Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Voorbeschouwing Speelronde 10

Premier League Darts line-up 2018

De eerste schifting is geweest en de resterende acht spelers gaan strijden om de vier play-offplaatsen. Voor Raymond van Barneveld wacht een inhaalrace en hij mag gelijk twee keer in actie komen. Michael van Gerwen zal zijn stoomwals rustig door willen laten rollen richting de eindwinst van de reguliere competitie

Raymond van Barneveld – Daryl Gurney (3-1, op tv 1-0 + gelijkspel)

Voor Raymond van Barneveld is het een pittige week geweest. Hij verloor in de Premier League met liefst 7-0 van Michael Smith, om de twee dagen daarna ook gelijk op een nederlaag te worden getrakteerd. Hij liep plaatsing voor de European Tour in Zwolle mis en op het Players Championship werd hij in de eerste ronde al gekoppeld aan Adrian Lewis. Jackpot pakte de zege, gevolgd door een redelijke zondag. Een zege op onder meer Peter Wright resulteerde in een nederlaag bij de laatste-16 tegen Mark Webster. Op zich is er in de Premier League nog weinig aan de hand. Halverwege de rit is zijn achterstand op nummer vier Simon Whitlock pas twee punten. Het legsaldo van -9 zorgt alleen voor een probleem. De achterstand op de meeste spelers is hiermee zo groot, dat hij eigenlijk een extra punt zal moeten pakken. Dat moet beginnen tegen Daryl Gurney. In de eerste week van de League stonden ze ook tegenover elkaar. Gurney was toen eigenlijk de betere speler, maar vergat het – zoals hij heel vaak deed dit seizoen – af te maken. Het liep uit op een gelijkspel. Toch zal Superchin met het beste gevoel het podium opstappen. Hij is de afgelopen vijf weken ongeslagen en staat met negen punten op de teller er goed bij. Vorige week werd de Noord-Ier ook nog eens voor het eerst vader en loopt dus nog op wolken. De enige vraag is of hij nog een beetje heeft kunnen slapen in aanloop naar deze avond.

Gary Anderson – Peter Wright (24-13, op tv (24-13, op tv 10-4 + 2x gelijkspel)

Een gebed zonder eind, dat is de saga van de darts van Peter Wright. De afgelopen twee weken heeft hij toch aan iedereen laten weten echt niet meer van zijn vertrouwde setje af te wijken en wat denk je afgelopen weekend op de Players Championships? Wright speelde met totaal andere darts die ook nog eens heel vreemd in het bord stonden. Het bracht hem weinig succes, maar of hij ze alweer in de vuilnisbak heeft gegooid? Het zal vanavond blijken. Net zoals voor Raymond van Barneveld is dit namelijk ook een cruciale avond voor Wright. Hij staat eigenlijk in een volslagen kansloze positie, met vier punten achterstand op de nummer vier en een ongekend dramatisch legsaldo van -19. Weet hij vanavond niet twee keer te winnen kan er eigenlijk al een streep door de naam van Snakebite voor de play-offs. Daar zal Gary Anderson graag een stokje voor willen steken. De Schot heeft zelf de punten namelijk ook hard nodig. Negen punten uit evenveel duels is eigenlijk onder de status van de tweevoudig wereldkampioen. De Premier League blijkt ook dit jaar weer niet het toernooi te zijn van de Schot. Hij is te wisselvallig, laat soms rare punten liggen en is de afgelopen twee weken ook gewoon niet scherp. Tegen Mensur Suljovic kwam hij er nog mee weg (7-5), vorige week strafte Rob Cross het met dezelfde cijfers wel af. Ook voor hem wacht daardoor een inhaalrace, waarbij één en hooguit twee plaatsen nog maar te vergeven zijn voor de play-offs. Het eerste treffen dit seizoen werd een spectaculair gelijkspel. Wright nam de voorsprong, maar door een fenomenale eindsprint van Anderson werd het nog gelijk

Simon Whitlock – Michael van Gerwen (5-30, op tv 2-13)

