Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Voorbeschouwing Dag 1

Premier League Darts line-up 2018

De Premier League Darts 2018 is op voorhand één van de verrassendste ooit. Slechts vier van de tien spelers van de editie uit 2017 keren terug en met vier debutanten ligt eigenlijk alles open. Behalve dat Michael van Gerwen opnieuw de torenhoge favoriet is.

Mensur Suljovic – Simon Whitlock (5-4, op tv 1-2)

Een jaar later dan door velen gedacht maakt Mensur Suljovic zijn debuut in de Premier League Darts. De Oostenrijker vond dat hij vorig jaar nog niet klaar was voor het slopende seizoen tegen de beste spelers van de wereld. Inmiddels is er voor The Gentle gewoon geen ontkomen meer aan. Hij staat nog altijd stevig in de top-10 van de wereld en won afgelopen najaar de Champions League of Darts. Wel is direct duidelijk dat de familieman wel keuzes maakt. Zo heeft hij zich niet ingeschreven voor de UK Open Qualifiers en hij zal dus het eerste ranking televisietoernooi van het jaar missen. Het is het offer dat Suljovic maakt en dat moet zich gaan uitbetalen in een sterke Premier League. Het afgelopen weekend was zijn warming-up goed tijdens The Masters. Zo versloeg hij de wereldkampioen Cross, maar de tank was in de avond wel duidelijk leeg tegen Van Barneveld. Het is de vraag of Suljovic erin slaagt om zijn goede spel op een constant niveau te houden, maar het eerste doel – degradatie ontlopen – moet voor hem geen probleem zijn. Dat is een ander verhaal voor Simon Whitlock. The Wizard staat bij alle bookmakers namelijk met stip op één om na negen weken te verdwijnen uit de League. Heel gek is dat niet als je naar de laatste maanden van de Australiër kijkt. Na een goede start van 2017 met drie toernooizeges op de Pro Tour volgde in het najaar de finale van de World Grand Prix. Hij leek dan ook klaar om de top weer echt gaan te bestormen en juist toen stokte het. Het vertrouwen leek vanaf de Grand Slam of Darts weer volledig verdwenen en drie keer was het snel gedaan. Afgelopen weekend verloor Whitlock alweer in de eerste ronde, ditmaal van James Wade, en zal heel snel zijn niveau omhoog moeten krikken om niet heel snel uit de League te verdwijnen.

Luister ook de eerste Dartinfo.nl Podcast

Gary Anderson – Michael Smith (8-2, op tv 2-0)

De fysieke gesteldheid van Gary Anderson begint zorgwekkend te worden. De Schot kampt al enige maanden met rugklachten. In januari heeft hij zich kunnen behandelen, maar dit weekend bleek op The Masters dat de problemen nog niet verholpen zijn. Sterker nog, Anderson heeft zelf al laten weten dat het nog maanden gaat duren. Het doet dan ook denken aan de problemen van Jelle Klaasen van vorig jaar, al was dat in zijn pols. Het kostte de Nederlander uiteindelijk de League en zelfs het hele seizoen. Ook voor Anderson moet je vrezen dat het een forse impact zal gaan hebben. Op The Masters haalde hij op wilskracht de halve finale, maar dat was niet met sterk spel. Wat hem bij zijn start dit jaar in Dublin zal helpen is dat hij mag aanleggen tegen Michael Smith. Bully Boy ging twee jaar geleden hard er vanaf in de League en zal nu opnieuw de druk duidelijk voelen. Daarnaast is hij als leerling van Anderson tot dusver ook duidelijk onderliggend geweest in de tweestrijd. In de grote wedstrijden won de Schot altijd en ook met ruime cijfers. Sinds 2014 heeft Smith zelfs nooit meer weten te winnen. Voor hem geldt dat een definitieve stap voor uit nu wel wenselijk is. Door vooral uitmuntend te presteren op de European Tour staat hij in de top-10 van de wereld, maar slaagt er op televisie toch nog altijd niet in om het echt te laten zien. Soms zijn er flitsen van zijn potentie, zoals op het WK. Hij had namelijk in de tweede ronde moeten winnen van Cross, alleen liet de latere wereldkampioen ontsnappen door onder meer twee matchdarts te missen. Het afgelopen weekend kwam hij veel te laat op gang tegen Suljovic en zal dus ook niet met een lekker gevoel afreizen naar Dublin.

Daryl Gurney – Raymond van Barneveld (1-3, op tv 0-1)

