Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2019: Voorbeschouwing Play-offs

Van Gerwen Gurney Premier League

De play-offs van de Premier League Darts 2019 staan opnieuw in de O2 Arena in Londen op de rol. Michael van Gerwen won de afgelopen drie edities en is ook nu de topfavoriet. Toch zijn er wat valkuilen op de weg naar de titel, al zal het vooral afhangen van de vorm van de Nederlander zelf.

Eén grote verrassing

Michael van Gerwen won dan uiteindelijk wat gelukkig voor het zevende jaar op rij de reguliere competitie, samen met Rob Cross was het op voorhand eigenlijk wel duidelijk dat ze de play-offs zouden gaan halen. Met potlood was James Wade ook ingevuld. The Machine was het afgelopen half jaar al erg sterk met twee tv-titels en die vorm trok hij nu zestien weken lang door. Michael Smith was degene van wie ook een play-offplaats werd verwacht. De finalist van vorig jaar en WK-finalist zakte echter compleet weg dit seizoen. Zijn stek wordt verrassend ingenomen door Daryl Gurney. De slotdag was overigens een duur geintje voor Mensur Suljovic. De Oostenrijker zakte van plaats vier naar zes. De vierde stek was goed voor minimaal 80.000 pond en dus nog kans op de hoofdprijs. De zesde plaats levert hem ‘slechts’ 60.000 pond op.

Duels Punten Legsaldo
1. Michael van Gerwen 16 23 107-67
2. Rob Cross 16 22 102-76
3. James Wade 16 20 104-84
4. Daryl Gurney 16 19 93-86
5. Gerwyn Price 16 18 99-93
6. Mensur Suljovic 16 17 94-95
7. Michael Smith 16 10 79-105
8. Peter Wright 16 9 76-108
9. Raymond van Barneveld 9 4 35-57

 

Michael van Gerwen – Daryl Gurney

Michael van Gerwen heeft een rommelige Premier League Darts achter de rug. Zelf gaf hij vorige week aan dat zijn focus niet altijd goed was en dat hij daar aan moest gaan werken. Het verschil tussen de goede en slechte partijen was dan ook groot. Wilde Mighty Mike iets bewijzen tegen bijvoorbeeld Rob Cross of in Ahoy, dan was zijn spel weergaloos. Was de focus, motivatie of drive er even niet, dan zakte hij zeker voor zijn doen ver weg. Uiteindelijk kun je zeggen dat Daryl Gurney zijn plaats in de play-offs daaraan te danken heeft. Met name in de tweede confrontatie tussen de twee was Van Gerwen er simpelweg niet bij. In Manchester raasde er nog meer wind over het podium dan in Ahoy en Mighty Mike kon zich daar niet overheen zetten. Feit blijft daardoor wel dat Gurney de laatste drie duels op televisie (finale Players Championship Finals en twee duels Premier League) van MvG heeft gewonnen. Het duel van vanavond is echter wel de belangrijkste van deze reeks en het is bijna een zekerheid dat Van Gerwen zijn focus nu wel zal hebben.

Rob Cross – James Wade

Rob Cross is als nummer twee geëindigd, maar het is de vraag of Voltage wel de favoriet is in het duel met James Wade. Een week geleden stonden de twee ook tegenover elkaar en was het Wade die de zege pakte. Dat deed The Machine eigenlijk heel eenvoudig, doordat Cross zijn slechtste wedstrijd van het seizoen speelde. Een opvallend moment om zo zwak te spelen, maar tegelijkertijd veelzeggend. Dit kalenderjaar speelt Cross een stuk sterker dan 2018, er lijkt meer ontspanning en controle. Toch heeft hij na bijna zes maanden nog altijd geen enkel toernooi gewonnen en bezwijkt telkens wanneer het echt moet. In de Premier League gat hij twee keer niet thuis tegen Van Gerwen en ook vorige week – toen hij de eerste plaats in de reguliere competitie tegen een Wade die nergens voor speelde voor het grijpen had – liet hij niets zien. Ook op de Pro Tour wilde het niet lukken, want altijd is er wel een zwakke partij waarin hij het niet kan afmaken. Zo heeft Cross sinds zijn wereldtitel in anderhalf jaar tijd slechts één vloertoernooi en één World Series-event gewonnen. Ontzettend karig voor de nummer twee van de wereld. Wade staat er dan ook een stuk beter voor. The Machine won in het najaar twee televisietoernooien en zijn mispeer plus rare gedrag tijdens het WK heeft hij heel snel achter zich gelaten. De finale van The Masters werd vervolgd door een sterke Premier League. Wade pakte drie punten tegen Van Gerwen en kende totaal geen dip. Juist dat zagen we de laatste jaren wel van Wade, want de linkshander kon zijn focus nogal eens verliezen. Wanneer hij die wel heeft zoals deze maanden, dan is hij levensgevaarlijk. Cross zal dan ook uitstekend moeten spelen om de finale te bereiken.

Premier League Darts 2019

Delen:

More in Premier League Darts