Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Voorbeschouwing Speelronde 4

Premier League Berlijn

Een unieke avond in de dartsgeschiedenis. De Premier League Darts verliet twee jaar geleden al het Britse eiland voor Rotterdam, nu wordt de stap gezet naar Berlijn. Een megagrote zaal zal gevuld zijn door Duitse fans, want darts in de afgelopen tien jaar extreem populair geworden bij onze oosterburen. Het enige dat nog ontbreekt is een Duitse topspeler, Mensur Suljovic moet als Oostenrijker dat gat voorlopig maar dichten.

Michael Smith – Simon Whitlock (6-5, op tv 2-0)

De avond opent met misschien wel het grootste duel, want Michael Smith en Simon Whitlock staan samen aan kop in de Premier League Darts. De twee werden gezien als de grootste degradatiekandidaten, met allebei zes punten op de teller zijn ze eigenlijk al wel zeker van lijfsbehoud. De winnaar van vandaag mag zelfs al een stap verder gaan kijken, want de play-offs komen dan ook al in het vizier. Met acht punten ben je namelijk al zo goed als op de helft. Het heeft de twee spelers voorlopig ook niet tegengezeten. Smith opende met een gelukkige zege omdat Gary Anderson volledig wegzakte door rugklachten, daarna werd Daryl Gurney geklopt om vorige week Mensur Suljovic van het podium te blazen. Datzelfde deed Whitlock in de openingsweek, om daar twee keer te profiteren van een offday van zijn tegenstander. Eerst gaf Rob Cross niet thuis en vorige week was Raymond van Barneveld niet bij de les. Als je de prestaties in de weekenden op de Pro Tour erbij pakt lijkt de vorm van Smith dan ook beter te zijn. Hij won al één rankingtoernooi, haalde een finale en een kwartfinale. Whitlock kwam niet verder dan twee keer een plek bij de laatste-16. In onderlinge duels is het verschil klein, al won Smith wel de twee partijen op televisie. De meest recente dateert wel al van de World Matchplay uit 2016.

Gerwyn Price – Mensur Suljovic (7-2, op tv 0-1)

De degradatiestrijd kan wel eens een – om het in goed Duits te houden – vorentscheidung krijgen. Mensur Suljovic is als enige nog puntloos en bij een nederlaag tegen directe concurrent Gerwyn Price lijkt het doek al te gaan vallen voor The Gentle. De Oostenrijker begon de Premier League eigenlijk uitstekend, want hij gooide twee weken een gemiddelde van dik 100 per beurt. Het leverde hem geen punten op en daarna leek de druk hem duidelijk te veel te worden. Vorige week speelde Suljovic namelijk een hele matige partij en verloor ruim. Zo staat de teller dus nog op nul punten en zal het tijdens zijn verkapte thuiswedstrijd moeten gebeuren tegen Price. De enige ontmoeting op televisie, vorig jaar op het European Championship, won de Oostenrijker met ruim verschil. Toch verloor hij wel opvallend vaak van de Welshman. Price heeft tot dusver in zijn debuutjaar in de League erg veel moeite om een goed niveau te halen. De spanning is regelmatig van zijn gezicht af te scheppen, alleen The Iceman heeft één belangrijk wapen. Tot de laatste dubbel is gegooid blijft hij keihard vechten. Zo heeft hij al een punt gestolen tegen Peter Wright en deed hij dat vorige week ook tegen Daryl Gurney. In het weekend liet Price wel weer zien dat hij wel in vorm is, want op het eerste Players Championship haalde de voormalig rugbyer een halve finale. Daarin verloor hij – zoals iedereen afgelopen weekend – van Michael van Gerwen. De rol van het Duitse publiek kan dan ook wel eens doorslaggevend kunnen worden, want Suljovic heeft al regelmatig op de European Tour laten zien dicht bij huis iets extra’s te kunnen.

Michael van Gerwen – Daryl Gurney (11-2, op tv 4-0)

Het dartsseizoen begon nog geen maand geleden, toch zijn de cijfers die Michael van Gerwen overlegt alweer waanzinnig. Hij heeft zes toernooien gespeeld en er daarvan vijf gewonnen. Een aantal waar dit jaar maar een paar spelers aan gaan komen. The Masters was het startschot, gevolgd door twee UK Open Qualifiers en afgelopen weekend de eerste twee Players Championships. Tussendoor werd de derde UK Open Qualifier niet gewonnen, wel gooide Mighty Mike die dag een negendarter. Michael Smith klopte hem die dag en in de Premier League Darts werd er ook één duel verloren van Peter Wright. Hij zijn amper smetjes te noemen op een waanzinnige start van 2018. Het grootste gevaar lijkt momenteel vooral onderschatting. Afgelopen weekend waren zijn partijen zeer wisselend en dat had er vooral mee te maken of hij werd uitgedaagd of niet. Zondag kreeg Luke Woodhouse zelfs matchdarts tegen Van Gerwen, die een paar minuten later alweer aan de volgende partij begon om Adrian Lewis te vegen met ruim 110 per beurt. Onderschatting tegen Daryl Gurney is op voorhand niet te verwachten, want de Noord-Ier kwam vorig jaar een aantal keer dichtbij in de buurt van de Nederlander. Die absolute topvorm heeft hij de afgelopen periode alleen niet laten zien en in de Premier League lukt het hem vooral niet om partijen over de streep te trekken. Tegen Raymond van Barneveld en Gerwyn Price pakte Gurney een punt, maar eigenlijk verloor hij er telkens één. Een voorsprong werd verspeeld door gemiste kansen. Tegen Michael Smith miste Superchin ook nog eens in drie van de laatste vier legs pijlen op de dubbels. Ook op de Pro Tour kan Gurney voorlopig niet flitsen, behoudens een finale op de zesde UK Open Qualifier is het telkens vroeg gedaan. Afgelopen weekend verloor hij van Rowby-John Rodriguez en zelfs met 6-0 van Simon Stevenson. Werk aan de winkel dus en dan is Van Gerwen wel een erg grote opgave.

