Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Voorbeschouwing Dag 2

Premier League Darts line-up 2018

De openingsavond van de Premier League Darts 2018 heeft gelijk voor flink wat verrassingen gezorgd. Een pittig UK Open Qualifier-weekend verder staan er heel wat vraagtekens achter namen van spelers. In Cardiff mogen ze tijdens de tweede avond antwoorden gaan geven.

Michael Smith – Daryl Gurney (5-3, op tv 1-0)

Antwoorden heeft Michael Smith de afgelopen dagen al gegeven. Bully Boy kreeg een week geleden de zege van Gary Anderson wat cadeau. De Schot miste een berg dubbels om het af te maken en daarna vloog Smith er overheen. Het was voor hem wel precies wat hij nodig had. Met gelijk een zege achter zijn naam in de Premier League is hij zijn dramatisch verlopen campagne van twee jaar geleden snel vergeten. Er is rust in zijn hoofd en dat resulteerde in een uitstekend weekend op de UK Open Qualifiers. Vrijdag haalde hij de finale, waarin Michael van Gerwen te sterk bleek. Zondag nam hij revanche op de Nederlander door hem zijn eerste nederlaag toe te brengen en vervolgens pakte Smith ook de titel. Het brengt de Engelsman terug in de top-10 van de wereld en hij vertoont opnieuw de potentie om nu echt door te breken. Maar gaat het dat nu dan ook echt doen? Tegen Daryl Gurney is hij voor de bookmakers toch nog wel de duidelijke underdog. Behalve de uitmuntende vorm van de Noord-Ier in het afgelopen jaar zal dat ook komen door de onderlinge strijd van afgelopen weekend. Zaterdag won Gurney namelijk bij de laatste-32 met liefst 6-0 van Smith. De start van 2018 is voor Superchin wel wat wisselvallig. Na zijn verrassend vroege uitschakeling op het WK was The Masters ook geen succes. Hij verloor van Gerwyn Price in de openingsronde en maakte het bij zijn debuut in de Premier League Darts ook niet goed. Eigenlijk had hij moeten winnen van Raymond van Barneveld, maar miste veel matchdarts. Zo bleef het bij een punt voor Gurney, om een wisselend weekend af te werken. Vrijdag haalde hij de kwartfinale en op zaterdag ook de laatste acht, zondag was de tank leeg en was het snel gedaan.

Rob Cross – Simon Whitlock (3-1, op tv 0-0)

Het is even slikken voor Rob Cross. Hij heeft als wereldkampioen zes wedstrijden gespeeld en al vijf keer een nederlaag moeten slikken. Na de zeperd op The Masters tegen Mensur Suljovic en de oorwassing in de Premier League Darts tegen Michael van Gerwen ging het ook flink mis op de UK Open Qualifiers. Er moet gezegd, Cross trof het niet met de lotingen. Een gretige Corey Cadby stond gelijk voor hem klaar, gevolgd door Jamie Hughes op zaterdag en Ryan Meikle. De eerste twee duels waren nog geen reden tot zorg. Cross verloor, maar gooide bijvoorbeeld tegen Hughes een gemiddelde van ruim 105 per beurt. De tik tegen Meikle was wel hard, want Voltage bleef hangen op 95 gemiddeld en verloor van iemand met een gemiddelde onder de 90 per beurt. In de elfde leg kreeg Cross zelfs zes beurten de tijd om toch nog de zege te pakken. Het laat toch zien dat de afgelopen periode erin heeft gehakt bij Cross. De verwachtingen zijn hoog, er ligt veel meer druk op terwijl de Engelsman totaal geen rust meer krijgt. Hij moet overal opdraven en zich wekelijks bewijzen. Veel tijd om hieraan te wennen krijgt hij niet, want Simon Whitlock staat alweer voor hem klaar. The Wizard kwam als absolute underdog de League binnen, maar was vorige week de man van de avond. In Dublin gooide de Australiër ruim 106 gemiddeld en liet zien waarom hij zich in 2017 weer naar de top-10 van de wereld heeft gegooid. De afgelopen maanden was die vorm ver te zoeken, maar pardoes was daar weer de klik. Het afgelopen weekend op de Pro Tour was solide voor The Wizard, maar niet uitzonderlijk. Wel won hij de Australische strijd van Corey Cadby en mag zich dan ook nog de beste Aussie noemen. De twee troffen elkaar nog niet op de televisietoernooien, vorig jaar was het wel vier keer raak op de Pro Tour. De verschillen waren toen telkens klein.

Michael van Gerwen – Peter Wright (48-2-11, op tv 25-2-1)

