Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Dag 8

De eerste ronde is volledig in de boeken en dag 8 van het PDC WK Darts brengt dan ook louter duels uit de tweede ronde aan de oche. Daarbij Jermaine Wattimena en Jan Dekker als Nederlanders, verdeeld over de middag en avondsessie. Ook in actie Adrian Lewis en Mensur Suljovic.

Verwachte starttijden:

13.40 uur Jermaine Wattimena – Michael Barnard
14.40 uur Alan Norris – Steve Lennon
16.00 uur Stephen Bunting – Luke Humphries
17.00 uur Steve Beaton – Chris Dobey

20.10 uur Cristo Reyes – Rowby-John Rodriguez
21.00 uur Mervyn King – Jan Dekker
22.00 uur Adrian Lewis – Ted Evetts
23.10 uur Mensur Suljovic – Ryan Searle

Jermaine Wattimena – Michael Barnard

Onderlinge duels
Prognose 3-2

 

Jermaine Wattimena heeft een onwijs constant 2018 achter de rug. De Nederlander slaagde erin zich voor zowat ieder European Tour-event te plaatsen. Daar kwamen twee halve finales op Players Championships bij en hij is geklommen naar de top-32 van de wereld. Hij plaatste zich voor nagenoeg alle televisietoernooien, alleen daar bleef het beperkt tot één zege op de World Grand Prix. Op dat vlak kan Wattimena dan ook nog een volgende stap zetten, wat ook geldt voor de European Tour. Ondanks het grote aantal deelnames heeft hij namelijk nog geen kwartfinale bereikt. Met Michael Barnard heeft The Machine Gun in Alexandra Palace een lastige klus, vooral door het tempo van de Engelsman. Daarbij helpt het niet dat de twee nog nooit eerder tegen elkaar hebben gespeeld. Barnard gaat toch al flink wat jaren mee en wist in 1991 al de Winmau World Masters bij de jeugd te winnen. Verder dan de subtop kwam hij nooit en de laatste jaren was hij zelfs zijn tourkaart kwijt. Dit jaar viel het weer samen en won Barnard de Challenge Tour. Het brengt hem terug op het hoogste niveau en ook op het WK. Daarin won hij in de eerste ronde van Jose de Sousa. De Portugees was eigenlijk de betere speler, maar wist onder druk niet toe te slaan.

Alan Norris – Steve Lennon

Onderlinge duels 1-2
Prognose 1-3

 

Van de 32 spelers die automatisch geplaatst waren voor de tweede ronde zal Alan Norris de enige zijn die bij de bookmakers de overduidelijke underdog is. Chuck heeft een ronduit dramatisch jaar achter de rug. Hij begon 2018 als nummer vijftien van de wereldranglijst en mocht daardoor meedoen aan The Masters. Hij is in razende vaart afgedaald naar plaats 25, door het gehele seizoen geen enkel goed resultaat neer te zetten. Drie keer kwam hij tot de laatste-16, maar daar bleef het bij. Er is dan ook geen aanleiding om te denken dat het in Alexandra Palace opeens wel gaat lopen. Met Steve Lennon treft hij een tegenstander die juist in de opwaartse spiraal zit. De 25-jarige Ier is aan zijn tweede jaar op de Pro Tour bezig. Een goed debuutjaar kreeg begin 2018 even een dip. Dat werd afgesloten door een finale op de European Tour, om zich te plaatsen voor nagenoeg ieder televisietoernooi. Daar bleven zeges uit, tot de kwartfinale op de Players Championship Finals. Zijn eerste ronde op het WK was niet flitsend, het werd wel een eenvoudige 3-0-zege op James Bailey.

Stephen Bunting – Luke Humphries

Onderlinge duels 0-2
Prognose 3-1

 

Stephen Bunting is duidelijk op de weg terug. De voormalig winnaar van Lakeside heeft na zijn goede start bij de PDC een ontzettende mentale klap gehad. The Bullet heeft dit jaar uitgebreid verteld dat hij door een depressie op het punt heeft gestaan om te stoppen met darts. Met hulp van een sportpsycholoog vond hij het plezier terug en dat is dit jaar steeds beter te zien. Hij haalde met enige regelmaat kwartfinales op de Pro Tour en was uiteindelijk op alle televisietoernooien van de partij. De Players Championship Finals bracht als slotstuk een kwartfinale. Opmerkelijk is dat hij dit jaar wel twee keer van Luke Humphries verloor. Het zal ongetwijfeld voor zijn jonge landgenoot helpen dat ze in hetzelfde tempo spelen. Humphries won in 2018 voor het tweede jaar op rij de Development Tour en liet zich ook voor het eerst op de Pro Tour zien. Dat werd een wisselende campagne, met een cruciaal slotstuk. Hij haalde de halve finale op het laatste Players Championship en via die route het WK. Zijn eerste partij in Alexandra Palace was indrukwekkend, want Adam Hunt werd volledig omver geblazen met 97 gemiddeld. Het wordt interessant om te zien of hij dit niveau vast kan houden als hij wel weerstand krijgt.