De absolute topvorm van Daryl Gurney lijkt hij eind 2017 te zijn verloren en deze vooralsnog niet terug te hebben gevonden. Een jaar lang stond hij op ieder televisietoernooi minimaal in de kwartfinale en kende in het najaar zijn hoogtepunt. Superchin won de World Grand Prix en klopte serieus op de deur om een aanval te gaan op de top drie van de wereld. Daarna viel hij stil, met op de laatste drie toernooien vroege uitschakelingen tegen spelers waar hij daarvoor niet verloor: Justin Pipe, John Henderson en Gerwyn Price. Deze dip valt niet los te zien van de gebeurtenissen tijdens de Grand Slam of Darts. Phil Taylor ging ver buiten zijn boekje door de Noord-Ier weg te zetten als een zeer vervelende speler die niet de toekomst van darts zou zijn. Daar ging nog een schepje bovenop door hem ook een respectloos eikeltje te noemen. Deze mentale draaien om zijn oren moet Gurney nog altijd verwerken, al is daar nog maar weinig tijd voor. Want in de League zal hij ieder week scherp moeten zijn. Te beginnen tegen Raymond van Barneveld, die het nieuwe jaar uitstekend is begonnen. Het scheelde weinig of de Nederlander had weer een televisietoernooi op zijn naam weten te schrijven. Op The Masters ging het alleen in de finale mis, doordat Van Gerwen toch nog een extra versnelling wist te vinden. Het toernooi van de Hagenaar stemde echter wel tot tevredenheid. Zo veegde hij Peter Wright volledig van het podium en wist ook Suljovic en Chisnall aan de kant te zetten. Met name met zijn ervaring kan hij dit jaar in de League een extra verschil maken en tegen Gurney heeft hij ook nog eens een duidelijke positieve balans om mee te beginnen.

Michael van Gerwen – Rob Cross (8-2, op tv 5-1)

Het affiche waar iedereen naar uitkijkt vanavond is duidelijk Michael van Gerwen tegen Rob Cross. De nummer één van de wereld tegen de huidige wereldkampioen. Het maakt het extra interessant vanwege hun onderlinge confrontatie op het WK. Een titanenstrijd bracht de partij naar een beslissende set, waarin Van Gerwen zijn kansen op een derde wereldtitel vergooide. Mighty Mike miste zes matchdarts en verdeeld over de laatste twee sets vijftien pijlen om de partij in het slot te gooien. Cross profiteerde en had daarna geen kind aan Phil Taylor in de finale. Waar Van Gerwen de afgelopen maand rust heeft genomen in Dubai verscheen Cross voor zowat iedere camera die in Groot-Brittannië te vinden was. Hij is geleefd en heeft alleen vier dagen rust gehad met zijn gezin in Euro Disney. Het zijn juist deze nieuwe omstandigheden die het interessant maken hoe Cross de komende periode door zal komen. Want voor het eerst zal hij zich wekelijks moeten laten zien op het allerhoogste niveau en wordt van hem als wereldkampioen verwacht dat hij het gros van de partijen ook zal winnen. Afgelopen weekend viel dat even tegen voor Voltage. Op The Masters verloor hij al in de kwartfinale van Mensur Suljovic. Van Gerwen wist afgelopen weekend juist alweer een titel bij te schrijven. Zijn spel was twee partijen buitenaards en vervolgens op de finaleavond ruim voldoende om weer een beker de lucht in te kunnen houden. De turbo die in de eindfase van het WK ontbrak liet hij nu wel weer zien en met name de dubbels liepen veel beter. Zelf liet Van Gerwen deze week weten dat hij geen revanche wilde nemen op Cross, omdat ze elkaar toch nog vaak genoeg gaan treffen. Maar of dat ook daadwerkelijk zo is?

Peter Wright – Gerwyn Price (8-1, op tv 3-0)

Voor Peter Wright ligt de lat dit jaar ontzettend hoog. De Schot heeft laten weten dat hij minimaal twintig toernooien wil gaan winnen en Van Gerwen van de troon als nummer één van de wereld wil stoten. Op voorhand een bijna onmogelijke taak, maar in de afgelopen jaren heeft Wright wel vaker zijn gelijk weten te behalen. Zeer gedecideerd heeft hij een aantal jaar zijn carrière opgebouwd met als voorzichtige bekroning de UK Open-titel van afgelopen jaar. De Premier League brengt hem wel terug waar het vorig jaar ook mis ging. Hij de finale miste Snakebite namelijk een karrenvracht aan dubbels en liet daarmee Van Gerwen glippen. Het zorgde er ook voor dat hij vermoedelijk verderop in het jaar nog meer grote titels liet liggen, want partijen afmaken werd in de echt cruciale duels zichtbaar een dingetje. Zijn opmaat naar de League was ook niet al te lekker. Door galstenen is hij ontzettend afgevallen en moet wennen aan zijn nieuwe leefstijl. Daarnaast kreeg Wright op The Masters een genadeloos pak slaag van Raymond van Barneveld (10-2). Het is aan de Schot om zijn uitstekende balans tegen Gerwyn Price een vervolg te geven. Price heeft net zoals Wright zijn carrière duidelijk uitgestippeld. De Welshman stapte van rugby over naar darts en is met zijn sportachtergrond zeer gericht aan het werk gegaan. Stapsgewijs heeft hij zich ontwikkeld met afgelopen jaar een finale op de UK Open en de World Cup of Darts. The Iceman kiest ervoor om een duidelijk imago te etaleren en dat zorgt ervoor dat hij naast zijn gespierde lichaam opvalt. Price weet dat dus ook steeds meer te combineren met goed spel en het brengt hem inmiddels naar de twaalfde plaats op de wereldranglijst. Op het WK gaf hij Van Gerwen goed partij en won op The Masters van Gurney. Met zijn vechtersmentaliteit en fysieke fitheid kan hij wel eens voor een verrassing gaan zorgen in de League, al is het voor hem wel van cruciaal belang dat hij zijn wisselvalligheid nog verder in gaat dammen. De ondergrens van Price is namelijk nog wel te laag.

Premier League Darts 2018: Programma, uitslagen en statistieken

Delen:

More in Premier League Darts