Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Dag 3

Dag drie van het PDC World Darts Championship 2019 is ingeruimd voor Michael van Gerwen. De nummer één van de wereld wil zijn wereldtitel terug en weet op voorhand dat hij daarvoor een loodzwaar schema moet afwerken. Danny Noppert komt na zijn eerste zege terug voor het treffen met Max Hopp.

Verwachte starttijden:

13.40 uur Richard North – Robert Marijanovic
14.40 uur Michael Mansell – Jim Long
15.50 uur Josh Payne – Jeff Smith
17.00 uur Max Hopp – Danny Noppert

20.10 uur Antonio Alcinas – Craig Ross
21.00 uur Ryan Searle – Stephen Burton
22.00 uur Keegan Brown – Karel Sedlacek
23.10 uur Michael van Gerwen – Alan Tabern

Richard North – Robert Marijanovic

Onderlinge duels
Prognose 3-1

Richard North heeft te kampen met de bekende dip. Vorig jaar was nieuw op het circuit en bestormde in één keer bijna de top-32 van de wereld. Het tweede seizoen bracht de bijna gebruikelijke terugval, waarin het allemaal niet vanzelf ging. De European Tour bracht nog twee halve finales, verder succes bleef eigenlijk uit. Op het European Championship won hij wel zijn enige partij op televisie dit jaar en lijkt de weg omhoog weer te hebben gevonden. Tegen Robert Marijanovic moet daar een vervolg op worden gegeven, tegen de Kroatische Duitser is hij de favoriet. Marijanovic won in januari een tourkaart en liep het gehele circuit af. Op de vloertoernooien bracht hem dat heel weinig succes, wel stond hij zes keer op de European Tour. Verder dan een tweede ronde kwam hij niet en moest zodoende via het Duitse kwalificatietoernooi het WK bereiken.

Michael Mansell – Jim Long

Onderlinge duels
Prognose 3-0

Michael Mansell is misschien wel de meest verrassende toernooiwinnaar in 2018. De Noord-Ier is al jarenlang een stabiele speler op de ProTour, maar dichtbij succes was hij niet. Daarvoor ontbreekt bij hem een versnelling om eens meer dan één triple per beurt te gooien en als een killer de finishes weg te raffelen. Op 8 april lukte dat opeens wel. Kim Huybrechts, Alan Norris, Robert Thornton, Gerwyn Price, Josh Payne en Adrian Lewis warden allemaal verslagen voor een Players Championship-titel. In de daaropvolgende maand kwamen er nog twee kwartfinales, maar vanaf juni lukte er bijna niets meer bij Mansell. Zodoende viel hij terug in zijn ‘oude ik’. Met Jim Long als tegenstander lijkt de Noord-Ier wel gunstig te hebben geloot. De Canadees heeft in het verleden wel eens toernooien van de PDC gespeeld toen deze nog in Canada werden gehouden. Telkens was het klaar zodra hij een PDC-speler tegen kwam. Dit jaar wist hij op de CDC verrassend goed te presteren en eindigde als beste Canadees. Zo mag hij nu zijn debuut gaan maken in Alexandra Palace, maar lijkt op voorhand tegen een solide Mansell kansloos.

Josh Payne – Jeff Smith

Onderlinge duels
Prognose 3-2

Heel ongemerkt weet Josh Payne zich steeds vaker te melden op de grote toernooien van de PDC. De 25-jarige Engelsman won dit jaar voor de tweede keer een Players Championship en overleefde dit najaar de groepsfase van de Grand Slam of Darts. Payne weet zijn prestaties vooral neer te zetten door hard te werken, want de echte natuurlijke aanleg ontbreekt. Dat kan ook gezegd worden van Jeff Smith. De Canadees stond in 2016 in de finale van Lakeside en won een jaar later de WDF World Cup. Omdat hij zich vorig jaar niet plaatste voor Lakeside kreeg hij een wildcard van de PDC. Na een zege in de voorronde ging hij er keihard vanaf tegen Gary Anderson. The Silencer besloot het avontuur bij de PDC aan te gaan, maar het werd een pijnlijk seizoen. Smith won geen tourkaart, kom op de UK Open Qualifiers niets klaar spelen en ook op acht toernooien van de Challenge Tour kwam hij niet verder dan de laatste-16. In de zomer keerde Smith terug naar Noord-Amerika en won het kwalificatietoernooi. Zodoende wist hij sinds juli al dat hij naar Alexandra Palace mocht en speelde vervolgens geen toernooien meer. Het verschil tussen Payne en Smith lijkt klein, maar met name door de recente prestaties lijkt Payne een streepje voor te hebben.

