Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Dag 6

Kende dag 5 van het PDC WK Darts alleen een avondsessie, het was een uitzondering. Dag 6 heeft alweer acht partijen op de rol staan, met daarbij twee Nederlanders. Vincent van der Voort gaat op voor zijn tweede partij, terwijl Ron Meulenkamp opent tegen Diogo Portela.

Verwachte starttijden:

13.40 uur Robert Thornton – Daniel Larsson
14.40 uur Ricky Evans – Rowby-John Rodriguez
16.00 uur Krzysztof Ratajski – Seigo Asada
17.00 uur Darren Webster – Vincent van der Voort

20.10 uur Steve Lennon – James Bailey
21.00 uur Ron Meulenkamp – Diogo Portela
22.00 uur Dimitri Van den Bergh – Chuck Puleo
23.10 uur Daryl Gurney – Ross Smith

Robert Thornton – Daniel Larsson

Onderlinge duels 1-0
Prognose 3-1

 

Een loting tegen Daniel Larsson moet voor Robert Thornton goede herinneringen bovenhalen. In 2007 troffen de twee elkaar in een vroeg stadium tijdens de Winmau World Masters. Het werd 3-0 voor de Schot en uiteindelijk zou The Thorn het toernooi ook winnen. We zijn ruim elf jaar verder, waarin Thornton nog eens twee grote televisietoernooien wist te winnen. Sinds dat laatste succes, World Grand Prix van 2015, is het wel bergafwaarts gegaan met de vijftiger. Dit hele kalenderjaar heeft hij nog maar één kwartfinale weten te noteren op de Pro Tour en is ook uit de top-32 van de wereldranglijst gevallen. De 37-jarige Larsson speelde twee keer op Lakeside, voor hij zich de afgelopen jaren concentreerde op de PDC Nordic & Baltic Tour. Met een derde en vijfde plaats in 2016 en 2017 greep hij net naast een WK-ticket, maar ditmaal was het wel raak. Hij won twee toernooien en mag naar Alexandra Palace.

Ricky Evans – Rowby-John Rodriguez

Onderlinge duels 2-1
Prognose 3-1

 

Voor Ricky Evans en Rowby-John Rodriguez geldt hetzelfde. Ze kwamen vanuit de jeugd heel snel omhoog en vielen daarna stil. De bekende dip van een jonge speler had het tweetal in zijn greep en het kost ze ontzettend veel moeite om daaruit te komen. Evans lijkt degene te zijn die als eerste de stap vooruit weer heeft gemaakt. Hij haalde dit seizoen liefst vier kwartfinales op vloertoernooien en met name de finale op het Dutch Darts Championship in Maastricht gaf hem een kick-start. Het bracht hem naar uiteindelijk de twee ronde van het EK en ook op de Players Championship Finals wist hij twee rondes te overleven door Jan Dekker en Jeffrey de Zwaan te verslaan. Evans is ondertussen hard op weg om een publiekslieveling te worden door zijn walk-on met ‘Baby Shark’. Rowby-John is de oudste van de Rodriguez-broeders en leek in het spoor van Mensur Suljovic mee omhoog te klimmen. Little John had op de Pro Tour echter een zeer matig jaar en wist alleen op de Development Tour een toernooizege te noteren. Voor een WK-ticket moest hij zelfs naar de Zuid-Oost European Qualifier, waar Rowby-John in de finale won van zijn broertje Rusty Jake.

Krzysztof Ratajski – Seigo Asada

Onderlinge duels
Prognose 3-1

 

Krzysztof Ratajski heeft misschien wel het meest bizarre jaar achter de rug ooit door een speler bij de PDC neergezet. De Pool slaagde in januari niet in om een tourkaart te verdienen en eigenlijk is dat nog altijd ongelooflijk. De Winmau World Master van vorig jaar won namelijk ruim een maand later een UK Open Qualifier tussen alle grote mannen. Een toevalstreffer zou je nog kunnen denken, maar in oktober won hij nog eens twee Players Championships. Het is niet veel spelers gegeven om drie toernooien bij de PDC in één jaar tijd te winnen, laat staan als je geen tourkaart bezit. Hij haalde hiernaast de laatste-16 op zowel de UK Open, Grand Slam of Darts en Players Championship Finals. Ratajski is nu al zeker van een plaats in de top-64 en daardoor een tourkaart voor de komende jaren. Hij lijkt dan ook alleen maar een groter gevaar te gaan worden. Seigo Asada is ook een speler waar veel van wordt verwacht, alleen de Japanner heeft zich vooralsnog niet gemeld in Groot-Brittannië voor de Pro Tour. Deze week heeft Asada laten weten hier wel over na te denken. Dit jaar speelde hij de Asian Tour en werd daar tweede door onder meer drie toernooien te winnen. Dat is uiteindelijk niet de route hoe hij zich plaatste voor het WK. In eigen land won Asada namelijk ook de Japanse Qualifier.

