Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2019: Voorbeschouwing Speeldag 12

Premier League Darts 2019 lineup

Het einde van de reguliere competitie van de Premier League Darts 2019 komt in zicht. Twee spelers lijken al wel zeker van de O2 Arena, onderling gaan ze in Belfast uitmaken wie in pole-position richting de eindwinst gaat.

Stand na speelronde 11

Rob Cross en Michael van Gerwen zijn nagenoeg verzekerd van een plaats in de play-offs van de Premier League Darts. Welke twee spelers mee zullen gaan naar de O2 Arena in Londen is nog wel interessant. Vier spelers staan op twaalf punten en lijken het uit te gaan maken. Peter Wright en Michael Smith moeten al hun resterende wedstrijden winnen om nog een kans te maken.

Duels Punten Legsaldo
1. Rob Cross 11 17 71-47
2. Michael van Gerwen 11 16 71-44
3. James Wade 11 12 66-58
4. Gerwyn Price 11 12 65-63
5. Mensur Suljovic 11 12 62-61
6. Daryl Gurney 11 12 57-59
7. Peter Wright 11 9 60-68
8. Michael Smith 11 8 60-68
9. Raymond van Barneveld 9 4 35-57

 

Mensur Suljovic – Daryl Gurney

Met allebei op twaalf punten is het onderlinge duel tussen Mensur Suljovic en Daryl Gurney gelijk van groot belang. Het eerste treffen werd een paar weken geleden in Ahoy door Gurney met 7-3 gewonnen. Het was in de opwaartse swing van Superchin, die zeer diepe dalen heeft gekend in de Premier League daarna niet meer leek te kunnen verliezen. Hij won ook nog eens een European Tour, maar daarna is hij toch weer wat afgezwakt. Voor eigen publiek werd er verloren van Rob Cross en vorige week volgde een puntendeling met James Wade. Afgelopen weekend was hij na een redelijke zaterdag al snel klaar op zondag. Suljovic sloeg de Pro Tour zelfs over, nadat hij vorig weekend twee keer op rij in de eerste ronde verloor. Tussendoor ging Suljovic ook de boot in tijdens de League tegen Gerwyn Price, waarbij het gemiddelde van de Oostenrijker onder de 90 dook. Net zoals Gurney is hij zeer wisselvallig, wat het treffen onvoorspelbaar maakt. De onderlinge balans is met 8-5 in het voordeel van Gurney.

Rob Cross – Michael van Gerwen

De kraker tussen Rob Cross en Michael van Gerwen gaat bepalen wie de reguliere competitie gaat winnen. Wint Cross, dan is hij drie punten los en lijkt de strijd gestreden. Wint Van Gerwen, dan haalt hij Cross in en komt één punt voor op de Engelsman. Hij spannend het duel op voorhand lijkt, zo eenzijdig was het eerste treffen. Cross gaf totaal niet thuis en ontsnapte aan een whitewash. Mighty Mike miste pijlen voor 7-0, waarop Cross nog een paar legs op het bord kon toveren. Later troffen de twee elkaar ook nog in een finale van de European Tour en was het weer Van Gerwen die won. Het is precies nog het ontbrekende stukje voor Cross in 2019. Hij speelt weer als in zijn uitmuntende eerste jaar, maar klussen klaren is er nog niet bij. Zo heeft hij nog altijd geen titel weten te winnen dit jaar en is sinds zijn wereldtitel dan ook blijven steken bij één lullige Pro Tour-titel en een World Series-event. Het zal in de O2 Arena moeten gebeuren om in de Premier League een échte prijs te pakken, maar Van Gerwen voor het eerst in diens carrière van de eindzege in de reguliere competitie houden is al heel wat.

Michael Smith – Gerwyn Price

Het zal toch even schrikken zijn voor Gerwyn Price. De Welshman wordt het hele jaar keihard uitgefloten wanneer hij een podium oploopt. Voor eigen publiek in Cardiff zal dat toch wel anders zijn? The Iceman gaf al aan dat hij hoopte net zo goed met het gejuich om te kunnen gaan als met het ge-boe in andere zalen. Slachtoffer moet Michael Smith worden. In 2018 lukte nagenoeg alles voor Bully Boy. Wat uitbleef was nog een grote titel, maar hij haalde de finale van zowel de Premier League als het WK. Dit kalenderjaar valt het kwartje allemaal net verkeerd en is hij nagenoeg uitgeschakeld om de play-offs nog te bereiken. Zijn spel lijkt wel met de week beter te worden. Haalde hij vorige week een finale op de Pro Tour, dit weekend noteerde hij zelfs een finale en een halve finale. In alle drie de gevallen verloor hij van James Wade. Tussendoor speelde Smith sterk in de League, maar miste te veel dubbels om een werkelijk ontketende Van Gerwen af te stoppen. Price versloeg Suljovic, maar zijn echte piek lijkt even voorbij. In onderlinge duels staat het ook liefst 12-5 voor Smith, de Engelsman won het eerste duel dit seizoen met 7-5.

Peter Wright – James Wade

Ondanks dat James Wade al ontzettend veel heeft gewonnen, tien jaar lang in de top mee draait en legio majors op zijn naam heeft gezet, lijkt hij nog nooit zo goed te zijn geweest als de afgelopen periode. Het grote verschil is vooral dat Wade gemiddeldes laat noteren die hij eerder nooit deed. The Machine was – en is voor een groot deel nog altijd – de speler die zijn momenten uitkoos om te versnellen en een tegenstander net aan de kant te zetten. Het afgelopen jaar is daar verandering in gekomen. De afgelopen twee weekenden won hij liefst drie Players Championships. In het gros van die partijen overlegde hij gemiddeldes ruim boven de 100 per beurt. Was zijn focus vaak verdwenen wanneer hij één dag goed had gepresteerd, afgelopen weekend denderde hij ook op zondag door voor zijn eerste dubbel. Bekijk je de statistieken, dan is hij ook in de Premier League samen met Cross en Van Gerwen de speler die om de titel gaat strijden. Toch moet hij nog aan de bak om de top-4 te bereiken. Voor Peter Wright lijken de play-offs al een utopie. Al speelt de Schot de laatste weken echt weer een stuk beter, de laatste paar procent ontbreken nog. En daardoor wordt hij telkens genadeloos afgestraft. In onderlinge duels staan de twee bijna gelijk (17-18) en ze speelden eerder dit jaar ook nog eens gelijk in de League. Toch is Wade momenteel de torenhoge favoriet.

Premier League Darts 2019

Delen:

Meer over Premier League Darts