Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 15

De laatste speelavond van de Premier League in Aberdeen zal uitwijzen wie de reguliere competitie gaat winnen en wie het laatste ticket voor de play-offs in de O2 Arena zal pakken. Toch lijkt het op voorhand al bijna een uitgemaakte zaak wie er met deze prijzen aan de haal gaat.

Stand na 15 speelronden

Van Gerwen, Wright en Anderson zijn helemaal zeker van de play-offs volgende week in Londen, het is alleen nog de vraag wie tegen wie gaat spelen. Van Gerwen en Wright ontlopen elkaar in ieder geval, maar wie speelt tegen Anderson en wie speelt tegen Taylor of Chisnall. De kans dat Chizzy het nog gaat redden is wel heel klein en daarvoor heeft hij vooral een monsterzege nodig. Voor Van Barneveld, Lewis en Wade staat er alleen nog geld op het spel. De nummer zes krijgt 55.000 pond, de nummer zeven 50.000 pond en de nummer acht ‘slechts’ 45.000 pond. Een verschil van tienduizend pond dus, een prima aanleiding om je best te doen.

Plaats Wedstr. Punten Legsaldo
1. Michael van Gerwen * 15 22 95-66
2. Peter Wright * 15 21 91-67
3. Gary Anderson * 15 18 87-72
4. Phil Taylor 15 17 85-80
5. Dave Chisnall 15 15 76-81
6. Raymond van Barneveld 15 14 78-82
7. Adrian Lewis 15 13 71-83
8. James Wade 15 12 76-89
9. Jelle Klaasen 9 3 42-58
10. Kim Huybrechts 9 3 37-60

Dave Chisnall – James Wade

Chisnall is aan een indrukwekkende inhaalrace bezig, toch lijken de bibbers hem uiteindelijk net niet naar de play-offs te brengen. Zo kon hij in de afgelopen weken winnen van Wright, Anderson en Van Gerwen, maar in al die partijen gaf hij een ruime voorsprong weg om uiteindelijk slechts gelijk te spelen. Het had er dus heel anders kunnen uitzien voor de Engelsman uit St. Helens. Zijn achterstand op Phil Taylor is twee punten en het legsaldo verschilt tussen de twee liefst tien legs in het voordeel van The Power. Om het voor Chizzy nog moeilijker te maken heeft hij veel minder legs tegen de darts ingewonnen. Zodra het legsaldo gelijk is, wordt hier namelijk naar gekeken. Eigenlijk staat Chisnall dus niet tien maar zelfs elfs legs achter. Er kunnen heel wat rekensommen bijgehaald worden. De simpelste is in ieder geval dat Chisnall met een 7-3-zege ervoor zorgt dat Taylor minimaal één leg moet winnen. Bij iedere betere uitslag van Chisnall wordt de klus voor Taylor iets lastiger. Een ruime zege op James Wade is momenteel in ieder geval totaal niet uit te sluiten. Wade is sinds de tweede helft van de League zeer afwezig, won bij toeval twee partijen en lijkt verder met andere zaken bezig. Een aantal weken geleden bekende hij al dat er veel speelt in zijn priveleven, wat momenteel de voorkeur heeft. Het maakt Wade in ieder geval geïrriteerd, zo kreeg hij afgelopen weekend op de European Tour nog op het podium woorden met Mark Webster. Het brengt zijn niveau in ieder geval niet omhoog, want vorige week kwam The Machine ook maar tot 87 per beurt. In onderlinge duels staat Wade tegen Chisnall nog wel op een 11-9-voorsprong, de laatste drie partijen waarvan twee op televisie werden wel door Chizzy gewonnen.

Phil Taylor – Adrian Lewis

Waar Dave Chisnall een zo goed mogelijk resultaat moet neerzetten en daarna afwachten, kan Phil Taylor in een zetel toekijken hoe Chizzy het er vanaf brengt. Het kan zomaar dat Taylor al voor hij het podium oploopt zeker is van de play-offs. Met een gelijkspel of een overwinning is de zestienvoudig wereldkampioen in ieder geval verzekerd van de play-offs. Zelfs bij een 7-4 of 7-5 nederlaag kan hij zich volgende week melden. Pas bij een ruimere zeperd – en zege van Chisnall – kan het mis gaan. Gezien het zeer wisselvallige spel van zowel Taylor als Lewis kan het zomaar dat het nog raar loopt. De laatste weken leek The Power het kwijt door nederlagen tegen Wade, Chisnall en Wrihgt, om wel te winnen van Anderson en Van Gerwen. Met name de zege vorige week op de Nederlander, voordat doordat Mighty Mike veel dubbels miste, zal hem veel vertrouwen hebben gegeven. Zijn voormalig leerling Lewis lijkt wel klaar met de Premier League. Hij is al het hele seizoen verschrikkelijk wisselvallig, met positieve uitschieters (negendarter en 111,52 gemiddeld tegen Barney) maar vooral veel matige dagen. Wie kwamen er ook in de laatste weken met achter elkaar nederlagen tegen Chisnall, Wade, Van Gerwen en Wright. De gemiddeldes zweefden tussen de 92 en 96, waarbij hij geen moment de turbo kon vinden. In de heenronde tegen Taylor had Lewis opeens wel een goede dag en won met 7-4, maar in onderlinge duels staat hij nog altijd een straatlengte achter Taylor: 52-17.

