Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Voorbeschouwing Speelronde 5

Premier League Darts line-up 2018

Na de misschien wel vreemdste week ooit in PDC-historie gaat de Premier League Darts verder in Leeds. Michael Smith is nog altijd koploper en mag het opnemen tegen de wereldkampioen. Michael van Gerwen gaat in de achtervolging tegen Simon Whitlock, terwijl Raymond van Barneveld een sleutelduel speelt tegen Gerwyn Price.

Update Premier League Darts

 Vorige week kon er in Exeter niet gespeeld worden in de Premier League Darts. Het was onverantwoord om het publiek naar de speelhal te laten komen, waardoor de speelronde werd geschrapt. Inmiddels is duidelijk hoe het opgelost zal worden. Het speelschema schuift een week op, waardoor de duels van afgelopen week op 5 april worden ingehaald in Liverpool. Hierdoor vallen er dus pas op 5 april twee spelers af. De avond die nog tekort komt zal worden gespeeld in Rotterdam! Ahoy is twee dagen op rij (18 en 19 april) de speellocatie voor de Premier League. Kaarten voor de extra avond (18 april) gaan vrijdag in de verkoop.

Michael van Gerwen – Simon Whitlock (28-5, op tv 12-2)

Phil Taylor maakte er vroeger zijn handelsmerk van. Spelers zo vaak pijn doen dat ze eigenlijk al verslagen waren voor ze het podium opstapten. Michael van Gerwen heeft datzelfde weten te bereiken bij Simon Whitlock. In 2011 en 2013 wist de Australiër twee keer te winnen van Mighty Mike, daarna is de Nederlander als een ware stoomwals over hem heengegaan. De uitslagen worden de laatste jaren alleen maar groter en de angst in de ogen van The Wizard is vaak al na een paar beurten zichtbaar. Als je kijkt naar het aantal punten dat beide spelers tot dusver in de Premier League hebben weten te verzamelen zou je een gelijkwaardige strijd verwachten, het vertoonde spel doet dat niet. Whitlock begon uitmuntend aan de League, om vervolgens te profiteren van offdays van zijn tegenstanders. Twee weken geleden ging hij hard onderuit tegen Michael Smith en de UK Open was ook geen succes. Ian White was al in een vroegtijdig stadium te sterk. In Minehead liep Van Gerwen eveneens tegen een tikje aan. De extra turbo ontbrak bij de Nederlander, waardoor een sterk spelende Jeffrey de Zwaan hem eruit kon knikkeren. Het paste niet in het beeld van het zeer dominante begin van het jaar van de nummer één van de wereld. Van Gerwen kennende zal hij dit gelijk recht willen zetten.

Gerwyn Price – Raymond van Barneveld (1-4, op tv 0-2)

In de strijd tegen degradatie lijkt het duel tussen Price en Barney een absoluut sleutelduel. Price is voorlopig zichzelf nog niet in de League. Hij is zichtbaar zenuwachtig en haalt zijn normale niveau niet. Wat hij wel doet is tot de laatste dart strijden en juist dat heeft hem al twee punten opgeleverd. Zo is de Welshman dus toch nog in de race om degradatie te ontlopen. Dat het met zijn vorm wel goed zit liet hij afgelopen weekend zien op de UK Open met een kwartfinaleplaats. Raymond van Barneveld zat toen alweer thuis. Waar Barney uitmuntend begon met een finale op The Masters is het eigenlijk per week minder geworden. De laatst twee duels in de Premier League gingen verloren en de UK Open werd een grote teleurstelling. Eigenlijk had hij er in de middag al uit moeten vliegen, alleen Mike Norton miste een karrenvracht aan dubbels. Op vrijdagavond ging het goed mis. Barney verloor van Mervyn King en de wijze waarop hij bijna over het podium zwalkte was zorgwekkend. Inmiddels heeft de Hagenaar hierop gereageerd. “Ik heb de beelden teruggezien, het zag er echt verschrikkelijk uit. Dit kwam door mijn diabetes.” Van Barneveld is dan ook weer hard aan de slag gegaan om fitter te worden. “Ik sta nu weer iedere dag in de sportschool. Vechten, trainen en oefenen om goede resultaten te boeken.” Het is de vraag of het effect daar in Leeds al van te zien zal zijn, een goed resultaat kan hij in ieder geval gebruiken. Daarmee neemt hij zowel afstand van Gerwyn Price als dat hij zichzelf in een veilige situatie brengt. Bij een nieuwe nederlaag wordt degradatie namelijk een reële optie.