Steve Beaton – Chris Dobey

Onderlinge duels 2-2
Prognose 1-3

 

Steve Beaton heeft een blauwdruk van een typisch Steve Beaton-jaar afgeleverd. Op de Pro Tour waren er volop halve finales en finales te noteren. Een toernooizege zat er een keer niet in, maar door zijn constante prestaties was The Adonis wel weer op alle televisietoernooien aanwezig. Als het een echte blauwdruk wordt voor Beaton, dan gaat Dobey een erg goede kans maken om te winnen. Alexandra Palace is namelijk niet bepaald de favoriete speellocatie van Beaton. De voormalig Lakeside-kampioen won er nog nooit meer dan één ronde. Dat geldt voorlopig ook voor Dobey, al heeft hij daar nog niet veel kansne voor gehad. Hollywood is gestaag aan een opmars bezig bij de PDC. In 2016 haalde hij al eens de kwartfinale van de Grand Slam of Darts en vorige maand kwam daar de kwartfinale van de Players Championship Finals bij. Dat kwam na een niet eens zo heel goed jaar op de Pro Tour. Twee finales werden afgewisseld met geen enkele kwart of halve finale. Zijn optreden in de eerste ronde van het WK was wel zeer overtuigend. Boris Koltsov kwam niet opdagen, maar dat deerde Dobey niet om vanaf het begin er volop te knallen.

Cristo Reyes – Rowby-John Rodriguez

Onderlinge duels 4-1
Prognose 3-1

 

Het jaar van Cristo Reyes was moeizaam. De Spanjaard was tot ruim een jaar geleden continu aan een stijgende lijn bezig. Hij bereikte de top-32 van de wereld en het was eigenlijk wachten tot zijn eerste titel. Privéproblemen zorgden er eind vorig jaar al voor dat zijn resultaten minder werden en het resulteerde erin dat hij dit seizoen geen enkele kwartfinale op de Pro Tour behaalde. Er is dan ook veel druk richting 2019 om zijn huidige positie op de ranglijst vast te houden. De laatste weken lijkt zijn spel wel weer op de goede weg. Op het European Championship won Reyes namelijk van Mensur Suljovic en op de Players Championship Finals moest Rob Cross eraan geloven. Toevallig op dit WK de mogelijke tegenstander in de derde ronde. Het jaar van Rowby-John Rodriguez was nog een stuk minder dan dat van de Spanjaard. De jonge Oostenrijker kwam als een komeet binnen bij de de PDC, daarna is hij volledig stilgevallen. Succes boekte hij alleen op de Development Tour en moest zelfs naar de South East Qualifier om zich te plaatsen voor het WK. In Alexandra Palace speelde Little John wel een prima eerste ronde tegen Ricky Evans en strafte met name de fouten van zijn tegenstander genadeloos af.

Mervyn King – Jan Dekker

Onderlinge duels 1-1
Op televisie 1-0
Laatste duel Grand Slam of Darts 2012: 5-1
Prognose 1-3

 