Vincent van der Voort PDC WK Darts 2019 (1)

Darren Webster – Vincent van der Voort

Onderlinge duels 4-6
Op televisie 0-1
Laatste duel UK Open 2014: 6-9
Prognose 3-2

 

Darren Webster is zeer gestaag opgeklommen naar inmiddels plaats dertien van de wereld. Demolition Man was jarenlang een nét niet speler, die bleef hangen rond plek 32 van de wereld. Hij verschafte zich in grote duels regelmatig kansen, maar de hand van de Engelsman begon te bibberen zodra hij het af kon maken. Dat is hij in de laatste jaren kwijtgeraakt met vervolgens goede resultaten. Zo stond hij de laatst twee jaar in de kwartfinale van de World Matchplay en vorig jaar ook bij de laatste acht op het wereldkampioenschap. De top-10 gloort en daar lijkt het nu wel wat te stokken voor de Engelsman. Zijn resultaten zijn dit jaar wisselvalliger. Wel waren er twee finales op de Pro Tour en in het najaar nog een kwartfinale op het European Championship. Er staan ook magere resultaten tegenover. Toch is hij door de afgelopen twee jaar wel de favoriet tegen Van der Voort. De Nederlander heeft een moeilijk jaar gehad, met veel fysiek ongemak en magere prestaties. Maandag bleek wel waar Fast Vinnie toe in staat is als de echte motivatie er is. Lourence Ilagan maakte het Van der Voort ontzettend lastig, maar door te blijven vechten en zijn ervaring te laten spreken trok hij de partij nog uit het vuur.

Steve Lennon – James Bailey

Onderlinge duels
Prognose 3-0

 

Steve Lennon is met name door zijn bijna doodse stijl en uitstraling op het podium iemand die snel over het hoofd wordt gezien. Toch weet de Ier binnen twee jaar grote stappen te zetten bij de PDC. Na dit wereldkampioenschap kan hij zomaar al in de top-32 van de wereld staan. Begin 2018 leek hij even een dipje te hebben na zijn goede debuutjaar. De UK Open werd misgelopen, maar dat zette hij recht in mei. Op de Dutch Darts Masters haalde Lennon de finale, waarin hij verloor van Michael van Gerwen. Het bracht hem wel naar alle televisietoernooien. Daar kan hij duidelijk nog progressie boeken, want Lennon verloor al zijn eerste rondes. Daar kwam bij de Players Championship Finals verandering in door te winnen van Ryan Joyce, Cristo Reyes en Gabriel Clemens. Daar moet wel bij gezegd worden dat twee van de drie duels op het bijpodium was en het enige duel voor de camera’s tegen Reyes het aanzien niet waard was. De WK-loting biedt hem een ideale kans om wel progressie te maken op televisie. James Bailey speelde al de nodige jaren op de toernooien van de WDF en besloot dit kalenderjaar het PDC-avontuur aan te gaan. Q-School werd in januari geen succes en dat was ook het geval voor de eerste vier Challenge Tour-toernooien. Daarna keerde hij terug naar Australië en speelde op de Australian Pro Tour. Hij won twee toernooien en wist uiteindelijk de Oceanic Masters te winnen. Die zege bracht hem naar Alexandra Palace, maar het verschil met een zeer solide speler als Lennon lijkt te groot.

Ron Meulenkamp – Diogo Portela

Onderlinge duels 1-0
Prognose 3-1

 

