Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Voorbeschouwing Speelronde 7

Premier League Berlijn

De punten worden duur en Judgement Night komt nu echt in de buurt. Zes en misschien zelfs zeven spelers kunnen nog altijd zomaar degraderen, waardoor ieder punt belangrijk is. Aan de kop is de situatie wel anders. Michael van Gerwen en Michael Smith gaan strijden om de eerste plaats. En wat kunnen de Schotten in hun eigen Glasgow?

Daryl Gurney – Mensur Suljovic (6-4, op tv 2-0)

De avond opent direct met twee spelers die met een overwinning zichzelf wel eens aardig veilig kunnen gaan spelen. En het zijn ook vooral twee spelers die eigenlijk veel te weinig punten hebben. Mensur Suljovic heeft vier van zijn zes duels een gemiddelde van dik 100 per beurt gegooid, heeft het tweede gemiddelde van de tien darters alleen won hij pas twee keer. Zo staat hij net zoals Daryl Gurney op vier punten. De Noord-Ier weet in de Premier League Darts nog niet wat winnen is, al heeft hij ook pas twee keer verloren. Superchin speelde dan ook vier keer gelijk…. alleen had hij deze vier partijen allemaal moeten winnen. Twee weken geleden miste hij een karrenvracht aan matchdarts tegen Gary Anderson en vorige week maakte Gurney er in de slotfase opnieuw een potje van. Positief bekeken is hij ondanks zijn zeer wiebelige spel nog altijd wel volop in de race om te overleven. Scorend is het allemaal in orde met al 23 keer 180, een dubbelpercentage van 29% is echter gewoon om te huilen. Suljovic draait het zowat om met negen maximale scores en 47% op de buitenste ring. Zowel qua speelstijlen als qua spel krijgen we dan ook het tegenover gestelde te zien en het belangrijkste kan wel eens zijn wie er momenteel mentaal het sterkst is. In onderlinge duels heeft Gurney een kleine voorsprong, waarbij hij beide duels op televisie won.

Michael van Gerwen – Michael Smith (19-5, op tv 3-0)

123,4. Deze cijfers horen sinds twee jaar bij een duel tussen Michael van Gerwen en Michael Smith. In het debuutjaar van Smith in de Premier League Darts stonden de twee tegenover elkaar in Aberdeen, inderdaad eveneens in Schotland. Van Gerwen was toen van een andere planeet. Vanaf het eerste fluitsignaal plofte iedere triple erin en zes legs lang gooide hij alles binnen vier beurten uit. Twee 10-darters, drie 11-darters en een 12-darter brachten de stand naar 6-0 met ruim 135 per beurt. In de zevende leg miste hij drie pijlen op dubbel-18 en knoeide in de leg daarna nog een beurt weg. Dubbel-16 bracht hem uiteindelijk naar ‘slechts’ 123,4 per beurt, nog altijd een recordgemiddelde op een televisietoernooi. Wel is het sinds dat moment eigenlijk wachten op een vervolg, want Mighty Mike liet die partij zelf zien dat het nog een stuk hoger kan eindigen. De ingrediënten zijn nu opnieuw aanwezig. Smith en Van Gerwen strijden namelijk om de eerste plaats in de League. Allebei de darters wonnen vijf van de zes duels, maar het is vooral opvallend hoe de tegenstanders het tegen MvG en Bully Boy deden. De zes tegenstanders gooiden tegen Van Gerwen gezamenlijk een gemiddelde van 98,65 per beurt. De opponenten van Smith kwamen niet verder dan 90,07 per beurt, waarvan er drie onder de 86 per beurt bleven hangen. De eigen gemiddeldes zijn ook veelzeggend. Van Gerwen staat op 103,33, Smith op 92,68. Het maakt de Nederlander dan ook de torenhoge favoriet om zijn vierde zege op rij tegen Smith op televisie te pakken.

Gary Anderson – Simon Whitlock (21-16, op tv 8-5)

Het blijft gek hoe Gary Anderson zich ook dit jaar door de Premier League Darts heen loopt te worstelen. Zijn rugklachten van de openingsweek zijn bekend, maar daarna heeft hij structureel te weinig punten behaald voor het niveau dat hij laat zien. Dat is niet van dit jaar, want het overkomt hem eigenlijk in ieder seizoen. Ook in de periode dat hij in de weekenden achter elkaar de toernooien aan elkaar reeg – onder meer de UK Open – ontsnapte hij in de League aan nederlagen tegen Daryl Gurney en Raymond van Barneveld. Die kregen namelijk allebei matchdarts. Het is dan ook eigenlijk wachten tot Anderson wel het juiste ritme op de donderdagavonden gaat vinden, anders kan hij zomaar nog in de problemen komen. Zijn marge op de nummer negen – Peter Wright – is tenslotte maar één punt. Simon Whitlock kan alleen nog in een bizarre formule uit de League vallen. Zijn marge is drie punten op Wright, maar daar staan dus nog wel vier spelers tussen. Het positieve legsaldo van de Australiër is hem daarbij ook nog gunstig gezind. Wel is het zo dat Whitlock de laatste weken minder is gaan spelen. Met drie zeges op rij werd de League geopend, gevolgd door twee nederlagen en een vreemde puntendeling vorige week tegen Gurney. De onderlinge balans is met name op televisie door de jaren flink heen en weer gevlogen. Won de Schot eerst bijna alle duels, daarna was Whitlock dominant om de laatste jaren weer vooral als verliezer van het podium te stappen.

