Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 1

Michael van Gerwen Gary Anderson Premier League Darts

De Premier League Darts 2017 is voor Nederland een unieke. Maar liefst drie darters uit ons land doen mee aan het meest prestigieuze toernooi van het jaar. Zestien weken reizen de darters rond door Groot-Brittannië, Ierland en Nederland, om uit te komen in de O2 Arena voor de play-offs. Michael van Gerwen is titelverdediger en torenhoge favoriet.

Kim HuybrechtsJames Wade

Voor de tweede keer mag Kim Huybrechts zich bewijzen in de Premier League Darts. Twee jaar geleden liep het niet goed af voor de Belg. Hij speelde veel partijen die dicht bij elkaar zaten en er waren ook kansen voor The Hurricane. Eigenlijk ging het vervolgens in ieder duel op dezelfde manier mis. Huybrechts miste in één leg darts op de dubbels en werd door de haaien direct verslonden. Wat volgde was een mager jaar en geen nieuwe uitnodiging. Ook in 2016 bleven heel grote prestaties uit, waardoor de Belg nog altijd net buiten de top-10 van de wereld staat. Toch krijgt hij een nieuwe kans, die hij dus absoluut wel zal moeten gaan grijpen. Met James Wade treft Huybrechts een eerste tegenstander die wat recht te zetten heeft. Afgelopen weekend was The Machine namelijk nog niet bij de les tijdens The Masters. Met een fabelachtige 161-finish wist hij nog wel een beslissende leg af te dwingen, maar leverde alsnog zijn eigen leg in tegen Robert Thornton. Daar staat wel tegenover dat Wade in de Premier League eigenlijk altijd een zekerheidje is voor een plaats minimaal in de middenmoot. Vorig jaar was hij zelfs de enige speler die van Michael van Gerwen wist te winnen in de League en dat was ook nog eens op de openingsavond. Voor Huybrechts lijkt deze partij gelijk heel beslissend te worden. Met een goed resultaat kan hij gaan stunten, want in de eerste weken van het seizoen zijn op papier voor hem de duels waar de punten te pakken zijn. In onderlinge duels staat Wade op liefst een 12-4-voorsprong. Twee jaar geleden in de League werd het zelfs 7-2.

Raymond van BarneveldAdrian Lewis

De laatste jaren staan Van Barneveld en Lewis heel vaak tegenover elkaar op de grote toernooien. Alleen in 2016 was dat al acht keer het geval, waaronder twee keer op het wereldkampioenschap. Ruim een jaar geleden won Lewis de halve finale, maar het was ook gelijk één van de laatste zeges. Waar het niveau van Barney in met name het afgelopen half jaar omhoog is geschoten, blijft Lewis wat dolende. Sinds april heeft Van Barneveld alle partijen op televisie gewonnen, alleen op een vloertoernooi was Lewis één keer de betere. Ook de huidige vorm geeft het idee dat er voor de Nederlander een nieuwe zege aan zit te komen. De afgelopen jaren zakte het niveau van de Hagenaar na het wereldkampioenschap nog wel eens wat weg, om in de loop van de Premier League weer op stoom te komen. Afgelopen weekend was Barney echter weer uitstekend en verloor pas van een ontketende Gary Anderson. Lewis speelde twee solide partijen, waarin zijn gemiddeldes ook in orde waren, om vervolgens volledig in te storten. Met een gemiddelde van nog geen 90 per beurt tegen Van Gerwen liet Lewis andermaal zien dat hij nog altijd ver verwijderd is van zijn topvorm. Het zorgt ervoor dat hij zelfs wordt genoemd als één van de degradanten in de League dit jaar. En dat voor de nummer vier van de wereld. De onderlinge balans is 33-21 in het voordeel van Barney met twee keer een gelijkspel.

