Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Dag 15

Dag 15 brengt de halve finales op het PDC WK Darts 2019 en vooral dé wedstrijd waar iedereen eigenlijk al weken naar uitkijkt. Michael van Gerwen en Gary Anderson staan tegenover elkaar om uit te maken wie de beste speler is van dit moment.

20.10 uur Michael Smith – Nathan Aspinall
22.15 uur Michael van Gerwen – Gary Anderson

Michael Smith – Nathan Aspinall

Onderlinge duels 3-1
Op televisie 1-0
Laatste duel European Championship 2017: 6-4
Prognose 6-2

 

De tijd lijkt eindelijk aangebroken dat Michael Smith zijn belofte volledig waarmaakt. Bully Boy stond dit jaar al in de finale van de Premier League, al kwam hij de League regelmatig met enig fortuin door. Het was wel het zetje dat hij nodig had om echt door te groeien. Smith schreef in de zomer een World Series-event op zijn naam en kreeg dit najaar matchdarts om de World Series Finals te winnen. Zo bleef zijn grote televisiezege nog even weg, maar het kan niet lang meer duren of de gewezen wereldkampioen bij de jeugd slaat wel goed. Dit WK heeft hij met ontzettend veel gemak gespeeld. De meeste moeite had hij nog in zijn eerste partij met Ron Meulenkamp. Daarna werd zijn spel met de wedstrijd beter en gingen John Henderson, Ryan Searle en Luke Humphries er wel erg ruim vanaf. Het enige dat je over de route van Smith kunt zeggen dat het niet tegen heeft gezeten. Alle grote namen vielen weg voor ze tegen hem moesten aanleggen. Zo ook in de halve finale, want Nathan Aspinall is de grote verrassing. Dat heeft The Asp wel gepresteerd met goed spel en ook hij is per ronde beter gaan spelen. In de tweede ronde zat het mee doordat Gerwyn Price matchdarts miste en hij werkte ook nog eens een 2-0-achterstand in sets weg tegen Devon Petersen. Geert Nentjes, Kyle Anderson en Brendan Dolan werden eenvoudig aan de kant gezet. Met name de kwartfinale tegen Dolan was indrukwekkend. Aspinall gooide de gehele wedstrijd zijn eigen legs uit in vijf beurten en gaf zodoende bijna geen kans weg aan de Noord-Ier. Op voorhand is Smith de torenhoge favoriet. De vechtersmentaliteit en onbevangenheid van Aspinall is echter levensgevaarlijk.

Michael van Gerwen – Gary Anderson

Onderlinge duels 36-18 (2)
Op televisie 19-12 (2)
Laatste duel Players Championship Finals 2018: 11-9
Prognose 6-5

 

Waar alle toppers sneuvelden bleven Michael van Gerwen en Gary Anderson op de been, al was het bij de Schot twee keer op het nippertje. Tegelijkertijd zegt het veel over de status van de twee, die simpelweg de beste spelers van het moment zijn. Ze verdelen het gros van de prijzen, maar dit najaar hebben ze allebei moeten toekijken hoe anderen met de bekers er vandoor gingen. Dat kwam onder meer doordat ze te druk waren met elkaar. Anderson won van Van Gerwen in de halve finale van de Grand Slam of Darts, om de veelbesproken finale van Gerwyn Price te verliezen. Een week later won Van Gerwen van Anderson op de Players Championship Finals, om de finale te verliezen van Daryl Gurney. Mighty Mike bekende na afloop dat het duel met Anderson te veel energie had gekost. Het biedt kansen voor Smith en Aspinall, al zit er ditmaal wel een dag tussen de halve finale en de finale om weer tot rust te komen. Veel verschil zit er eigenlijk nooit tussen Mighty Mike en The Flying Scotsman. Ze jagen elkaar op in het hoge tempo en komen daarbij vaak ook tot astronomische gemiddeldes. De laatste jaren is Van Gerwen meestal wel de baas geweest. Op televisie was de onderlinge balans tot 2016 gelijk (6-6). In de drie jaar die volgden was Van Gerwen telkens de baas. 3-2 in 2016, 5-1 in 2017 en 5-3 in 2018. Dit WK kwam de Nederlander met wat twijfel over zijn vorm binnen. De afgelopen maanden was het met enige regelmaat slordig. Dat was nu ook te zien wanneer zijn focus wegzakte zodra het te makkelijk ging, vooral tegen Max Hopp en Ryan Joyce. Toen het echt moest tegen Adrian Lewis haalde Van Gerwen zijn beste spel naar boven. Anderson klaagt al tijden over zijn rug en dag speelde in Alexandra Palace weer op. Hij overleefde een matchdart tegen Jermaine Wattimena en werd uitgedaagd door Chris Dobey. In de kwartfinale gaf hij ook vol gas tegen Dave Chisnall, waardoor een echte titanenstrijd in het verschiet ligt.

Delen:

Meer over World Darts Championship