Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Voorbeschouwing Speelronde 6

Premier League Darts line-up 2018

De Premier League Darts is nu echt over de helft van de eerste fase, waarbij zowel Michael van Gerwen als Raymond van Barneveld een goede uitgangspositie hebben. Mighty Mike om opnieuw de eerste plaats te pakken en Barney heeft de degradatiestreep achter zich gelaten. Voor hem is het zaak om de man van het moment te vloeren.

Michael Smith – Peter Wright (6-12, op tv 1-5)

De twee darters die vorige week de grootste tik hebben moeten incasseren mogen het nu tegen elkaar uitvechten. Michael Smith wist vier weken op rij te winnen, maar vorige week ging het fout. Hij speelde een erg matige partij tegen Rob Cross, die zelf ook maar met moeite wist te profiteren. Het duurde tot de slotfase voor hij wel legs in vijftien pijlen uit ging gooien. Zo kreeg Smith zijn eerste nederlaag te verwerken en het weekend op de Pro Tour was voor hem ook teleurstellend met twee vroege uitschakelingen. Om de zure smaak weg te spoelen moet hij een voor hem altijd lastige klant zien te verslaan. De onderlinge balans slaat namelijk duidelijk richting Peter Wright. De Schot was op televisie vijf keer de beste en dat was eigenlijk telkens het geval in de belangrijke duels. De enige keer dat Smith won was tijdens een groepsduel van de Grand Slam of Darts. Zonder erg voor Wright, want ze gingen allebei door naar de knock-outfase. De Schot heeft zich nu wel over iets anders om zich zorgen over te maken: zijn huidige niveau. Snakebite levert hele matige resultaten af en vooral zijn spel houdt niet over. Soms laat Wright zien waarom hij de nummer twee van de wereld is en vorig jaar ontzettend veel won, te vaak zakt hij alleen heel ver weg. Dit kan niet los worden gezien van de transformatie die Wright sinds december heeft moeten ondergaan. Hij had last van galstenen, viel extreem af en zit aan een strak dieet. Het lijkt inmiddels zijn spel toch danig te beïnvloeden, met het duel tegen Mensur Suljovic als dieptepunt. Met pijn en moeite hield Wright zijn gemiddelde nog boven de 90, iets forceren zat er echt geen moment in. Twee dagen later stond hij pardoes wel in de finale van het derde Players Championship, om een dag later alweer in de eerste ronde te verliezen. De constantheid waar de Schot op teert lijkt even zoek. Het maakt Smith-Wright dan ook een bijna onvoorspelbare partij.

Simon Whitlock – Daryl Gurney (2-11, op tv 0-3)

Wanneer Simon Whitlock en Daryl Gurney het podium betreden zal voorlopig één incident tussen de twee nog wel worden aangehaald. Afgelopen najaar stonden ze in de finale van de World Grand Prix. Het werd een intense en spannende finale, die Gurney uiteindelijk met 5-4 in sets wist te winnen. Toch kon de Noord-Ier na afloop op weinig vriendelijke gezichten rekenen, want hij had The Wizard zowat van het podium gebeukt. Na het gooien van een finish voor setwinst draaide hij zich om en deelde een elleboog uit richting de Australiër om vervolgens te kunnen gaan juichen met het publiek. Een stevige reprimande volgde na het duel, al heeft Gurney ook in de afgelopen maanden wel meer – kleine – incidenten achter zijn naam genoteerd. Lange tijd combineerde hij dat met goede resultaten, dat is momenteel wat verdwenen. De topvorm is er niet en dat vertaalt zich bij Superchin vooral in het missen van extreem veel dubbels. Kansen krijgt hij genoeg, want de triples vallen er nog altijd soepel in. Na vijf wedstrijden heeft Gurney een dubbelpercentage van slechts 28,5%, dat staat voor 24 uit 84. Dat de Noord-Ier op een degradatieplaats staat is hier ook volledig op terug te schrijven. Tegen zowel Van Barneveld, Price als Anderson had hij moeten winnen in plaats van gelijkspelen. De nederlaag tegen Smith was ook nog eens onnodig doordat hij in nagenoeg iedere leg een dubbel miste. Het weekend bracht op de Pro Tour ook weinig vertrouwen met zich mee, waardoor de druk er nu vol op zal staan. Het duel met Whitlock is door de onderlinge balans toch hét moment voor Gurney om te gaan winnen en daarmee zijn overlevingskansen open te houden. Tegelijkertijd wil Whitlock de winnende draad weer oppakken. De Australiër opende met drie uit drie, om vervolgens twee keer te verliezen. In Berlijn was Michael Smith te sterk en vorige week liet hij de kansen liggen om Michael van Gerwen te verrassen. De Nederlander was ontzettend slordig op zijn dubbels, alleen sloeg The Wizard in de negende leg niet toe. Daardoor ging hij toch kopje onder, om in het weekend twee keer zijn openingspartij te verliezen. Richie Edhouse en Alan Tabern waren allebei met 6-5 te sterk, al deed The Saint dat wel met ruim 106 gemiddeld.