Peter Wright – Raymond van Barneveld (8-9, op tv 4-4 + 4 gelijk)

De eerste jaren in de Premier League Darts kon je bij Peter Wright tegen Raymond van Barneveld bijna blindelings een gelijkspel invullen. Liefst vier keer werd het een puntendeling, waarvan ook nog de eerste ontmoeting van vorig jaar. Of dat nu weer kan gebeuren is vooral afhankelijk van Wright, want hoe is het nu met de Schot? Hij kwam het jaar binnen na zijn problemen tijdens het wereldkampioenschap met galstenen. Behalve dat hij drastisch was afgevallen en daardoor een stuk fitter oogde was er nog weinig te merken aan zijn spel. Het begin was goed en met name qua cijfers. De laatste weken is dat wel anders, want hij kan amper boven de 90 per beurt uitblijven. Vorige week sijpelde na zijn tweede 7-1-nederlaag op rij naar buiten dat er problemen zijn met de schouder van Snakebite. Meer werd er niet gemeld en Wright verscheen in het weekend ook ‘gewoon’ op de Players Championships. Overigens zonder al te veel succes. Zijn cijfers waren opnieuw niet overtuigend en het riep dus eerder vragen op dan dat er duidelijke antwoorden werden gegeven. Inmiddels is zijn legsaldo gekelderd naar -13 en daardoor is degradatie zeer reëel geworden. Gekgenoeg zou dat al voor de tweede keer zijn voor de nummer twee van de wereld. Van Barneveld staat er iets beter voor doordat hij de laatste twee weken drie punten heeft verzameld. Dat gebeurde door een plotselinge opleving tegen Gerwyn Price en een goede partij tegen Gary Anderson. Hij vergat het alleen af te maken tegen de Schot door een karrenvracht aan matchdarts te missen. Het is daardoor dat Barney nog niet helemaal zeker is van een verblijf in de League en het spelen van twee avonden in Ahoy. De komende twee weken wachten namelijk ook nog eens de twee koplopers: Van Gerwen en Smith. Het behalen van minimaal één punt is dan ook bittere noodzaak.

Rob Cross – Gerwyn Price (1-1, op tv 0-0)

Voor het eerst sinds een jaar staan Rob Cross en Gerwyn Price tegenover elkaar en het is zelfs voor het eerst op een televisiepodium. Op twee Players Championships deelden ze de zeges, om vervolgens volledig hun eigen pad te bewandelen. Het is inmiddels duidelijk waar dit voorlopig voor beide heren is geëindigd. Price zal daarbij heel hard zijn best moeten gaan doen om ervoor te zorgen dat de Premier League niet binnen nu en drie weken gaat eindigen. Zijn de resultaten van The Iceman op de Pro Tour nog gewoon prima, in de Premier League lijkt hij nog niet om te kunnen gaan met de druk. In de eerste weken wist hij op vechtersmentaliteit nog punten bij elkaar te sprokkelen, de laatste weken werd het spel steeds minder. Er kwamen wel kansen, bijvoorbeeld tegen Van Barneveld met een 5-3-voorsprong. Vanaf dat moment verstijfde de arm van de Welshman en kon hij geen legs meer uitgooien binnen vijf beurten. Hij heeft behalve de minste punten nu ook het laagste gemiddelde van 92,03 per beurt. Vier en het liefst vijf of zes punten in de resterende drie weken is voor hem noodzakelijk om zich nog te kunnen handhaven. Cross staat er door vier zeges op rij een stuk beter voor. Zijn spel is ook nog lang niet altijd even constant, de angst van de League – die ook bij hem de eerste weken duidelijk zichtbaar waren – is verdwenen. Toch zal Cross niet volledig tevreden zijn. Sinds hij zijn wereldtitel heeft behaald zijn er al veertien toernooien bij de PDC gespeeld en nog niet één keer is hij als winnaar toegejuicht. Met name afgelopen zondag was daarbij geen goed signaal voor Voltage. Michael van Gerwen en Gary Anderson domineren tot dusver de Pro Tour, maar zij vlogen er nu een keer vroegtijdig uit. Vanaf de laatste-16 was Cross dan ook de grote favoriet, om in de kwartfinale te sneuvelen tegen James Wilson. Het zijn nederlagen die hij vorig jaar niet vaak leed, want dan maakte hij zijn kansen wel af.

Premier League Darts 2018: Programma, uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over Premier League Darts