Je kunt er de laatste jaren eigenlijk de klok op gelijkzetten. Na een maand rust is Michael van Gerwen bij de start van het seizoen in een buitenaardse vorm. Het lijkt er zelfs op dat hij in de jaren dat hij geen wereldkampioen werd nog scherper te zijn. Twee jaar geleden stond er totaal geen maat op Mighty Mike en ook in de eerste weken van 2018 speelt hij iedereen aan gort. The Masters-titel was snel binnen, gevolgd door een oorwassing voor Rob Cross in de Premier League. Afgelopen weekend walste Van Gerwen op de UK Open Qualifiers twee dagen over iedereen heen, op zondag kwam er een negendarter bij maar verloor hij uiteindelijk wel in de kwartfinale van Michael Smith. De vorm is uitmuntend en er zijn dus alweer drie titels binnen. Vorig jaar eindigde de nummer één van de wereld op achttien stuks. Dat aantal wil Wright dit jaar het liefst verbeteren, zijn target is namelijk minimaal twaalf toernooien winnen. Een flinke opgave, zeker gezien een aantal facetten die meespelen. Te beginnen met zijn eeuwige gewissel van darts. Vorig week verscheen hij met dikke bommetjes op het toneel en haalde een zeer matig niveau. Mede daardoor kwam Wright ook niet verder dan een punt tegen Gerwyn Price. Een dag later speelde de Schot toch met dezelfde pijlen op de UK Open Qualifier. Het bracht hem wel een halve finale, om een dag later toch zijn meest vertrouwde pijlen uit de tas te halen. Opnieuw kwam hij tot de laatste vier, waar Van Gerwen hem versloeg. Daar zit een tweede pijnpunt, wil Wright dit jaar veel titels winnen zal hij toch echt een keer moeten gaan winnen van het groene monster. Met name op televisie is de stand vernietigend met 25-1 en twee keer een gelijkspel in de Premier League. De enige zege kwam ook nog bij een relatief onbelangrijk treffen tijdens de World Series in Japan. Tenslotte moet Wright eveneens leren omgaan met zijn nieuwe leefstijl en gewicht na de extreme afvalperiode door galstenen. Vanavond is hij dan ook wederom de zware underdog.

Gerwyn Price – Gary Anderson (2-5, op tv 0-2)

Als er ergens vraagtekens kunnen worden genoteerd is dat wel bij Gary Anderson. De Schot kamp al sinds november met rugklachten. Ondanks een maand rust zijn de klachten er niet minder op geworden, sterker nog afgelopen week leek het juist verergerd. Furieus was Anderson op zichzelf door het missen van veel dubbels tegen Michael Smith in Dublin, maar was het woede vanwege de missers of vanwege de oorzaak ervan. Rechtuit gooien gaat nog best redelijk voor Anderson en de scores zijn niet het grote probleem, wanneer hij het bord rond moet gaat het volledig fout. Voor de start van het seizoen gaf Anderson al aan dat het herstel nog wel eens maanden in beslag kon gaan nemen en de Premier League Darts lijkt niet bepaald het beste medicijn. Wekelijks op reis lossen de klachten niet op. Neem alleen al simpele dingen als telkens in hotels in andere bedden slapen, het is killing voor je rug. Sky Sports-analist Wayne Mardle heeft dan ook al geopperd dat Anderson er misschien verstandig aan doet om voorlopig rust te nemen, zodat hij op de langer termijn vooruit kan. Afgelopen weekend was Anderson bijvoorbeeld ook al niet in staat om de UK Open Qualifiers te spelen en staat hij voor een lastige opgave. Toch zal hij in Cardiff maar wat graag willen winnen van Gerwyn Price. De Schot irriteert zich mateloos aan de Welshman en dan met name zijn uitbundige gedrag. Dat bleek maar weer eens tijdens The Masters, toen hij puur op rancune de partij uit het vuur wist te slepen. Wat volgden waren een aantal flinke sneren. ‘Als je al niet van een man met rugpijn kunt winnen…’ Of Price zich er veel van aantrekt is de vraag. Hij zal voor eigen publiek alleen maar uitbundiger zijn en het is met name de vraag wat het thuispubliek met zijn spel zal doen. Gaat hij juist sterker spelen of is de druk te groot? Veel vragen en hopelijk vanavond veel antwoorden.

Raymond van Barneveld – Mensur Suljovic (5-3, op tv 5-1)

De laatste wedstrijd van de avond kan wel eens gelijk een sleutelduel zijn voor zowel Van Barneveld als Suljovic. Barney begon het jaar uitmuntend met de finale op The Masters, maar in de Premier League was het tegen Daryl Gurney een zware klus. Met de nodige mazzel en vechtlust kon Van Barneveld nog een punt uit het vuur slepen. De UK Open Qualifiers waren in het weekend een zware domper. Twee keer verloor hij al in de eerste ronde van de Pool Krysztof Ratajski en besloot daarna om al voortijdig naar huis te gaan. Zo is de UK Open nog niet gehaald en zal het goede gevoel ook even vergeten zijn. Toch kan hij tegen Suljovic erg goede cijfers overleggen. Van de zes wedstrijden op televisie won hij er liefst vijf, waaronder twee weken geleden op The Masters. De enige nederlaag kwam wel uitgerekend in Cardiff. Vorig jaar kende The Gentle zijn finest hour op de Champions League of Darts. In de Motorpoint Arena won Suljovic het televisietoernooi en won de partij tegen Barney met een 160-finish. Daarna zijn de prestaties van de Oostenrijker wel wat minder geworden, al was hij vorige week wel weer sterk in Dublin. Suljovic had alleen de pech dat Simon Whitlock volledig explodeerde. Die gooide ruim 106 per beurt, waardoor Suljovic – die het hoogst gemiddelde na de Australiër had van iedereen – nog op nul punten staat. Daarom is het duel gelijk van belang. Weet Suljovic niet te winnen, dan wacht voor hem al de zware degradatiestrijd. Van Barneveld kan zich tegelijkertijd uit die zorgen spelen en nu al gaten gaan slaan met veel spelers richting de play-offs. Het is daarnaast boeiend om te zien hoe de keuze van Suljovic uitpakt. De Oostenrijker heeft ervoor gekozen om de UK Open links te laten liggen. Hij speelt de Qualifiers niet en heeft zodoende rust in de weekenden.

Premier League Darts 2018: Programma, uitslagen en statistieken

 

Delen:

Meer over Premier League Darts