Er zijn veel spelers die een slecht record hebben tegen Michael van Gerwen, maar het lijkt erop dat Simon Whitlock wel heel snel op zijn rug gaat liggen. Met uitzondering van één vloerwedstrijd in het najaar van 2016 heeft de Australiër sinds april 2013 al niet meer van MvG weten te winnen. Sindsdien zijn er 25 duels gespeeld, met 23 keer een zege voor Van Gerwen en één keer een gelijkspel in de Premier League. De Nederlander won de laatste elf partijen op rij en de laatste tien op televisie. Dit is misschien wel precies het probleem waarom Whitlock ook in zijn absolute topdagen te weinig titels won. Tegen Phil Taylor overlegde hij namelijk dezelfde soort cijfers en was het aan zijn gezicht af te lezen dat hij zich altijd al snel gewonnen gaf. De eerste partij dit seizoen werd nog relatief spannend met 7-4 en waren er zelfs kansen voor Whitlock om er echt een strijd van te maken. De kansen benutte hij alleen niet. Van Gerwen won acht van zijn negen duels en is op jacht naar een recordaantal punten. Er staan er nu al 16 op de teller en zijn beste jaar leverde 26 punten op. Van Gerwen zal dus opnieuw scherp aan de oche verschijnen, bij Whitlock is dat de grote vraag. Hij is dit seizoen erg wisselvallig en wisselt topduels (106 gemiddeld) af met draken van partijen. Met name vorige week tegen Gerwyn Price. Hij won met 7-3 ondanks een gemiddelde van 81,94 per beurt.

Michael Smith – Rob Cross (1-6, op tv 0-3)

Michael Smith lijkt de drempel nu echt over te zijn. Jarenlang werd hij al gezien als het toptalent dat de Engelse natie zou gaan aanvoeren. Het kwam er alleen op de grote toernooien te weinig uitzetten. Natuurlijk versloeg hij Phil Taylor al een keer op het wereldkampioenschap en stond in de halve finale van de Grand Slam of Darts. Met name zijn eerste campagne in de Premier League wierp hem ver terug. Daar is hij nu sterker uitgekomen. Dit seizoen won hij al zeven van zijn negen duels en is heel erg hard op weg naar de play-offs. Twee en mogelijk drie overwinningen scheiden hem nog van de finaledag. De afgelopen week was Bully Boy al helemaal niet te houden. Hij versloeg Raymond van Barneveld met 7-0 en was 7 uit 8 op zijn dubbels. De enige dart die hij miste was ook nog eens op bulls-eye voor een 170-finish. Zaterdag won Smith vervolgens ook het Players Championship. Afrekenen zal hij nu ook maar wat graag met Rob Cross. Op televisie won hij namelijk nog nooit van zijn landgenoot, die voorlopig het stokje als de beste Engelsman duidelijk heeft overgenomen als wereldkampioen. Cross heeft sinds het behalen van die titel wel een wisselvallige periode achter de rug. Het grootste pijnpunt zal voor hem zijn dat hij in ruim drie maanden tijd nog geen enkel toernooi heeft weten te winnen. Zijn resultaten in de Premier League zijn na zijn moeizame start wel in orde. Van de laatste zeven duels won hij er namelijk zes en is net zoals Smith goed op weg naar de play-offs. Een zege op zijn landgenoot brengt hem al met één voet in de O2 Arena. Vorige week won Cross ook nog eens voor het eerst in zijn carrière van Gary Anderson (7-5) en zal nu dus de volgende stap willen gaan zetten.

Raymond van Barneveld – Peter Wright (11-8, op tv 5-5 + 4x gelijkspel)

Voor Raymond van Barneveld en Peter Wright is het de eer om als eerste een dubbele partij af te werken. De afgelopen jaren heeft ons geleerd dat, met een enkele uitzondering daargelaten, bijna alle spelers in het tweede duel van de avond een veel lager niveau weet te halen. Vooral de mentale weerbaarheid van het moment is doorslaggevend. Daarbij zal het resultaat van de eerste wedstrijd voor zowel Barney als Snakebite belangrijk zijn. Vooral ook omdat ze eigenlijk allebei weten dat ze vanavond geen enkele wedstrijd mogen verliezen. Drie weken geleden stonden ze ook tegen elkaar en won Van Barneveld met liefst 7-1. Dat was wel in de periode dat Wright echt aan het worstelen was met zichzelf en met een blessure aan zijn elleboog. Die klachten lijken onder controle en daarnaast is zijn zelfvertrouwen door goede resultaten op met name de European Tour. Ondertussen heeft Van Barneveld juist wat tikken te verwerken gehad, maar won afgelopen zondag wel het onderlinge duel op het Players Championship. De onderlinge balans is op televisie momenteel ook volledig gelijk, waardoor het echt alle kanten op kan gaan.

Premier League Darts 2018: Programma, uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over Premier League Darts