Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing play-offs

playoffs premier league darts 2017

De play-offs van de Premier League Darts staan voor de deur met opnieuw Michael van Gerwen als topfavoriet. Toch wordt er wel geknabbeld aan zijn heerschappij en zijn de uitdagers dit jaar op het oog dichterbij dan vorig jaar. Kan Peter Wright, Gary Anderson of Phil Taylor het groene monster onttronen?

Michael van Gerwen (24 punten, 102-70, 104,68, 41%)

Voor het vijfde jaar op rij heeft Michael van Gerwen de reguliere competitie van de Premier League Darts winnend weten af te sluiten. Daarnaast heeft de Nederlander duidelijk de beste statistieken weten te overleggen. In alle partijen wist hij een gemiddelde te gooien van minimaal 100 per beurt, een unieke prestatie. Toch kwam het seizoen minder dominant over dan vorig jaar, iets dat vooral komt doordat Van Gerwen zelf in 2016 de lat zo bizar hoog heeft gelegd. In het vorige seizoen gooide hij onder meer een gemiddelde van 123,4, veegde regelmatig zijn tegenstanders volledig op en won alle grote televisietoernooien. De afgelopen maanden waren er een paar haarscheurtjes. Zo moest hij door een rugblessure de UK Open laten schieten en pakte Peter Wright zijn kans. De Schot is vervolgens de Pro Tour gaan domineren overlegt qua toernooizeges cijfers die doen denken aan die van MvG. De laatste weken kwam daar voor het groene monster bij dat hij een aantal slordige partijen afwerkte. Zowel tegen Wright als Chisnall kwam hij opeen grote achterstand, om met moeite een punt te pakken. Tegen Phil Taylor ging het zelfs mis en leek de koppositie even te wankelen. Op de slotdag liet hij toch weer zien welke turbo hij aan kan zetten door Gary Anderson notabene in eigen huis scorend weg te gooien. Ook in de partij van vorige week waren zijn dubbels alleen wel slordig (7 uit 23). Dit aspect van zijn spel zal in de O2 Arena echt beter verzorgd moeten zijn, want anders geeft hij de tegenstanders te veel kansen om het spannend te gaan maken.

Peter Wright (23 punten, 98-68, 98,86, 39%)

Vooralsnog is 2017 het jaar van Peter Wright. De Schot won zijn eerste grote televisietoernooi met de UK Open en daarnaast nog eens zes toernooien op de Pro Tour. Een aantal keer wist hij daarbij ook te winnen van Michael van Gerwen, waaronder op de vierde European Tour waarin het twee weken geleden maar liefst 6-0 werd in de finale. Snakebite is dan ook in de vorm van zijn leven en heel hard op weg om in de tweede plaats op de wereldranglijst over te nemen van Gary Anderson. Na drie mislukte pogingen slaagde Wright er nu ook voor het eerst in om de play-offs te halen van de Premier League. Uiteindelijk was hij zelfs tot de laatste dag in de race om de eerste plaats in de competitie te pakken en verloor slechts drie partijen. Opvallend genoeg kwamen die nederlagen wel precies tegen de drie spelers die zich ook hebben weten te plaatsen voor de play-offs. Toch lijkt dit wel het moment te zijn voor Wright om een volgende kroon op zijn werk te zetten. Dat hij mag openen tegen Taylor komt hem al niet slecht uit. In de League verloor hij dit jaar pas voor het eerst van The Power en scorend zal hij tegen de Engelsman niet in de problemen komen. Op de finishes zal het verschil dan ook worden gemaakt en juist op dat onderdeel is Snakebite dit jaar veel sterker. Bijkomend voordeel is dat dit seizoen duidelijk is gebleken dat Taylor steeds meer moeite heeft met langere partijen en de play-offs zijn een stuk langer dan de partijen in de reguliere competitie.

Phil Taylor (19 punten, 92-85, 98,15, 40%)

Eigenlijk heeft Phil Taylor een heel vreemd seizoen achter de rug. In de eerste helft van de campagne speelde hij heel matig en oogde regelmatig ongeïnteresseerd. Toch pakte hij in die periode juist heel veel punten doordat tegenstanders tegen hem niet op kwamen dagen of in slaap gesust leken te worden. Aan het begin van de tweede helft begon The Power op de ranglijst te zakken en leken de play-offs uit zicht te verdwijnen. Juist toen wist hij toch zijn spel te verbeteren en zodoende nog voldoende punten te vergaren om de laatste vier te bereiken. De meest opvallende zege daarbij kwam op Van Gerwen, waardoor The Power toch met aardig wat vertrouwen zal beginnen aan de play-offs. Hij heeft dit seizoen tenslotte van alle drie overgebleven concurrenten weten te winnen. Er hangen echter wel meer vraagtekens boven het hoofd van Taylor dan uitroeptekens. Dit seizoen is namelijk meer dan ooit gebleken dat hij moeite heeft met langere partijen. Zelfs in het korte format van de Premier League zakte hij in de meeste partijen in het tweede deel weg en dan met name scorend. De partijen in de play-offs zijn een stuk langer. Op de avond dat hij twee keer moest spelen was de vermoeidheid helemaal zichtbaar, want zijn gemiddelde kelderde in het tweede duel ruim tien punten. Een finale kan dus wel eens een zware opgave worden. De echte honger is tevens verdwenen en het ontbreken van wedstrijdritme – Taylor speelt niet meer op de Pro Tour – lijkt ook wel steeds zichtbaarder te worden. Daar tegenover staat wel dat hij voor één van de laatste keren alles uit de kast zal halen. Dichterbij een grote prijs komt hij misschien nooit meer en dat alles mogelijk is met Taylor heeft hij in de afgelopen dertig jaar wel bewezen.

Gary Anderson (18 punten, 91-79, 102,16, 40%)

Voor de nummer twee van de wereld heeft Gary Anderson toch weer een teleurstellend seizoen achter de rug. Hij begon het jaar zeer gedreven en haalde vooral in de eerste helft van het seizoen een zeer hoog niveau. Dat leverde hem alleen lang niet altijd punten op, doordat tegenstanders ook het beste bij zichzelf naar boven wisten te halen. Vervolgens zakte Anderson langzaam weg en waren de resultaten zeer op en af. Net zoals de cijfers die hij overlegde. Het bereiken van de play-offs werd nog even spannend, maar toen het er echt om ging tegen Raymond van Barneveld stond de Schot er wel weer. Dat heeft hij de laatste jaren vaker gepresteerd, waaronder op het wereldkampioenschap. Hij is er een meester in geworden om te pieken wanneer het er echt om gaat en zo de beste prestaties te halen. Want dat het er nog in zit laten zijn gemiddeldes wel zien. Met 102,16 over de gehele League heeft hij na Michael van Gerwen de beste cijfers. Vorige week kreeg hij in Aberdeen flink klop van de Nederlander en werd vooral scorend overlopen. Het is bij Anderson lastig in te schatten wat dit resultaat nou echt zegt, juist omdat hij dus in staat is om zomaar de knop weer om te zetten. Het maakt op voorhand de underdog van de vier spelers in de play-offs, maar tegelijkertijd ook de gevaarlijkste outsider.

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over Premier League Darts