Max Hopp – Danny Noppert

Onderlinge duels 0-1
Prognose 1-3

In een jaar kan er veel veranderen, dat laat Max Hopp nog maar eens zien. Het Duitse talent leek af te haken, want zijn ontwikkeling stagneerde volledig. Hij plaatste zich zelfs niet voor het WK, maar nu is alles anders. Maximizer won in het voorjaar zeer verrassend een toernooi op de European Tour en voegde daar in het najaar nog een Players Championship toe. Prestaties waarmee hij een mijlpaal neerzette voor Duitsland. Daar kwam op het European Darts Championship nog een volgend hoogtepunt bij dankzij het bereiken van de halve finale. Voor het eerst stond een Duitser bij de laatste vier op een televisietoernooi. Noppert speelde vorig jaar nog bij de BDO en heeft een uitmuntend debuutjaar afgewerkt. Hij won in het najaar een Players Championship en stond in de halve finale van de Players Championship Finals. De voormalig finalist van Lakeside liet vrijdag in de eerste ronde zien dat hij in vorm is. Royden Lam won de openingsleg, daarna knalde Noppert er overheen met negen legs op rij. Met name het gemak waarmee de Fries dat deed was indrukwekkend.

Antonio Alcinas – Craig Ross

Onderlinge duels
Prognose 3-0

Een jaar geleden was Antonio Alcinas één van de grote verrassingen. De Spanjaard haalde de laatste-16, waardoor hij plotseling toch zijn tourkaart wist te verlengen. Het nieuwe seizoen op de Pro Tour werd er één van vallen en opstaan. Een aantal goede resultaten op de vloer brachten hem in ieder geval naar de Players Championship Finals en opnieuw naar het WK. Daarin mag hij niet klagen over de loting, want Craig Ross is één van de zwakste spelers in het deelnemersveld. De Nieuw-Zeelander heeft een kleine staat van dienst en eigenlijk had hij zich ook niet voor het WK geplaatst. In de zomer verloor hij de finale van het kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland. Tuhuna Irwin was met 7-2 te sterk, alleen Irwin ging dit najaar in de fout. Hij reisde al af naar Groot-Brittannië voor het WK Jeugd, maar werd bij aankomst in Groot-Brittannië door de douane direct weer naar huis gestuurd. Het verhaal gaat dat hij geen retourvlucht had geboekt, iets wat verplicht is. Het zorgde ervoor dat hij voorlopig niet meer mag afreizen richting Londen en Ross alsnog naar het WK mag.

Ryan Searle – Stephen Burton

Onderlinge duels
Prognose 2-3

Aan Ryan Searle kleeft nog altijd de ‘gemiste’ dubbel-10 op de Winmau World Masters van 2013. Hij gooide 80 uit voor de zege, zo riep de caller. Alleen de camera’s gaven pijnlijk weer dat de dart duidelijk aan de verkeerde kant van het ijzer zat. Inmiddels jaren verder speelt Searle bij de PDC en leek zich te melden als subtopper. Hij won in 2016 op de Challenge Tour en kende vervolgens uitschieters op de Pro Tour. Er zit alleen nog heel weinig continuïteit in. Het aantal eerste ronde uitschakelingen staan lijnrecht tegenover een finale en halve finale op Players Championships. Met name op televisie blijkt hij daarnaast ook wel eens te chocken, zoals vorige maand tegen Daryl Gurney op de Players Championship Finals. Stephen Burton is aan zijn tweede jaar bij de PDC bezig en had veel moeite om aan te haken. Inmiddels heeft hij zijn draai gevonden en is zijn gezinssituatie ook in een rustiger vaarwater na de geboorte van een tweeling. Het gaf hem dit najaar duidelijk de rust met een aantal goede prestaties op de Pro Tour en vervolgens een uitmuntende reeks in november. Hij haalde de laatste-16 op de Players Championship Finals en speelde tegen Michael van Gerwen vol bravoure. Twee dagen later won hij de PDPA Qualifier en mag zodoende naar het wereldkampioenschap. Het grote verschil tussen Searle en Burton is vooral de onbevangenheid waarmee ze spelen. Zo heeft Searle altijd moeite om partijen af te maken, waar Burton vol bravoure erin staat. Gecombineerd met zijn recent goede vorm heeft Burton een heel klein streepje voor.

