Connect with us

World Darts Championship

PDC World Darts Championship 2019: Voorbeschouwing Finaledag

Michael van Gerwen en Michael Smith gaan op Nieuwjaarsdag 2019 strijden om de wereldtitel. Mighty Mike staat al voor de vierde keer in de finale van het PDC WK Darts, terwijl Bully Boy opgaat voor zijn allereerste finale der finales. De twee strijden in de best-of-13 sets om de hoofdprijs van 500.000 pond.

Road to the Final

De route voor zowel Van Gerwen als Smith naar de finale begon in de tweede ronde. Mighty Mike kwam geen moment echt in de problemen en in een fase tegen Adrian Lewis dat Jackpot leek terug te komen gaf hij onwijs gas met drie 11-darters en een 12-darter. Zijn gemiddelde is dit WK niet onder de 100 gedoken en in de duels dat het erom ging zat hij daar zelfs dik boven. Smith zat met uitzondering van zijn eerste duel ook standaard rond de 100 per beurt. Wat wel opvalt is dat Bully Boy een ‘op papier’ makkelijke route naar de finale had. Hij is geen enkele topspeler tegengekomen en werd alleen in de halve finale door Aspinall getest.

Michael van Gerwen
1e Ronde
2e Ronde Alan Tabern 3-1 102.59
3e Ronde Max Hopp 4-1 101.51
4e Ronde Adrian Lewis 4-1 108.08
Kwartfinale Ryan Joyce 5-1 101.12
Halve Finale Gary Anderson 6-1 104.76

 

Michael Smith
1e Ronde
2e Ronde Ron Meulenkamp 3-1 94.07
3e Ronde John Henderson 4-2 100.47
4e Ronde Ryan Searle 4-1 99.72
Kwartfinale Luke Humphries 5-1 103
Halve Finale Nathan Aspinall 6-3 105.22

 

Het verleden

Van Gerwen en Smith zijn een jaar en vijf maanden na elkaar geboren. Toch is de ontwikkeling bij Van Gerwen veel sneller gegaan. Hij was al jong aan de top en na een flinke inzinking niet meer te houden. Bij Smith is de opmars veel meer gestaag gegaan. In onderlinge duels is het verschil dan ook best groot. Van Gerwen is de één jaar jongere Engelsman bijna altijd de baas en vooral op televisie is het verschil erg groot. Dit jaar won Smith voor het eerst, al was dat ‘slechts’ een World Series-event. Op de belangrijke toernooien won van Gerwen en vaak ook erg ruim.

Onderlinge duels 25-6
Op televisie 7-1

 

Historisch is vooral de Premier League-confrontatie in 2016. Van Gerwen gooide toen het wereldrecord van 123,4 per beurt en dat had zelfs nog veel hoger uit kunnen vallen als hij in de laatste twee legs niet zowaar dubbels begon te missen.

Alle TV-duels
Grand Slam of Darts 2018 Tweede Ronde 10-8
Shanghai Masters 2018 Halve Finale 4-8
Premier League 2018 Finale 11-4
Premier League 2018 Groepsduel 7-1
Premier League 2018 Groepsduel 7-2
Premier League 2016 Groepsduel 7-1
The Masters 2016 Kwartfinale 10-3
Grand Slam of Darts 2015 Halve Finale 16-6

 

Prognose voor de finale

Michael van Gerwen is dit WK duidelijk op een missie. Hij heeft, zoals hij het zelf omschreef na zijn zege op Anderson, dit jaar veel ‘shit’ over zich heen gehad. Dat kwam voor een groot deel doordat Mighty Mike dit jaar net wat minder won dan we van hem gewend zijn. MvG heeft in 2016 zijn lat krankzinnig hoog gelegd door alle tv-toernooien te winnen die er waren. Van hem wordt, net zoals in de jaren toen Phil Taylor heerste, verwacht dat hij alles wint. Zijn vorm en focus was dit najaar nét geen 100% en doordat veel andere spelers steeds beter gaan spelen werd dat afgestraft. Dit WK is wel alles in orde bij de Nederlander. Er wordt nog altijd gewezen op missers op de dubbels of een zwakke leg. In Alexandra Palace kwam dit alleen op momenten dat het weinig deed. Het ging voor Van Gerwen simpelweg af en toe té makkelijk. In de wedstrijden dat het moest tegen Adrian Lewis en Gary Anderson was Mighty Mike weer ‘als vanouds’. Niveau van een andere planeet waar niemand aan kan tippen. En met name de dubbels, waar het dit jaar nog wel eens op mis ging, waren uitmuntend.

Voor Michael Smith wordt het dan ook een loodzware klus om Van Gerwen pijn te gaan doen. Bully Boy heeft heel wat bergen te beklimmen. Zijn emotionele ontlading na het bereiken van de finale gaf aan dat hij deels zijn doel al heeft bereikt. Het spelen van een eerste WK-finale zal voor hem toch even slikken zijn. Daar komt bij dat Van Gerwen hem de afgelopen jaren ontzettend vaak veel pijn heeft gedaan. Smith zal hoe dan ook fases in de wedstrijd hebben waarin hij moeiteloos 12-darters weet te speren, het zal voor hem vooral zaak zijn om de zwakke fases te minimaliseren. Ben je even niet bij de les, dan maakt Van Gerwen gehakt van je. Dat overkwam tot dusver iedere tegenstander, want meer dan vijf beurten per leg krijg je simpelweg niet van de nummer één van de wereld.

Onze prognose: Michael van Gerwen gaat voor de derde keer wereldkampioen worden. Hij gaat in fases veel weerwerk krijgen van Smith, maar de Engelsman is niet in staat om deze fases lang genoeg vast te houden om Van Gerwen echt pijn te gaan doen: 7-3.

Delen:

Meer over World Darts Championship