Peter Wright – Raymond van Barneveld

Als er iemand op een roze wolk loopt, dan is het Peter Wright wel. De Schot heeft inmiddels zeven toernooizeges in het huidige seizoen gepakt. Daarbij zijn eerste major met de UK Open en al drie European Tour-events. De laatste daarvan kwam afgelopen weekend in Sindelfingen door in de finale Michael van Gerwen te verslaan. En dat deed hij niet zomaar, dat deed Wright met liefst 6-0 in legs. Met slechts één punt achterstand op Mighty Mike is de eerste plaats in de League ook nog mogelijk, al zijn de kansen wel beperkt. Bij een gelijkspel van Wright hoeft Van Gerwen namelijk slechts twee legs te winnen om eerste te blijven. Wint Wright met 7-2 of minder, dan heeft Van Gerwen ook genoeg aan een gelijkspel. Bij 7-0 of 7-1 dwingt de Schot de Nederlander om te winnen. Het ligt echter niet voor de hand dat Van Barneveld zich met zulke ruime cijfers aan de kant laat zetten. Voor de Hagenaar doet deze avond wel denken aan exact een jaar geleden. Ook toen speelden Van Barneveld en Wright op de laatste avond tegen elkaar, in Ahoy had Wright toen nog zich op de play-offs en speelde Barney om de eer. Het liep naar een gelijkspel, waar de Schot uiteindelijk niets aan bleek te hebben. Daar komt bij dat Barney ook nog graag revanche zal willen nemen op de verloren kwartfinale op de UK Open, want daar was hij zeer dichtbij de zege op Wright en mogelijk vervolgens ook de toernooizege. De heenwedstrijd in de League eindigde in een gelijkspel, in totaal heeft Barney een 8-6-voorsprong en werd het liefst vier keer gelijk in zes ontmoetingen in de Premier League.

Michael van Gerwen – Gary Anderson

Of er nou veel of weinig op het spel stond, het zal Van Gerwen niet zinnen dat hij de afgelopen week toch een paar nederlagen moest incasseren. En vooral doordat hij zelf behoorlijk wat dubbels stond te missen. Vorige week verloor Mighty Mike met 7-3 van Phil Taylor, met name door slechts 3 uit 12 te gooien op de dubbels. Een week eerder ontsnapte hij al met een gelijkspel tegen Dave Chisnall (6 uit 18 op de dubbels), om later op die avond te laten zien dat hij het wel kan door Adrian Lewis met 7-0 te vegen (7 uit 10 met 110,75). Afgelopen weekend kwam daar nog een nederlaag overheen tegen Peter Wright. In de finale van de European Tour ging de Nederlander kopje onder met liefst 6-0. Met de play-offs voor de deur is het voor hem dus zaak om zich weer even te tonen en tegelijkertijd zijn eerste plaats in de League veilig te stellen. Voor het vijfde jaar doet Van Gerwen mee en hij eindigde in alle voorgaande edities als eerste. Om dat nu weer te doen zal hij Wright achter zich moeten houden. Een zege is altijd afdoende en behalve als Wright met 7-1 of 7-0 wint ook een gelijkspel. Om dat voor elkaar te boksen zal hij wel sterk moeten spelen tegen Gary Anderson. De Schot begon het seizoen heel sterk, maar is de afgelopen periode toch wat wisselvallig. Hij haalde uit tegen Wright (113) en Van Barneveld (105), om tussendoor rommelige partijen af te werken. Het bracht hem wel overtuigend naar de play-offs en de vraag nu vooral is tegen wie hij zijn halve finale zal spelen. Afhankelijk van het resultaat van Taylor kan hij zowel derde als vierde worden. Van Van Gerwen hoeft echter geen rekenwerk te worden verwacht, want hij wil zoals altijd gewoon eerste eindigen in de competitie. Wie hij dan volgende week treft is van latere zorg. De eerste partij dit seizoen eindigde in een 6-6-gelijkspel. In totaal staat Van Gerwen op een 26-14-voorsprong. En in dit kalenderjaar 4-1 met één gelijkspel.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over Premier League Darts