Keegan Brown – Karel Sedlacek

Onderlinge duels
Prognose 3-1

Keegan Brown heeft zich dit jaar weten te herpakken. De Engelsman bekende twaalf maanden geleden dat in een depressie terecht was gekomen. De gewezen wereldkampioen bij de jeugd kende een stormachtige start bij de PDC, maar verdween volledig van de radar. Het was te danken aan een sterk einde van 2017 en een derde ronde op het WK dat hij zijn tourkaart wist te behouden. Wat volgde was een goed 2018 met twee kwartfinales en een halve finale op de Pro Tour. Toch waren er nog wel dagen dat hij nog worstelde met zijn depressie en op de Euro Tour zomaar een duel afwerkte met een gemiddelde van 70 per beurt. De echte dalen lijken er sinds de zomer wel uit te zijn en met name op televisie blijft The Needle een gevaar. Dan lijkt hij telkens wat extra’s te kunnen. Karel Sedlacek was dit jaar de eerste Tsjechische speler op een Euro Tour. Hij deed mee in Maastricht, maar verloor in de eerste ronde van William O’Connor. Sinds 2007 gooit hij al op internationale toernooien en haalde twee keer Lakeside. In 2015 won hij in de voorronde van Paul Coughlin, waarna Glen Durrant te sterk bleek. Een jaar eerder was Paul Hogan hem te machtig. Dit jaar probeerde Sedlacek het bij de PDC. Een tourkaart zat er niet in en ook op de qualifiers voor de European Tour bleef het beperkt tot eenmalig succes. De Tsjech won wel de Oost Europese Qualifier en mag zoende naar het WK.

Michael van Gerwen – Alan Tabern

Onderlinge duels 7-6
Op televisie: 0-0
Prognose 3-0

Het jaar van Michael van Gerwen is tot in den treure besproken, waarbij de toon vooral is dat hij erg uit vorm is. De cijfers zeggen echter toch wat anders. De nummer één van de wereld won negentien toernooien, met afstand de meeste van alle spelers. Daarbij zaten The Masters, de Premier League Darts en de World Grand Prix. Van een slecht jaar kun je dan ook niet spreken, het probleem voor Mighty Mike is alleen dat hij de lat ontzettend hoog heeft gelegd. In 2016 won hij alles dat er te winnen viel en dat wordt nu door hemzelf en alle volgers verwacht. Wat in 2018 vooral opviel was dat er steeds meer spelers met de regelmaat van de klok gemiddeldes van boven de 100 per beurt gooien en er daardoor ook zo ontzettend veel verschillende winnaars zijn geweest op de televisietoernooien. Als je kijkt naar het spel van de Nederlander lijkt hij de echte turbo soms te missen en kan hij deze niet lang genoeg vasthouden. Zodoende blijven tegenstanders eraan hangen en profiteren ze vervolgens van een zwakke leg of gemiste dubbels. Voor Van Gerwen begint de jacht naar een nieuwe wereldtitel tegen Alan Tabern. The Saint won toch wel verrassend van Raymond Smith, al werd de spanning hem al bijna te veel. De onderlinge balans tussen de twee is leuk. In 2007 won Mighty Mike het eerste duel, waarna Tabern in zijn piekjaren zes keer op rij wist te winnen. De zes duels sinds het najaar van 2011 werden werd allemaal een prooi voor Van Gerwen. Ook nu mag het voor hem geen enkel probleem zijn om deze ronde door te komen.

Delen:

Meer over World Darts Championship