Ron Meulenkamp is zijn knappe opmars steeds meer gestalte aan het geven. Een aantal jaar geleden besloot The Bomb alles in zijn leven te veranderen. Hij ging rigoureus afvallen en fitter leven. Dat had logischerwijs in eerste instantie negatieve gevolgen voor zijn dartsprestaties, maar inmiddels brengt het hem juist verder. De linkshander is fitter en daardoor ook meer geconcentreerd aan de oche. Het bracht hem dit jaar drie kwartfinales op de Pro Tour en een halve finale. Meulenkamp plaatste zich daardoor ook voor de World Grand Prix, waar Joe Cullen in de eerste ronde werd verslagen. Daryl Gurney was vervolgens in vijf sets te sterk. Het brengt hem voor de derde keer naar Alexandra Palace. Hij wacht daar nog wel altijd op zijn eerste zege, net zoals hij ook in twee pogingen niet won op Lakeside. Voor Diogo Portela is het zijn tweede WK op rij. Portela had een dartende vader en vervolgens een droom. Hij wilde slagen als darter en maakte de stap vanuit Brazilië naar Engeland. Hij ging werken in Londen en verscheen in 2015 voor het eerst op televisie. Hij deed mee aan het Sky-televisieprogramma One Hundred and Eighty en won 16.000 pond. Vanaf daar probeerde hij zijn droom na te jagen bij de PDC, maar slaagde er nog niet in om een tourkaart te winnen. Wel bereikte hij in 2017 voor het eerst een European Tour-event en won ook nog eens het eerste duel van Martin Schindler. In de zomer werd Zwitserland verslagen door Brazilië op de World Cup of Darts en won Portela het Zuid-Amerikaanse kwalificatietoernooi voor het PDC World Darts Championship. In Alexandra Palace pakte Braziliant verrassend een set van Peter Wright, om daarna toch te verliezen. In 2018 zat een tourkaart er opnieuw in, maar wist wel een toernooi op de Challenge Tour te winnen. Het bracht hem naar een aantal Players Championships en uiteindelijk via de qualifier in Zuid-Amerika opnieuw naar het WK.

Dimitri Van den Bergh – Chuck Puleo

Onderlinge duels
Prognose 3-0

 

Dimitri Van den Bergh heeft opnieuw een even goed als even wonderlijk jaar achter de rug. De jonge Belg werd voor de tweede keer op rij wereldkampioen bij de jeugd, gooide een negendarter op de Grand Slam of Darts waar hij de kwartfinale haalde en stond in de halve finale van de World Cup of Darts. Ondertussen was het op de Pro Tour heel erg mager. Op de vloer slaagt Dreammaker er maar niet in om de goede prestaties die hij op de grote podia neerzet te evenaren. Het lastige blijft dat hij juist op de Pro Tour goede resultaten nodig heeft om de televisietoernooien te bereiken. Zo ontbrak hij dit jaar op onder meer de World Matchplay, World Grand Prix en European Championship. Het is een stap die de Belg nog moet maken, maar in Alexandra Palace is hij opnieuw één van de gevaarlijke outsiders. Zijn jacht begint tegen Chuck Puleo. De Amerikaan won dit jaar drie toernooien op de Noord-Amerikaanse CDC Tour. Dat bracht hem naar het WK, wat voor hem een allereerste keer zal worden op een groot podium. Tot dit jaar had hij zelfs nog geen enkel internationaal toernooi gespeeld en in juli slaagde Puleo er ook niet in om de US Darts Masters te bereiken.

Daryl Gurney – Ross Smith

Onderlinge duels
Prognose 3-2

 

Daryl Gurney is net op tijd weer helemaal tot bloei gekomen. De Noord-Ier kende nog een redelijke start van het jaar met een finaleplaats op een UK Open Qualifier en een vijfde plaats in de Premier League Darts. Daarna werd het voor de nummer vijf van de wereld snel minder. Zijn vertrouwen leek te zijn verdwenen en daarmee ook zijn goede spel. De World Grand Prix leverde nog wel een halve finale op, maar daarna was het op de tv-toernooien snel gedaan en miste hij zelfs de Grand Slam of Darts. De Players Championship Finals begon ook ontzettend wankel en Ryan Searle kreeg matchdarts om hem al in de tweede ronde uit te schakelen. Die missers van Searle kunnen wel eens ontzettend belangrijk blijken in de carrière van Gurney. Hij wist namelijk vervolgens het televisietoernooi te winnen, waardoor alles er weer anders uitziet. De toch onzeker geworden deelname aan de Premier League Darts van 2019 was in één keer gegarandeerd en Superchin komt als tweevoudig majorwinnaar met veel vertrouwen naar Alexandra Palace. Daar wacht hem een lastige klus met Ross Smith. Smith keerde dit jaar weer terug op de Pro Tour nadat hij een aantal jaar nog maar weinig had gespeeld. Het plezier in darts was verdwenen zo liet hij deze week optekenen. Dat is terug en dan is Smith gelijk een gevaarlijke klant. In de eerste ronde rekende hij zeer overtuigend af met Paul Lim. The Singapore Slinger had het publiek op zijn hand, toch wist Smith de klus te klaren. Gurney zal dan ook scherp moeten zijn om zich niet te laten verrassen.

Delen:

Meer over World Darts Championship