Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Voorbeschouwing Speelronde 9

Premier League Darts line-up 2018

Judgement Night in Liverpool is een strijd tussen twee spelers. Gerwyn Price is al gedegradeerd, daar komt Mensur Suljovic of Peter Wright nog bij. Ook zijn er twee sleutelduels in de strijd om de play-offs, want daar wordt voor de rest van het veld de focus al naar verlegd.

Stand Premier League Darts 2018 na week 8

Simon Whitlock – Gerwyn Price (3-3, op tv 0-0)

Het dal is diep waar Gerwyn Price in beland is. De Welshman is deze Premier League Darts zichzelf volledig tegengekomen. Begon hij zeer strijdvaardig en sprokkelde op die manier twee punten. Toen de nederlagen volgden en hij vooral niet over zijn eigen zenuwen heen wist te stappen, ging het hard. De nederlagen werden forser en het spel van The Iceman zakte ver weg. Tot halverwege de rit speelde hij nog wel prima op de Pro Tour, met ook een kwartfinale op de UK Open. De laatste weken is het ook daar huilen met de pet op. Vooral mentaal is hij geknakt, zo is ook terug te zien aan zijn eigen teksten. Met name op Twitter laat Price zich gelden. Na een nederlaag op een Players Championship meldde hij al dat het moment was aangebroken waarop het je niet meer uitmaakt of je wint of verliest. Het plezier in het spel was volledig verdwenen. Vorige week degradeerde Price uit de Premier League en kwam er nog een tweet overheen. “Ik ga niet liegen, ik haat de Premier League. Het is een fantastische ervaring geweest, één die niet iedere speler zal kunnen ervaren. Voor mij was dit het gewoon niet. Ik kijk uit naar wat tijd thuis en om terug te keren naar de oude ik.” Met name dat laatste zal nodig zijn om op de Pro Tour weer te gaan winnen. Die zorgen heeft Simon Whitlock niet. De Australiër leek de afgelopen periode wel wat weg te zakken in de League, maar vorige week was zijn spel tegen Peter Wright uitstekend. Met goede cijfers kwam hij tot een gelijkspel en staat daardoor in de grote middenmoot. Om geen onnodige schade op te lopen in de strijd om de play-offs zal The Wizard wel gewoon een overwinning nodig hebben. Het recept tegen Price lijkt helder. Zorgen dat je in het begin van de partij gelijk een verschil weet te maken, dan is de kans dat de Welshman zich mentaal nog weet te herpakken erg klein.

Raymond van Barneveld – Michael Smith (7-5, op tv 5-2)

De strijd om de play-offs gaat tussen Raymond van Barneveld en Michael Smith echt beginnen. Op dit moment heeft Smith al een voorsprong van vier punten op de Nederlander en zou dus een gapend gat kunnen slaan. Gekgenoeg hangt het deze Premier League eigenlijk vooral van de tegenstander van Smith af of hij wel of niet wint. Bully Boy haalt een aardig niveau, maar steelt allerminst de show. De jonge Engelsman weet vooral ontzettend goed te profiteren van matige partijen van zijn tegenstanders, die er een gewoonte van beginnen te maken om gemiddeldes te overleggen van onder de 90 per beurt. Twee weken geleden kreeg Smith wel echte weerstand van Michael van Gerwen en verloor met 7-2. Vorige week kon hij juist weer met dezelfde cijfers winnen, doordat Price niet verder kwam dan 87 gemiddels met 2 uit 10 op de dubbels. Smith was solide (94 gemiddeld, 7/15 op de dubbels) en pakte zodoende alweer zijn zesde zege. De European Tour in München was daarna wel weer teleurstellend, want in de derde ronde werd hij al zeer overtuigend aan de kant gezet door James Wade. Van Barneveld genoot van een rustig weekend doordat hij zich niet had geplaatst voor het toernooi in München. Die rust doet Barney de laatste weken goed, nadat hij van zichzelf is geschrokken tijdens de UK Open. In Minehead liep hij dolend over het podium en is hij weer hard aan de slag gegaan in de gym. Het resulteerde in vijf punten in drie weken, maar vorige week kon Van Barneveld het niet bolwerken tegen Van Gerwen. Vijf missers op de dubbels in één leg bleek gelijk het klaar. Na het duel was hij realistisch en leek de knop heel snel om te kunnen zetten. De focus moet dan ook op het duel met Smith. In het begin van de carrière van de Engelsman verloor hij vijf keer op rij van Barney op tv, maar juist de eerste ontmoeting in de Premier League twee jaar geleden won Bully Boy.

Gary Anderson – Rob Cross (5-0, op tv 1-0)

