Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2019: Voorbeschouwing Speeldag 1

Premier League Darts 2019 lineup

De Premier League Darts 2019 wordt opnieuw een bijzondere editie. Dat komt vooral door de late afmelding van Gary Anderson en het feit dat hij wordt vervangen door negen verschillende spelers. Het maakt erg veel los, met name dat de behaalde resultaten tegen deze negen spelers wel meetellen. Chris Dobey mag het bal aftrappen als ‘uitdager’.

James Wade – Raymond van Barneveld

De afscheidstournee van Raymond van Barneveld is tevens de opening van de Premier League Darts 2019. De Nederlander maakte afgelopen najaar bekend te gaan stoppen als professioneel darter, maar nog één keer alles uit de kast te willen halen om grote prijzen te winnen. Dat wordt een zware klus, aangezien hij door het dramatisch verlopen 2018 gekelderd is op de wereldranglijst. Vanaf komend weekend moet hij goed presteren op de Pro Tour om zich überhaupt te gaan plaatsen voor de televisietoernooien. Afgelopen weekend was hij door zijn duikeling ook niet present op The Masters en zijn vorm is dan ook ongewis. De afgelopen weken heeft hij wel volop kunnen trainen om klaar te zijn voor de strijd met James Wade. The Machine was afgelopen weekend wel in Milton Keynes en haalde direct de finale. De linkshander gaf daarmee een vervolg aan zijn goede najaar en won op The Masters van Gerwyn Price, Joe Cullen en Peter Wright. Het spel van Wade is weer erg solide, waarbij de finishes voor hem het verschil maken. In de finale tegen Michael van Gerwen werd één beurt aan missers op de dubbels gelijk afgestraft en moest Wade het hoofd buigen. Zelf vindt hij dat hij nog niet terug is op zijn beste niveau, maar levensgevaarlijk is Wade weer zoals in zijn beste jaren.

Gerwyn Price – Daryl Gurney

Gaat Gerwyn Price de Premier League Darts dit jaar wel leuk vinden, dat is de vraag. De Welshman nam vorig jaar na negen weken afscheid met slechts twee punten. Hij won geen enkele partij en kroonde zich daarmee tot de slechtste speler die ooit deel had genomen aan de League. Na afloop gaf hij ook te kennen dat hij zich geen moment lekker had gevoeld in het rondreizende circus. The Iceman slaagde erin dat van zich af te zetten en in het najaar weer uitstekend te spelen. Hij won zelfs de Grand Slam of Darts, wat hem terug heeft gebracht in de Premier League. Daar komt nog wel bij dat hij een torenhoge boete heeft gehad van de DRA voor zijn gedrag tijdens de Grand Slam en op zijn tellen moet passen. In aanloop naar vanavond gaf Price al aan hier geen boodschap aan te hebben, hij gaat zijn gedrag niet veranderen. Gurney ging met een stuk beter gevoel zijn debuutjaar van de League door. Hij begon moeizaam, maar begon steeds beter te spelen. Met name scorend was hij uitstekend en deed daardoor zelfs lang mee om de play-offs. Juist na de League stortte zijn niveau in en leek hij in mineur het jaar af te sluiten. Daar kwam eigenlijk uit het niets verandering in door de Players Championship Finals te winnen. Wat voor incident dit eigenlijk was bleek daarna. Zowel op het WK als The Masters vloog Gurney er vroegtijdig uit en is het opnieuw een groot vraagteken hoe hij het deze Premier League kan gaan doen.

