Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Voorbeschouwing Speelronde 8

Premier League Darts line-up 2018

Drie spelers lijken uit te gaan maken wie er volgende week afscheid gaat nemen van de Premier League Darts 2018. Gerwyn Price staat in nagenoeg verloren positie, daarnaast is het aan Peter Wright en Mensur Suljovic. In Belfast krijgen we ook het Nederlandse onderonsje.

Stand Premier League Darts 2018 na week 7

Mensur Suljovic – Gary Anderson (4-3, op tv 3-1)

Het blijft voor zowel Mensur Suljovic als Gary Anderson voorlopig een vreemde Premier League Darts. Beide spelers halen over het algemeen een prima niveau, maar ze halen daar te weinig punten uit. Voor Suljovic begint het inmiddels zelfs zorgwekkend te worden en onder de druk lijkt zijn niveau ook wat te zakken. Wekenlang noteerde hij gemiddeldes boven de 100 per beurt, om partijen net niet te winnen. Wat volgde waren toch twee zeges, alleen in de laatste weken is zijn niveau achteruit gehold. Tegen zowel Rob Cross als Daryl Gurney kon hij eigenlijk niets klaarspelen. Een volgende teleurstelling kwam in het weekend, want ook tijdens de European Tour in Leverkusen haalde hij niet zijn gebruikelijke niveau. Degradatie is dan ook opeens een serieus gevaar, zeker nu Peter Wright lijkt op te leven. Alleen het legsaldo van de Oostenrijker is een stuk beter, om daar echt voordeel van te hebben zal hij dus nog minimaal één partij moeten zien te winnen. Gary Anderson kan daarvoor een geschikte kandidaat zijn, want de Schot is geen fan van het spel van The Gentle. In onderlinge duels is Suljovic hem ook de baas en op televisie was Anderson alleen in de laatste partij tijdens de Grand Slam of Darts de betere. Voor Anderson geldt dat hij zich vorige week pas veilig heeft weten te gooien. De Schot wist voor eigen publiek een galavoorstelling te noteren tegen Simon Whitlock, waardoor de teller nu op zeven punten staat. De achterstand voor de play-offplaatsen is nog prima te overzien, al is het nu wel noodzaak om door te zetten. Want hoe goed het op de Pro Tour gaat met achter elkaar titels, zo wisselvallig is het in de Premier League. De gemiddeldes schommelen heen en weer, waarbij een echte uitdaging nodig lijkt te zijn. Die zal Suljovic hem nu in ieder geval wel gaan geven.

Michael Smith – Gerwyn Price (9-4, op tv 2-2)

Kan Gerwyn Price zijn verblijf in de Premier League Darts verlengen of is het na vandaag al over? Dat laatste lijkt op voorhand het meest realistisch. The Iceman begon de League nog redelijk en vooral doordat hij met flink vechten puntjes bij elkaar wist te sprokkelen. Waar de meeste nieuwe spelers in de Premier League hun bibbers aan de kant wisten te schuiven bleef dat voor Price een probleem. Sommige delen van partijen waren heel aardig met vooral goede finishes, maar zodra de druk er echt op kwam te staan lukte er niets meer. Het echte knakmoment kwam er tegen Van Barneveld. Bij een 5-3-voorsprong kwam zijn arm onder hoogspanning te staan en werd er geen triple meer gevonden. Inmiddels lijkt ook de mindset van The Iceman het hebben opgegeven. Vorige week stuurde hij al een tweet de wereld in dat hij verveeld was. “Het moment dat het je niet meer interesseert of je wint of verliest.” Het past totaal niet bij het beeld dat Price normaal schetst als de gewezen toprugbyer die voor iedere dart wil knokken. Want zonder deze eigenschap valt zijn spel volledig uit elkaar. Michael Smith moest vorige week afscheid nemen van de (gedeelde) koppositie. Tegen Van Gerwen kwam hij er niet aan te pas toen de Nederlander eenmaal zijn ritme begon te vinden. Vanaf 0-2 vloog de partij dan ook in één keer naar 7-2. In het weekend speelde Smith prima op de European Tour om te verliezen van James Wade ondanks een gemiddelde van 106,07 per beurt. Price zat toen alweer thuis trouwens, hij verloor zijn eerste partij van Richard North met een gemiddelde van 84,69 per beurt. Het geeft in alles aan dat Smith in Belfast de grote favoriet is.

Raymond van Barneveld – Michael van Gerwen (18-33, op tv 15-23)