Phil TaylorDave Chisnall

Het jaar 2017 zal voor een groot deel in het teken staan van het naderende afscheid van Phil Taylor. The Power heeft al vaak gezegd dat hij denkt aan zijn pensioen, maar koppelde er afgelopen weekend voor het eerst een datum aan vast. Na het wereldkampioenschap is het genoeg en eigenlijk zei hij er ook gelijk bij dat uitnodigingen voor de Premier League Darts en de World Series van hem niet meer hoeven. Want als je die toernooien speelt, ben je eigenlijk nog negen maanden per jaar aan het reizen. Op The Masters verscheen hij ook nog eens met nieuwe darts die toch wel veel leken op de pijlen van zijn vorige dartsleverancier waar hij de grote successen mee wist te boeken. Vorig jaar was Taylor met name in de eerste helft van het seizoen goed in vorm met finales in de League, UK Open en World Matchplay. In de maanden met heel veel toernooien zakte hij in het najaar echter toch ver weg. Het is de grote vraag hoe dit nu zal zijn. Chisnall degradeerde vorig jaar na negen weken, terwijl hij het seizoen daarvoor nog de play-offs wist te halen. Ondanks dat Chizzy in de top-8 van de wereld staat lijkt hij maar niet door te groeien. Op het wereldkampioenschap had hij de kans om Gary Anderson te verslaan, tot hij aan mocht leggen om echt toe te slaan. De twijfel was weer zichtbaar in zijn gezicht en zijn worp. Dat was afgelopen weekend opnieuw het geval tegen Barney, waar de dubbels bijna niet te vinden waren. Statistici laten zelfs zien dat Chisnall zelfs één van de slechtste spelers uit de top-32 van de wereld is op de dubbels en de finishes. Gaat hij dat nog verbeteren of zakt Chisnall langzaam weg? In onderlinge duels staat Taylor op een 22-8-voorsprong. De laatste zege van Chizzy op televisie dateert alweer uit april 2015.

Gary AndersonMichael van Gerwen

De herhaling van de WK-finale is inmiddels vaste prik tijdens de openingsavond van de Premier League Darts. Voor Anderson en Van Gerwen is het nu zelfs de derde keer in een maand tijd dat ze elkaar treffen. Begin januari wist Mighty Mike de wereldtitel terug te veroveren van Anderson en dat bleek de Schot goed te hebben gedaan. Afgelopen weekend tijdens The Masters gaf hij toe dat de druk er voor hem nu wel even af was. In januari kon hij voor de afwisseling eens echt genieten van een goede vakantie en het maakte hem ook hongerig om weer titels te gaan winnen. Dat bleek al tijdens The Masters, want Anderson speelde een uitmuntend toernooi. In de finale was dat ook het geval tegen Van Gerwen, maar kon hij opnieuw de Nederlander net niet volgen. Een goede kans was er nu wel, want in de slotfase miste The Flying Scotsman drie pijlen om terug te breken. Zo werd het toch 11-7 en staat Anderson vanavond opnieuw voor de taak om bij te schakelen om Van Gerwen bij te kunnen gaan benen. Vorig jaar begonnen zowel Van Gerwen als Anderson aan de Premier League met een nederlaag en ontbrak Anderson zelfs de openingsavond door ziekte. Daar zal nu dus verandering in komen. In onderlinge duels is de stand 24-13. De laatste grote nederlaag van Mighty Mike tegen Anderson was in de finale van de Premier League Darts van 2015.

Peter WrightJelle Klaasen

Er zijn wel vaker darters teruggekeerd in de Premier League Darts na afwezigheid, maar nooit met een tussenperiode van acht jaar. In 2009 werd Klaasen uitgenodigd, wat toen best een grote verrassing was. De Lakeside-kampioen van 2006 was aan het stijgen op de ranglijst na zijn overstap, maar had de top-10 nog bij lange na niet bereikt. Het werd geen succes, want met een zevende plaats kon hij niet in de buurt komen van de play-offs. Een lange weg volgde met diepe dalen en de laatste twee jaar hoge pieken. Zijn plaats in de halve finale van het wereldkampioenschap bracht hem een jaar geleden richting de top-10 van de wereld. Een uitnodiging bleef nog uit en dat kwam misschien wel goed uit doordat The Cobra voor het eerst vader werd. Inmiddels staat Klaasen in de top-10 en mag zich opnieuw melden voor de Premier League. Op voorhand zijn er wel zorgen. Tijdens het WK speelde hij met een blessure en ook The Masters was afgelopen weekend niet sterk. Daar komt nog eens bij dat hij in de eerste drie weken moet aantreden tegen de nummers drie, twee én één van de wereld. Peter Wright bezet die derde plaats en heeft die plaats met recht verdiend. Door het hele jaar heen was hij in 2016 misschien wel de grootste bedreiger van Van Gerwen, alleen een grote titel pakken is Snakebite nog altijd niet gegund. Het wordt onderhand wel haasten voor Wright om wel een titel te gaan pakken voor het te laat is. De Premier League lijkt daarvoor niet de geschikte plaats, want deze weken gebruikt de Schot de laatste jaren steevast om volop te experimenteren met zijn darts. Het zou dan ook bijna verbazen als hij met dezelfde darts aan de oche staat als afgelopen weekend op The Masters. In onderlinge duels staat het 6-3 in het voordeel van Wright. Opvallend is dat de Schot de laatste zes partijen wist te winnen.

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen:

More in Premier League Darts