Wat geldt voorVan Barneveld tegen Smith, geldt ook voor Anderson tegen Cross. Een sleutelduel in de strijd om de play-offickets. Cross heeft één punt voorsprong op Anderson en zou dus ook alvast een flink gat kunnen slaan. De wereldkampioen heeft daarbij wel één probleem: hij heeft nog nooit weten te winnen van Gary Anderson. Vijf keer troffen de twee elkaar en telkens won de Schot. Dat gebeurde dit kalenderjaar al drie keer, waaronder op de UK Open. Het liep toen tot 5-5 gelijk, waarna Anderson vijf legs op rij won. Vorige maand werd het op een vloertoernooi ook nog eens 6-0, waardoor Anderson de laatste elf legs op rij heeft gewonnen van Cross. In de Premier League ging het de laatste periode wel uitstekend met Voltage. Hij won vijf wedstrijden op rij, maar vorige week kon hij het niet klaar spelen tegen Daryl Gurney. Met name de laatste twee legs waren dramatisch, want de wereldkampioen gooide geen enkele triple meer. De European Tour in Munchen werd ook geen succes met opnieuw een nederlaag tegen Gurney, waardoor hij zich nu zal moeten revancheren. Anderson slaat de European Tour dit jaar opnieuw over en nam dus rust. Vorige week was hij niet heel scherp, maar won uiteindelijk wel van Mensur Suljovic. Inmiddels is Anderson dan ook al vijf weken op rij ongeslagen, dat hij niet al in een betere uitgangspositie staat komt doordat hij drie van die duels gelijkspeelde.

Mensur Suljovic – Michael van Gerwen (4-8 op tv 1-2)

De degradatiestrijd gaat tussen Suljovic en Wright, maar hoe spannend gaat dat daadwerkelijk worden? Dat hangt eigenlijk vooral af van Michael van Gerwen. Haalt de Nederlander zijn normale niveau, dan lijkt het doek te gaan vallen voor de Oostenrijker. Dat is toch vreemd als je alle statistieken erbij pakt. Met Van Gerwen en Suljovic staan namelijk de twee spelers tegenover elkaar met de hoogste toernooigemiddeldes, 103,25 om 99,55. Ook qua dubbelpercentage heeft The Gentle het op orde met 46%, toch heeft hem dit veel te weinig punten opgeleverd. Het lijkt een seizoen te zijn waarin het voor Suljovic gewoon allemaal net niet mee zit. Tegenstanders spelen erg sterk tegen hem, op cruciale momenten miste hij nét wel een pijltje her en der om partijen over de streep te trekken en de laatste weken lijkt het echte vertrouwen toch wat te zijn verdwenen. Met name vorige week liet hij het afweten tegen een wankele Gary Anderson. Er zat gewoon veel meer in dan de 7-5-nederlaag, het was ook al de derde van zijn zes nederlagen die in 7-5 eindigde. Hoe hij van Van Gerwen moet winnen weet Suljovic wel, want daar slaagde hij in op hun eerste ontmoeting op televisie. Dat is inmiddels wel heel wat jaren geleden en de laatste paar jaar heeft Van Gerwen hem toch hard op de broek gegeven. Er is weinig aanleiding om te verwachten dat dit nu niet zal gebeuren. Van Gerwen is er niet de speler naar om cadeautjes uit te delen. En zeker niet als hij daarmee spelers benadeelt – in dit geval Peter Wright – waar hij mee op goede voet staat. Afgelopen weekend won Mighty Mike ook nog eens zijn achtste toernooi van het seizoen en heeft de smaak te pakken. Zijn doel is om voor het zesde jaar op rij de eindrangschikking van de Premier League Darts te winnen. Zijn marge op de achtervolgers is op dit moment nog niet heel erg groot en daar zou hij dan ook graag verandering in willen brengen.

Daryl Gurney – Peter Wright (7-11, op tv 5-4)

Het blijft opmerkelijk aan wat voor weken Peter Wright bezig is. Het hoge woord kwam er afgelopen donderdag wel eindelijk uit. De Schot blijkt te kampen met een tenniselleboog en daardoor zijn de prestaties van Snakebite wankel. Wankel is het met name in de Premier League Darts. Drie weken op rij verloor hij met 7-1 en leek kansloos te gaan degraderen. Anderhalve week geleden kwam er toch opeens de opleving in Leverkusen. Wright haalde de finale en had het toernooi van de European Tour zelfs kunnen winnen. Daar keerde hij terug naar zijn vertrouwde darts, om in de Premier League ook een prima partij te spelen. Het was zichtbaar zenuwachtig en ook wat geïrriteerd richting onder meer het publiek. Dat hij slechts één punt pakte kwam doordat Simon Whitlock een uitmuntende partij speelde. Ook dat past in de fase waar Wright in zit, want veel cadeau krijgt hij niet. Afgelopen weekend stond Wright opnieuw in de finale van de European Tour en lijkt zijn vorm dus terug te zijn. Ook al zou Suljovic wel punten pakken tegen Van Gerwen, zou Wright het dus op eigen kracht moeten afmaken. Er is alleen een maar… tegenstander Daryl Gurney heeft ook eindelijk de smaak te pakken. Lang hikte hij tegen zijn eerste zege aan in de League, inmiddels staat de teller toch al op acht punten en doet Superchin volop mee om de play-offtickets. Afgelopen weekend haalde hij ook de halve finale in Munchen en heeft een opvallend record tegen Wright. Het laatste jaar domineert hij namelijk de onderlinge duels op televisie en blijft vooral scorend ontzettend veel druk zetten op de Schot. De partij heeft op voorhand nog twee bijzondere aspecten. Daryl Gurney is vanmorgen namelijk vader geworden van een zoon. Mocht Wright door toedoen van de uitslag van Suljovic al veilig zijn is een zege eigenlijk ook noodzakelijk. Mocht hij het tweede deel van het seizoen ingaan met slechts vijf punten, is hij namelijk al nagenoeg kansloos om de play-offs nog te bereiken.

Premier League Darts 2018: Programma, uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over Premier League Darts