prognose 5-0

 

Het kan niet anders dan dat Michael van Gerwen met een grote glimlach heeft gekeken hoe James Wade erin slaagde om te verliezen van Ryan Joyce. The Machine miste vijf matchdarts en gaf de partij daardoor zomaar uit handen. Wade heeft in het verleden vaker bewezen dat hij zich heel goed op kan laden voor grote duels en een hele gevaarlijke klant kan zijn, zeker in het setsyteem. Hoe anders ziet het er nu uit voor Van Gerwen. Na twee duels zonder gevaar moest hij in de vierde ronde echt aan de bak tegen Adrian Lewis. Even leek het mis te gaan door een zeer slordige derde set. Daarna liet Van Gerwen zien waarom hij de nummer één van de wereld is. Met twee 11-darters in de vierde set en een 11- en 12-darter in de vijfde set werd Lewis toch overtuigend aan de kant gezet. Met een gemiddelde van 108,08 werd een statement gemaakt, een gemiddelde waar Joyce alleen maar van kan dromen. De Engelse debutant heeft een schitterend WK gespeeld. Zo won hij van Anastasia Dobromyslova en Simon Whitlock zonder een set te verspelen. Zowel Alan Norris als James Wade leverde een thriller op, met Joyce als winnaar. Het grote probleem voor Relentless is wel dat hij in de vier duels geen hoger gemiddelde heeft genoteerd dan 90,7 per beurt. Dat is tien punten minder dan het minste gemiddelde van Mighty Mike. Over het lange format van best of 9 sets lijkt Joyce dan ook kansloos en opmerkelijk genoeg gaf hij dat zelf ook al aan. In zijn interviews na afloop van de zege op Wade was Joyce ontzettend nederig en vroeg zich hardop af hoe hij van MvG kon winnen. Eén keer troffen de twee elkaar dit jaar op de European Tour. Van Gerwen gooide toen een negendarter en won met 6-2 in legs.

Delen:

Meer over World Darts Championship