Doe mee: Premier League Dart Night 4 Spel

Rob Cross – Raymond van Barneveld (3-0, op tv 1-0)

Een 3-0-voorsprong in onderlinge duels tegen Raymond van Barneveld, het zal weinig spelers zijn gelukt. Rob Cross heeft het wel achter zijn naam staan, zoals Voltage heel veel bizarre cijfers kan overleggen. In de Premier League Darts lijkt hij na twee slechte weken ook eindelijk los. Een volledige meltdown in de tweede week wist hij heel snel een plek te geven. Op de Pro Tour vond Cross weer zijn ritme en was vorige week tegen Peter Wright alweer aardig de oude. Zijn sterke scores waren terug, alleen op de dubbels liet hij nog wel ontzettend veel liggen. Het was wel voldoende om de eerste overwinning te pakken. Wat volgde was een redelijk weekend met een kwartfinale op de Players Championships. Toch is het voor Cross als wereldkampioen aan de magere kant. Hij heeft negen toernooien gespeeld sinds zijn behaalde wereldtitel en een toernooizege heeft hij nog altijd niet bijgeschreven. En dat lukte hem dus ook niet in het weekend waarin Van Gerwen vrijaf nam. Om zichzelf uit de problemen te spelen in de Premier League zal Cross opnieuw moeten winnen, ditmaal tegen Van Barneveld. De Hagenaar heeft zich erg uitgebreid voorbereid op het debuut in Duitsland. In januari heeft hij zelfs een stoomcursus Duits genomen en wil zich steeds meer gaan richten op de toernooien in Duitsland. Een visitekaartje geeft hij nu dan ook graag af, maar zal dan dus wel voor het eerst moeten zien te winnen van Cross. De afgelopen weken waren van de Hagenaar erg wisselend. Een ok partij tegen Gurney, een sterke partij tegen Suljovic en een slechte partij tegen Whitlock levert hem voorlopig drie punten op. We komen ook voor hem dan nu in de weken terecht waarin hij of door kan stijgen naar de top of zelfs nog moet gaan uitkijken voor de degradatieplaatsen. Het afgelopen weekend was voor Van Barneveld niet al denderend. Op vrijdag liep hij plaatsing mis voor de eerste twee European Tour-events, om zaterdag de derde ronde te halen waar Dave Chisnall hem versloeg. Zondag was het na de eerste ronde al klaar door toedoen van Jan Dekker.

Peter Wright – Gary Anderson (13-23, op tv 4-9)

Berlijn wordt afgesloten met een Schots onderonsje, waarbij het thuispubliek een duidelijke favoriet zal hebben. Peter Wright is namelijk ongekend populair in Duitsland. Dat komt met name door de European Tour, waar Snakebite altijd van de partij is. Met zijn opvallende uitstraling weet hij het publiek voor zich te winnen, waar Gary Anderson nu al voor het tweede jaar de European Tour volledig links laat liggen. Eerder dit seizoen moest Anderson ook al in Wales spelen tegen Gerwyn Price, dus van een uitdaging is hij niet vies. Sterker nog, het lijkt er soms wel op dat hij zulke dingen nodig heeft om het beste in zichzelf naar boven te halen. Op voorhand is er toch weinig te zeggen over de echte vorm van de twee darters. Wright begon goed aan het jaar met vier halve finales op de UK Open Qualifiers en een zege in de Premier League op Van Gerwen. Vorige week werd hij alleen geklopt door Cross en was na afloop zeer geïrriteerd. Hij weigerde de hand van de Engelsman en maakte met gebaren duidelijk dat Cross hem in de weg zou hebben gelopen. Wat volgde was een zeer matig weekend in Barnsley. Wilde Snakebite dit jaar twintig titels gaan winnen, de teller staat nog altijd op nul. Anderson begon met rugklachten aan het seizoen, deze lijken langzaam te worden verholpen. Ondanks de pijn won hij wel een UK Open Qualifier, om in de League wisselend te presteren. Afgelopen week speelde de Schot sterk, alleen het was niet genoeg om een ontketende Van Gerwen af te stoppen. Beide Schotten worden geacht als nummers twee en vier van de wereld de play-offs te gaan halen, maar de verliezer van vanavond zal wel flink in de achtervolging moeten. Kijkend naar de onderlinge resultaten van met name de laatste twee jaar is Anderson wel de duidelijke favoriet.

Premier League Darts 2018: Programma, uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over Premier League Darts