Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Voorbeschouwing Speelronde 3

De eerste verschillen beginnen te ontstaan in de Premier League Darts en met name onderin zal de druk toenemen. Mensur Suljovic overlegt de beste cijfers van iedereen, toch is hij nog puntloos. Wereldkampioen Rob Cross is eveneens nog puntloos en zakte vorige week vooral onder de druk ver weg. Michael van Gerwen moet zich eveneens herstellen van zijn eerste nederlaag in de League.

Mensur Suljovic – Michael Smith (8-5, op tv 3-1)

Het zal niet vaak voorkomen. Je hebt met afstand het hoogste gemiddelde van de tien darters in de Premier League Darts, toch sta je na twee weken puntloos onderaan. Mensur Suljovic zal er zelf ook vrij weinig van begrijpen, behalve dat hij ook deze week hetzelfde zal proberen te tonen. Het kan toch niet dat hij voor de derde week op rij met een gemiddelde van ruim boven de 100 per beurt zal verliezen? Suljovic trof in de eerste week een ontketende Simon Whitlock en zag vorige week Raymond van Barneveld alles afstraffen. Toch kreeg de Oostenrijker in de slotleg nog wel de kans om een gelijkspel af te dwingen, op dat cruciale moment liet hij het echter afweten. The Gentle heeft ervoor gekozen om tijdens de Premier League geen vloertoernooien te spelen. Zo ontbrak hij de afgelopen weken op de UK Open Qualifiers en ook de komende dagen is hij er niet bij op de eerste Players Championships. Het is een bewuste keuze om voldoende rust in te bouwen, het nadeel is wel dat hij nu dus alweer zeven dagen heeft kunnen malen over de nederlaag in Cardiff. Voor Smith staat het er heel anders voor. De jonge Engelsman won zijn eerste twee partijen en lijkt bevrijd. Op de UK Open Qualifiers won hij ook gelijk zijn eerste toernooi van het seizoen, al was het afgelopen weekend toch wat minder. Een kwartfinale en een afsluiter met de laatste-16 op zondag was niet verkeerd. Zeker als je bedenkt dat hij zijn laatste partij dan wel verloor, maar wel 111 per beurt vuurde. Op zaterdag overkwam hem eigenlijk hetzelfde tegen Corey Cadby met 108,2 per beurt. De vorm van Smith is dus uitstekend, maar het is voor hem zaak om een mentale barrière te slechten. Bully Boy heeft het namelijk telkens ontzettend moeilijk met Suljovic. De twee treffen elkaar vooral op de European Tour regelmatig, met vaak close games. Op The Masters won Suljovic eerder dit jaar en voor hem lijkt deze partij cruciaal te worden. Smith moet hij normaal gesproken verslaan wil de Oostenrijker zich handhaven.

Luister ook: Podcast van Dartinfo – Lewis explodeert en Cross wankelt

Daryl Gurney – Gerwyn Price (1-6, op tv 0-2)

Als je Gurney tegen Price tegenover elkaar zet zou je verwachten dat Gurney de meeste onderlinge duels heeft gewonnen. Het blijkt echter totaal omgekeerd. Superchin zit volledig in de broekzak van The Iceman en dat maakt het treffen gelijk ontzettend interessant. Allebei de darters hebben na twee weken pas één punt gesprokkeld, waarbij vooral Gurney zichzelf veel kan verwijten. Hij miste in de openingsweek matchdarts tegen Raymond van Barneveld en vorige week miste de Noord-Ier tegen Michael Smith in drie van de laatste vier legs pijlen op de dubbels. Het bracht hem dan ook een onnodige nederlaag. Zijn prestaties in Wigan op de UK Open Qualifiers hielden ook niet over, tot de slotdag. Zondag stond Gurney namelijk in de finale. Hij gooide een 161-finish tegen het ijzer en liet daardoor Krysztof Ratajski ontsnappen voor zijn eerste Pro Tour-titel ooit. Price heeft voorlopig ook nog niet de Premier League-campagne waar hij van gedroomd had. Zichtbaar gespannen liet hij veel kansen liggen tegen Peter Wright en werd vorige week voor eigen publiek verslagen door Gary Anderson. Het is voor de voormalig rugbyer dan ook zaak om de schroom van zich af te gooien en tegen Gurney te laten zien wat hij echt kan. De echte topvorm lijkt alleen voorlopig nog wel te ontbreken, want ook afgelopen weekend was hij niet overtuigend op de UK Open Qualifiers. Het is aan Price dan ook om zijn onderlinge balans met Gurney te versterken, anders komt ook voor hem de degradatiezone rap in het vizier.