Peter Wright – Mensur Suljovic (7-4, op tv 0-3)

Het seizoen van Peter Wright mag eigenlijk tot dusver best vreemd worden genoemd. De grote vraag daarbij is toch hoeveel invloed de galstenen waar hij rond het wereldkampioenschap mee te kampen heeft gehad nou daadwerkelijk hebben. De Schot is drastisch afgevallen en heeft zijn leefstijl moeten opgooien. In de Premier League zorgt het voor wisselende resultaten, met een zege op Van Gerwen en een knappe puntendeling tegen Gary Anderson. Daar staan alleen ook rare nederlagen tegenover, met de UK Open toch wel als dieptepunt. Wright speelde tegen de pas achttienjarige Nathan Rafferty. Hij wordt gezien als een groot talent, maar zou op dit moment nog nooit een bedreiging mogen zijn voor de Schot. Toch pakte Rafferty de 10-9-zege. Werk aan de winkel dus voor Wright, die opvallend genoeg nog nooit van Mensur Suljovic heeft weten te winnen zodra de televisiecamera’s aanwezig zijn. Op het EK van 2016 (11-8), de Champions League of Darts 2017 (10-8) en de World Grand Prix 2017 (3-1 in sets) was het telkens de Oostenrijker die er met de buit vandoor ging. Zodra er op de Pro Tour wordt gespeeld is het juist Wright die zeer dominant is (7-1). Waar alle spelers de ontberingen van de sneeuw in Minehead moesten ervaren, zat Suljovic toen alweer thuis. De Oostenrijker kiest ervoor om deze weken nog geen Pro Tour-events te spelen, al komt daar komend weekend voor het eerst verandering in. Suljovic zal namelijk wel meedoen in Barnsley tijdens het derde en vierde Players Championship. Zijn focus ligt voorlopig dus volledig op de Premier League en met wisselend succes. Zijn cijfers zijn uitstekend, alleen het leverde hem twee weken geleden pas voor het eerst punten op. Het kan zomaar het startsein betekenen voor de opmars.

Gary Anderson – Daryl Gurney (6-6, op tv 1-4)

Ruim twee jaar heeft Gary Anderson erop moeten wachten, maar eindelijk was het raak. De UK Open schreef hij bij als zijn zesde grote titel bij de PDC en de eerste sinds zijn wereldtitel van januari 2016. Voor een topper als Anderson heeft het eigenlijk erg lang geduurd, zeker als je ziet met wat voor overtuiging hij afgelopen weekend speelde. Geen moment kwam hij echt in gevaar en Anderson was dan ook gewoon duidelijk de beste speler in Minehead. Rob Cross ging in de kwartfinale mee tot 5-5, om vijf legs op rij om zijn oren te krijgen en in de finale werd Anderson aardig getest door Corey Cadby. Op de momenten dacht het echt moest toverde de Schot drie goede finishes uit zijn hoge hoed voor de titel. Gekgenoeg zal hij in de Premier League Darts nu ook nog even aan de bak moeten om niet in degradatiegevaar te komen. Zijn situatie is daarbij hetzelfde als die van Barney. Weet hij zijn onderlinge duel te winnen, dan is het gat gelijk gemaakt. Weet Daryl Gurney te winnen zijn de problemen voor Anderson opeens heel erg groot. Kijk je naar de onderlinge balans is het niet gek om te denken dat de Noord-Ier gaat toeslaan. Vorig jaar won Gurney namelijk drie keer van Anderson. Hij wist hem scorend telkens bij te houden en strafte foutjes genadeloos af. De vorm van Gurney is alleen niet zo indrukwekkend als in 2017. Het gaat allemaal even niet vanzelf en Superchin moet ervoor werken. Daar lijkt ook gelijk het zwakke punt te zitten van Gurney. Hij praat zichzelf zichtbaar in de put, in plaats van zoals bijvoorbeeld een Price doet juist iets harder ervoor vechten. Jelle Klaasen had hem eigenlijk al uit de UK Open moeten knikkeren, maar een ronde later was Kim Huybrechts echt veel te sterk. Het zal dus heel snel anders moeten voor de Noord-Ier.

Rob Cross – Michael Smith (5-1, op tv 2-0)

De wereldkampioen tegen de koploper van de Premier League Darts. Hoe anders had dat allemaal kunnen zijn als Smith de zaterdag voor kerstmis zijn matchdarts wel had benut. Twee pijlen kreeg Bully Boy om in de tweede ronde van het WK al een einde te maken aan de opmars van Cross. Waar Smith miste, ging Voltage vervolgens op pad naar de wereldtitel. Het begin van 2018 is voor Smith wel een stuk beter. Hij won al een UK Open Qualifier en heeft vier duels op rij gewonnen in de Premier League Darts. Tikjes zijn er ook. Zo verloor hij op de UK Open vroegtijdig van Steve West en kreeg geen enkele uitnodiging voor de World Series-events. Daarbij zal hij nog goed moeten presteren om één van de resterende plaatsen in te mogen vullen. In dat opzicht heeft hij dus wel wat te bewijzen in Leeds. Cross zal op alle toernooi van de World Series present zijn als wereldkampioen, maar ook hij heeft wel wat tikjes gehad in de afgelopen periode. De start van de Premier League was een zware bevalling, met inmiddels twee zeges op rij lijkt hij weer in het juiste ritme. De echte topvorm leek afgelopen weekend alleen ook te ontbreken. In de kwartfinale tegen Gary Anderson moet hij bij 5-5 toch wel erg duidelijk loslaten bij de Schot en bleef een tweede titel dan ook uit.

Premier League Darts 2018: Programma, uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over Premier League Darts