De vraag bij Mervyn King is eigenlijk vooral hoe fit hij nog is. The King kampt al jaren met rugklachten en inmiddels is het zover dat hij zijn oude niveau niet meer kan halen. Vorig jaar bleek dat ook in Alexandra Palace. Hij kwam eenvoudig 2-0 voor tegen Zoran Lerchbacher, maar toen schoot het in zijn rug. Drie sets later stapte hij als verliezer van het podium. Op de Pro Tour heeft King wel weer een solide jaar achter de rug, met zelfs de winst van een Players Championship. Op televisie was het een heel ander verhaal. De World Matchplay, World Grand Prix en European Championship was telkens na één duel voorbij. Het niveau dat hij in deze duels haalde was eveneens niet al te best. Alleen tijdens de Players Championship Finals wist King één duel te winnen. Het biedt dan ook kansen voor Dekker, die al heeft laten zien dat hij de vorm te pakken heeft. Dekker won namelijk in een episch gevecht zijn eerste ronde van Lisa Ashton. De Drent, woonachtig in Friesland, stond stijf van de spanning vanwege de hype rondom het duel tegen de beste dame van de wereld. Daarna gooide Ashton ook nog eens de eerste set uit met een gemiddelde van ruim 107 per beurt. Dekker wist vervolgens de partij toch om te buigen voor de 3-1-zege. Het hele jaar zit het al niet echt mee voor de Nederlander. Gooit hij torenhoge gemiddeldes, dan gaan tegenstanders daar nog eens vol overheen. Het zorgde ervoor dat hij bleef hangen op de ranking, maar het stuk waar Dekker en King in zitten is de laatste dagen flink opengeslagen. In Ally Pally is er dan ook zomaar wat moois mogelijk.

Adrian Lewis – Ted Evetts

Onderlinge duels 3-0
Prognose 3-1

 

Het jaar waarin Adrian Lewis zich wilde revancheren is toch teleurstellend verlopen. Jackpot kelderde uit de top-20 en werd gepasseerd voor de Premier League. Dit tot woede van Lewis, die regelmatig heeft laten optekenen dat hij vond dat de PDC hem veel meer respect had moeten geven. Op de Pro Tour kwam hij regelmatig ver en wist vier finales te halen. Die resultaten werden niet vertaald naar de televisietoernooien. De UK Open was na één duel voorbij, de World Matchplay en World Grand Prix na de tweede ronde. Op het EK bleef het bij één wedstrijd en de Players Championship Finals was alweer voorbij in de tweede doorgang. Het WK zal dus belangrijk zijn voor Lewis om echt weer een stap vooruit te zetten. De uitschakeling van Raymond van Barneveld opent het schema voor Jackpot, al zal hij wel eerst moeten winnen van Ted Evetts. Op papier moet dat een eenvoudige klus worden voor Lewis, al hebben we dat de laatste twee jaar vaker gezegd. Denk alleen al aan de WK-nederlaag tegen Kevin Münch van twaalf maanden geleden. De jonge Evetts heeft dit jaar zijn tourkaart terug weten te verdienen. Vrij uniek is dat hij dat heeft gedaan via zowel de Challenge Tour áls de Development Tour. Vorig jaar debuteerde hij al in Alexandra Palace en wist nu een volgende stap te zetten door Simon Stevenson te verslaan. Zijn spel was in orde met 93 gemiddeld en in de beslissende legs wist hij telkens als eerste de dubbel te vinden. Dat ging wel met het nodige gepuf, het kan zomaar een grote stap vooruit zijn geweest voor Super Ted.

Mensur Suljovic – Ryan Searle

Onderlinge duels 3-1
Prognose 3-1

 

Mensur Suljovic heeft opnieuw een goed jaar achter de rug. De grote teleurstelling voor de Oostenrijker zal de Premier League zijn geweest, waarin hij de eerste schifting niet wist te overleven. Dat kwam niet eens doordat hij slecht speelde, maar telkens net niet het laatste zetje kon geven. The Gentle zette dat snel van zich af en won eind mei de German Darts Masters. Het was de inleiding voor een goede tweede helft van het seizoen met winst van de European Tour in Kopenhagen, een finale op de World Matchplay en een halve finale op de World Grand Prix. Het najaar leek even wat minder, tot de halve finale op de Grand Slam of Darts werd bereikt. Het wereldkampioenschap bij de PDC is tot dusver niet het favoriete toernooi geweest van Suljovic, met drie keer een plaats bij de laatste-16. Het speelschema én de vorm lijkt nu kansen te bieden op meer. Hij begint tegen Ryan Searle, die in de eerste ronde weinig te duchten had van Stephen Burton. Zijn landgenoot haalde zijn niveau niet en miste vooral erg veel dubbels. Met name de laatste maanden laat Searle zich aardig zien op de Pro Tour. Hij haalde twee kwartfinales en een finale op een Players Championship. Ook wist hij het kwalificatietoernooi voor de Grand Slam of Darts te winnen. Zo mocht hij ruiken aan eerste televisieoptredens, zonder al te veel succes. De Grand Slam was na de groepsfase voorbij en op de Players Championship Finals liet hij zien ook geen killer te zijn. Daryl Gurney had hij onder de duim, om een karrenvracht matchdarts te missen.

Delen:

Meer over World Darts Championship