Peter Wright – Rob Cross (3-3, op tv 1-0)

Het zijn verwarrende weken voor Rob Cross. De wereldkampioen verloor zes wedstrijden op rij en leek een week geleden toch behoorlijk van het padje. Hij speelde een dramatische partij in Cardiff en verloor van Simon Whitlock met 7-1. Pijnlijk was vooral zijn gemiddelde (87,74), waarbij de 180’ers die hij normaal zo makkelijk gooit uitbleven en de pijlen richting een dubbel bijna paniek uitspraken. Cross stond duidelijk onder druk, terwijl er met de vorm van Voltage weinig mis bleek te zijn. Dat werd de dagen daarna namelijk wel duidelijk. Op de UK Open Qualifiers was hij regelmatig niet te houden. Gemiddeldes van 118 en 113 werden genoteerd, het enige wankele was daar wel bij dat er ook partijen waren waarin hij behoorlijk wegzakte. Uiteindelijk bracht het Cross wel een uitstekend weekend met twee halve finales en een finale. In alle nederlagen speelde de Engelsman prima, maar kwam hij met Gary Anderson, Corey Cadby en Krysztof Ratajski telkens de latere toernooiwinnaar tegen. De grote vraag is nu vooral of hij het ook weer kan laten zien voor het licht van de grote televisiecamera’s. Met die camera’s heeft Wright nooit problemen. Snakebite won vorige week verrassend van Michael van Gerwen en dat terwijl hij de partij juist ontzettend matig begon. Eenmaal warmgedraaid strafte hij de kleine foutjes van Mighty Mike telkens af en boekte daarmee een fraaie zege. Met al drie punten op de teller zou hij nu gelijk een op papier directe concurrente voor een plaats in de play-offs al op flinke achterstand kunnen zetten. Zijn weekend in Wigan was ook prima met twee halve finales, al verloor hij één van die partijen wel van Cross. Veel zegt dat niet, want een week geleden gebeurde hem hetzelfde tegen Van Gerwen.

Doe mee: Premier League Dart Night 3 Spel

Gary Anderson – Michael van Gerwen (15-30, op tv 9-15)

Anderson en Van Gerwen wisselden het de afgelopen weken op de Qualifiers mooi af. Mighty Mike domineerde het eerste weekend en besloot dit keer Wigan te mijden. Via zijn socials liet de Nederlander weten per helicopter naar Tsjechië te zijn vertrokken om een pokertoernooi te spelen. Na vier weken nagenoeg alles te hebben gewonnen vond de nummer één van de wereld het tijd om even rust te pakken. Daarmee kon hij de zeperd in Cardiff tegen Wright ook even van zich afzetten. Al in de tweede leg miste Van Gerwen dubbels om gelijk weg te lopen en dat keerde vervolgens regelmatig terug in de partij. Die finetuning zal er tegen Gary Anderson weer moeten zijn. De Schot heeft nog altijd rugklachten, maar deze zijn wel aan de beterende hand. Mocht hij afgelopen weekend dan zo stijf als een plank zijn, op vrijdag won de tweevoudig wereldkampioen wel gelijk de vierde UK Open Qualifier. Op zaterdag en zondag kwam hij ook in actie, alleen toen was het wel gelijk na één wedstrijd gedaan. Het blijft dus de grote vraag hoever de fysieke gesteldheid van Anderson hem in staat stelt om op volle kracht te spelen. In de onderlinge balans staan de twee met name op televisie aardig op gelijke hoogte, maar dat is niet zo als je naar de laatste tien wedstrijden kijkt. Daarvan won Anderosn er namelijk slechts één (Dubai 2017) en werd het in de Premier League één keer gelijk. De andere acht wedstrijden voor een televisiecamera werden door Van Gerwen gewonnen.

Simon Whitlock – Raymond van Barneveld (13-17, op tv 10-10)

Met de borst vooruit kan Simon Whitlock de derde avond van de Premier League Darts binnenkomen. De gedoodverfde degradant staat met vier punten aan kop. De kans dat hij nog gaat degraderen is al tot het minimale gereduceerd. Sinds de invoering van het huidige systeem is zeven punten altijd voldoende geweest om je te handhaven en de afgelopen twee edities was je zelfs al veilig met vier punten. The Wizard heeft dus nog zeven wedstrijden de tijd om twee en het liefst drie punten te sprokkelen om helemaal zeker te zijn van het tweede deel van de Premier League. Zo goed als het op het grote podium gaat deze weken, zo matig waren de UK Open Qualifiers eigenlijk. Twee keer haalde hij de laatste-16, maar twee dagen was hij ook al na één wedstrijd weer klaar. En dat terwijl hij een jaar geleden nog de grote man was, want hij won twee van de zes Qualifiers. Het is dus nog altijd de vraag welke Whitlock er op het podium zal verschijnen. Raymond van Barneveld beperkte zich het afgelopen weekend tot het minimum. Vrijdag haalde Barney de laatste-16 en verzekerde zich daarmee van plaatsing voor de UK Open. Daarop keerde hij snel naar huis om zich op te laden voor alweer een drukke week. Morgen wacht namelijk alweer twee European Tour Qualifiers en in het weekend de eerste twee Players Championships. Na twee weken in de Premier League heeft Barney drie punten op de teller. Tegen Daryl Gurney overleefde hij matchdarts en zag Suljovic afgelopen week opnieuw ijzersterk spelen. Mede door een aantal hoge finishes hield Van Barneveld het voortouw en dwong in de laatste leg de zege af. Opvallend is dat Whitlock en Barney bijna gelijk staan in onderlinge duels en op televisie al volledig in evenwicht zijn. Daarbij valt op dat de Australiër een ruime voorsprong pakte, maar de laatste jaren de Nederlander juist de meeste partijen wint.

Premier League Darts 2018: Programma, uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over Premier League Darts