Mensur Suljovic – Rob Cross (1-4, op tv 1-0)

Het debuutjaar van Mensur Suljovic en Rob Cross is voorlopig aardig vergelijkbaar. Allebei de darters begonnen met nederlagen en zakten vervolgens een keer volledig door het ijs. Suljovic overkwam dat in de derde week, Cross in de tweede. Het was een wake-up call, want daarna hebben ze geen punt meer laten liggen. Suljovic heeft nu vier punten en met uitzondering van zijn zeperd tegen Michael Smith telkens een gemiddelde overlegd van boven de 100 per beurt. Vorige week won hij zelfs met 7-1 van Peter Wright en speelde voor het eerst dit jaar op de Pro Tour. Zaterdag haalde hij de derde ronde, om vervolgens toch naar huis te gaan. Cross schoot een week eerder wakker en heeft nu inmiddels zes punten. Hij staat zelfs al op een plaats voor de play-offs, toch blijft het spel van de wereldkampioen wisselvallig. Tegen Michael Smith duurde het tot de absolute slotfase voor de versnelling kwam. En dat was dan een versnelling om legs in vijf in plaats van zes beurten uit te gooien, iets dat voor Voltage eigenlijk al de standaard zou moeten zijn. Zijn weekend was ook geen al te groot succes, met een vierde en een tweede ronde. Zo staat de winnaar van het WK ruim drie maanden en twaalf toernooien nog altijd droog. Dat hij droog staat komt onder meer doordat Suljovic de enige ontmoeting op een televisietoernooi won. Op The Masters was de Oostenrijker te sterk. Gezien het spel van de afgelopen weken is The Gentle misschien ook wel de favoriet, want hij is simpelweg constanter geweest.

Gerwyn Price – Michael van Gerwen (0-12, op tv 0-6)

Winnen deed Gerwyn Price nog nooit van Michael van Gerwen, toch heeft de Welshman er wel aan meegedragen dat Mighty Mike momenteel niet de regerend wereldkampioen is. In Alexandra Palace liep het WK twee rondes op rolletjes en leek het treffen met Price in de derde doorgang ook een formaliteit. De Nederlander zakte alleen iets weg en Price dook er gelijk bovenop. The Iceman miste pijlen voor een 2-3-voorsprong in sets en ging er daarna alsnog vanaf. Het waren wel de eerste scheurtjes in het bastion van de Nederlander. Na het WK won Van Gerwen alweer lange tijd alles dat er te winnen viel, alleen ging het wel mis op de UK Open. Vorige week won hij van Simon Whitlock, alleen zijn spel was niet groots. Van Gerwen was de eerste om dat na afloop toe te geven. De topvorm ontbrak en dat betekende dat hij wat harder moest werken. Het bracht hem uiteindelijk wel dus het gewenste resultaat. Dat kan over Price nog altijd niet worden gezegd. Hij speelt uitstekend op de Pro Tour en vecht zich in de League naar inmiddels twee punten. Toch is hij niet zichzelf, oogt zenuwachtig en kan vooral niet met autoriteit spelen. De nederlaag van vorige week tegen Van Barneveld was tekenend. Price nam een 5-3-voorsprong en had de partij echt in handen. Scorend viel hij alleen volledig stil. Barney kwam met twee goede legs terug tot 5-5, maar gaf Price daarna vijftien en zelfs achttien pijlen de kans om leg elf en twaalf te pakken. Price gooide in die legs scores van: 60, 58, 140, 140, 47, 60, 80, 137, 60, 70 en 37. Daarmee ga je het simpelweg niet redden in de Premier League Darts en zeker niet tegen Van Gerwen. Ook niet als Mighty Mike even niet in de hoogste versnelling speelt.

Raymond van Barneveld – Gary Anderson (17-21, op tv 16-16)

De PDC-wereld is de laatste jaren appeltjesgroen, maar Gary Anderson doet deze weken een aardige poging om het blauw-wit van Schotland er doorheen te drukken. De tweevoudig wereldkampioen kondigde dit jaar toch echt aan minder te gaan spelen en zijn focus te gaan verleggen. Daar kwamen zijn rugklachten nog overheen en een vrije val leek misschien wel aanstaande. Voorlopig stampt hij echter de vloer aan met iedereen die hij tegenkomt. Na een toernooizege op een UK Open Qualifier won hij twee weken geleden de UK Open en afgelopen weekend zowel het derde als het vierde Players Championship. Zo is Anderson op dit moment overduidelijk de man in vorm, alleen dat zie je nog niet terug in de cijfers van de Premier League. Zijn rugproblemen waren debet aan de nederlaag tegen Michael Smith, Van Gerwen was buitenaarts tegen Anderson en tegen zowel Wright als vorige week tegen Gurney was zijn spel niet zo scherp als hij graag zou willen zien. In delen vloog alles erin, maar tegen Superchin overleefde Anderson zelfs matchdarts. Twee keer een gelijkspel zorgde ervoor dat hij pas vier punten heeft en zelfs nog moet uitkijken voor degradatie. Dat kon tot vorige week ook worden gezegd voor Van Barneveld. Het ging tegen Gerwyn Price zelfs bijna mis, want de Welshman kwam op een 3-5-voorsprong. Barney herpakte zich met twee sterke legs, om daarna Price toch vijftien en achttien pijlen de tijd te geven in de laatste twee legs. Die strafte het niet af en Barney pakte de zege met twee goede finishes. Zo heeft hij met vijf punten op de teller lucht, over zijn totale spel met slechts 91 gemiddeld zal hij niet tevreden zijn geweest. De Nederlander sloeg het weekend op de Pro Tour over en is hard aan de slag om zijn conditie weer op peil te krijgen. In onderlinge duels staan Van Barneveld en Anderson gelijk op televisie, al is er wel een grote kanteling. De Nederlander won namelijk nagenoeg alle duels aan het begin van hun carrière, de laatste jaren domineert de Schot.

Premier League Darts 2018: Programma, uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over Premier League Darts