Chris Dobey – Mensur Suljovic

Negen uitdagers mogen zich de komende weken meten met de negen toppers uit de Premier League Darts. Chris Dobey is daarvan de eerste, want hij mag in zijn eigen Newcastle aantreden. De negen uitdagers krijgen 2.500 pond startgeld en kunnen bij een zege nog eens 2.500 pond bijschrijven. Een leuke financiële bonus voor de uitdagers, waar de vaste spelers knokken voor de punten. De wedstrijden tegen de uitdagers tellen voor de negen vaste spelers namelijk gewoon mee voor de ranglijst. Voor Mensur Suljovic staat er dus heel wat op het spel, want hij zal niet voor het tweede jaar op rij willen degraderen. De Oostenrijker speelde vorig jaar eigenlijk best goed in de Premier League, maar miste in iedere partij net een dubbeltje te veel. Krappe nederlagen deden hem de das om. In de rest van het jaar won hij een European Tour, stond in de finale van de World Matchplay en in de halve finales van de  World Grand Prix en Grand Slam of Darts. Suljovic blijft dan ook een vaste klant in de top-10 en mag een nieuwe poging wagen in de League. Zijn vorm lijkt goed, want op The Masters vermorzelde hij Simon Whitlock met een gemiddelde van ruim 106 per beurt. Ook tegen Michael van Gerwen was zijn spel in orde, alleen vielen de dubbels net te ver weg. Met Chris Dobey treft hij een opkomende Engelse speler die de afgelopen maanden de stap omhoog gevonden lijkt te hebben. Hij won een Players Championship, stond in de kwartfinale van de Players Championship Finals en joeg Gary Anderson bij de laatste-16 van het WK de stuipen op het lijf. Hollywood krijgt nu een nieuwe kans om zich te tonen.

Michael van Gerwen – Michael Smith

Het is inmiddels traditie geworden, de WK-finale wordt ook tijdens de openingsavond van de Premier League Darts gespeeld. Het geeft Michael Smith de kans om revanche te nemen op Michael van Gerwen, al is de vraag of dat op dit moment realistisch is. Van Gerwen liet afgelopen weekend weer zien dat hij op dit moment op eenzame hoogte staat bij de PDC. Niemand kwam tijdens The Masters in de buurt en dat terwijl de Nederlander nog niet eens op honderd procent speelde. De rest van het veld zakte echter flink door het ijs. Dat was ook het geval voor Michael Smith, al moet wel gezegd worden dat hij met flinke griep op het podium stond. Ian White wist Smith nog aan de kant te zetten, daarna verloor hij van Peter Wright. Smith is na de WK-finale getrouwd en heeft vooral genoten van een lange vakantie. Zijn spel oogde dan ook echt nog wat roestig, waarbij de triplemachine nog niet aan was gezet. Al ging ook Van Gerwen eerst op vakantie na het behalen van zijn derde wereldtitel, de nummer één van de wereld heeft toch alweer aardig wat wedstrijdritme. Naast Kings of Darts had hij ook demonstratietoernooien in Hannover en Praag, voor afgelopen weekend The Masters begon. Op grote toernooien heeft Smith daarnaast nog altijd niet van MvG weten te winnen.

Peter Wright – Rob Cross

Peter Wright en Rob Cross zitten allebei een beetje in hetzelfde schuitje. Wright (3) en Cross (2) staan er uitstekend voor op de wereldranglijst, maar om dat vast te houden zal er in 2019 heel wat moeten gebeuren. Wright won in 2017 bijvoorbeeld de UK Open, stond in de finale van de World Matchplay en won in de eerste maanden van het jaar onder meer drie European Tour-events. De Schot moet dan ook gaan uitkijken dat hij niet als een baksteen uit de wereldranglijst gaat vallen. De afgelopen maande loopt hij ook nog eens te kwakkelen met zijn vorm, waardoor het spannend wordt hoe Wright zich gaat herpakken. Op The Masters was hij zeer wisselend, maar leek wel per wedstrijd beter te gaan spelen. Dat kon niet gezegd worden van Cross. Voltage heeft eveneens een zeer moeizaam laatste deel van 2018 achter de rug, al leek daar tijdens het WK opeens verandering in te komen. Twee uitstekende partijen brachten hem weer op de goede weg, maar tegen Luke Humphries was hij het weer volledig kwijt. The Masters was alweer klaar na één partij doordat hij maar niet op gang kwam tegen Joe Cullen. Voor Cross ligt alle zwaarte op het WK, want in december moet hij zijn wereldtitel gaan verdedigen. Tot dat moment is de tweede plaats op de ranglijst eigenlijk wel gegarandeerd, of hij moet ook op de overige toernooien niets klaargespeeld krijgen. Voor zowel Wright als Cross geldt dus dat een zege vanavond wel eens heel belangrijk kan zijn om het seizoen een kickstart te geven.

Premier League Darts 2019

Delen:

Meer over Premier League Darts