De Nederlandse clash tussen Barney en Mighty Mike mag inmiddels ook wel het stempel klassieker krijgen. De met afstand twee beste darters ooit uit ons land leveren met enige regelmaat absolute thrillers af. Wanneer Van Gerwen op de grote toernooien in topvorm is, dan is Van Barneveld één van de weinige spelers die hem nog wel eens pootje weet te lichten. Denk maar aan het WK van ruim twee jaar geleden. De onderlinge balans is met 15-23 op televisie (en één gelijkspel in de Premier League) nog aardig in balans. Dit vertekent wel iets als je er verder op induikt. Van de eerste acht duels won Barney er namelijk zeven. Daarna is de stand 8-22. De afgelopen jaren is gebleken dat vooral het begin van de partijen beslissend zijn. Weet Van Barneveld – meestal door een aantal goede finishes – bij te blijven, dan verlegt de druk zich naar Van Gerwen. Slaat Mighty Mike direct een gaatje, dan valt de uitslag regelmatig ook hoog uit. De laatste ontmoeting was in de finale van The Masters in januari. Barney had toen de zege voor het grijpen, tot Van Gerwen er toch nog een versnelling uitperste voor 9-11. Die versnelling heeft de nummer één van de wereld de afgelopen weken alweer naar de eerste plaats in de Premier League gebracht en afgelopen weekend ook de titel op de European Tour in Leverkusen. Na bijna twee dagen iedereen werkelijk aan gort te gooien, liepen de dubbels in de finale stroef. Een 1-5- en 5-7-achterstand werd uiteindelijk toch nog omgebogen (8-7). Van Barneveld ontbrak in Duitsland, doordat hij zich niet had weten te plaatsen. Het gaf hem de kans om net zoals de afgelopen weken rust te pakken en verder te gaan met zijn activiteiten in de sportschool. De afgelopen twee weken leverde het een frisse Barney op die inmiddels vijf punten verzamelde in drie weken tijd. Een zege kan hem wel eens een gaatje opleveren in de strijd van de play-offs, Van Gerwen zal vooral graag een volgende tik willen uitdelen om de eerste plaats al behoorlijk veilig te gaan spelen.

Daryl Gurney – Rob Cross (0-2, op tv 0-1)

Heel stiekem moet Daryl Gurney nog wel over zijn schouder kijken. Met zes punten en een redelijk legsaldo van slechts -4 staat hij er best goed voor, toch zou hij bij twee nederlagen nog zomaar op één van de onderste twee plaatsen uit kunnen komen. Voor eigen publiek in Belfast zal Superchin dan ook graag het beslissende zetje willen geven om zich ook vanaf de tiende week te mogen melden in de Premier League Darts. Wat zal helpen is dat hij eindelijk een wedstrijd heeft weten te winnen. Het verhaal van de World Grand Prix-kampioen is eigenlijk dat hij scorend uitstekend spel toont, maar geen dubbel kan vinden. Met name met de overwinning in het vizier ging dat iedere week mis en zo liet hij dan ook veel punten liggen. Vorige week vielen de dubbels er eindelijk wel in, waardoor hij directe concurrent Mensur Suljovic op achterstand zette. Het weekend was daarna geen succes, want in Duitsland volgde een snelle nederlaag tegen Ron Meulenkamp. Ook Cross zal met gemengde gevoelens terugkijken naar de afgelopen dagen. In de Premier League versloeg hij Gerwyn Price met 7-1 en daarmee boekte hij alweer zijn vijfde zege op rij in de League. Op de European Tour volgde een lastige loting tegen Adrian Lewis. Het werd een waanzinnig duel, waarin de wereldkampioen erin slaagde om Lewis echt kapot te spelen. Een dag later bleek alleen dat het ook veel kracht van Voltage had gekost, tegen Richard North leverde hij namelijk een zeer matig duel af. Zo kon hij al vroeger dan verwacht zijn koffer in gaan pakken en bleef Cross opnieuw een week zonder nieuwe titel. Daar wacht hij nog altijd op sinds het wereldkampioenschap.

Simon Whitlock – Peter Wright (7-10, op tv 3-6)

Het grote mysterie dat Peter Wright heet, het is in Belfast eigenlijk het grootste vraagteken. Heb je Wright de afgelopen weken zien spelen in de Premier League Darts, dan is er geen enkele twijfel over dat hij gaat degraderen. Zoals altijd kwam de Schot met verschillende pijlen het podium op en het werkte allemaal niet. Daarnaast waren er geluiden over een probleem met zijn schouder en dat verklaarde ook waarom zijn niveau veel lager was dan normaal. Switchen van darts is voor hem niet ongewoon, Wright slaagt er alleen altijd in om wel een bepaald basisniveau te overleggen. Dat was niet het geval. Het vreemde volgde echter in het weekend. Wright speelde op de European Tour uitstekend. Hij was daarbij teruggekeerd naar de darts waarmee hij veel succes heeft gekend, alleen dat kan niet het verschil verklaren tussen zijn spel in de League en het constant gooien van gemiddeldes dik in de 100 per beurt. In de finale tegen Van Gerwen kwam hij – ietwat gelukkig – op een 5-1-voorsprong, maar vanaf 5-5 zette hij nog een keer aan. Bulls-eye viel er net niet in voor de overwinning en het werd alsnog 7-8. Toch was Wright zichtbaar opgelucht dat zijn spel weer goed was, nu is de grote vraag of hij dat ook weer in de League kan laten zien. Simon Whitlock had na drie weken al zes punten te pakken, daarna is er nog maar één punt bijgekomen. Zijn spel is daarbij zeer wisselend. Vorige week verloor hij dan wel met 7-4 van Gary Anderson, de Australiër overlegde wel een gemiddelde van ruim 104. Het weekend was daarop ook prima met een kwartfinaleplaats. Michael van Gerwen was daarin te sterk, maar ook hij zal dus met een goed gevoel richting Belfast zijn afgereisd.

Premier League Darts 2018: Programma, uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over Premier League Darts