Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2019: Voorbeschouwing Speeldag 3

Premier League Darts 2019 lineup

Met Michael van Gerwen – als ouderwets  – aan kop van de Premier League Darts gaan we de derde week in. Zoals ieder jaar gaat de focus voorlopig eerst op de onderste plaatsen, waar drie man op één punt staan. Twee daarvan spelen dan ook gelijk een cruciaal duel tegen elkaar.

Gerwyn Price – James Wade

Eigenlijk had Gerwyn Price samen met Van Gerwen aan kop van de Premier League moeten staan. Na zijn klinkende zege op Daryl Gurney was The Iceman ook ijzersterk tegen Raymond van Barneveld. Het enige dat hem niet lukte was de laatste dubbel raak gooien. Zo kon Barney nog terugkomen tot 6-6. Het deed Price weinig, zo bleek in het weekend. Een derde ronde op zaterdag en een halve finale op zondag op de Players Championships toonde zijn goede vorm weer eens aan. Zeker als je zijn gemiddeldes ziet die piekten tot 106,4. James Wade is voorlopig een stuk minder voorspelbaar. De finale op The Masters en een zege op Barney werd vorige week gevolgd door een op het oog ongeïnspireerde partij tegen Rob Cross. Toch gooide Wade uiteindelijk 100,8 per beurt en kwam nog dichtbij een comeback. Zijn weekend was minder overtuigend. Het voordeel in onderlinge duels heeft Wade wel. Hij won zowel op het European Championship (10-9) als begin deze maand op The Masters (10-7). Price weet in ieder geval dat hij ook ditmaal geen dubbels mag missen, want Wade is een meester in het afstraffen van dit soort slippertjes.

Steve Lennon – Peter Wright

Steve Lennon is ditmaal de invaller voor Gary Anderson. De jonge Ier was in Dublin een logische keuze, want de 25-jarige lijkt de toekomst van het Ierse darts. Twee jaar is hij onderweg bij de PDC en heeft inmiddels al een aantal fraaie resultaten geboekt. Zo stond hij in november in de kwartfinale van de Players Championship Finals en kan de top-32 van de wereld ruiken. Een groot nadeel is wel dat hij volkomen emotieloos zijn pijlen gooit. Een groter contrast met Peter Wright is dan ook niet te bedenken. Wright heeft een aantal wisselvallige weken achter de rug, waarbij zijn spel ook zeer onvoorspelbaar was. Zo sterk hij gooide tegen Cross, zo matig was hij tegen Smith. Toch werd het in beide gevallen een gelijkspel, waardoor de Schot er goed bijstaat. De setup waar hij mee speelde, werd afgelopen weekend weer ingeruild voor zijn meest vertrouwde setje. Het leverde solide resultaten op, al is het de vraag of Wright daarmee tevreden is. De drie eerdere duels tegen Lennon wist hij telkens te winnen, al was dat altijd op de vloer.

Michael van Gerwen – Rob Cross

Met Michael van Gerwen en Rob Cross staan de nummer één en twee van de wereld tegenover elkaar en ook de twee laatste wereldkampioenen. Mighty Mike laat wekelijks zien waarom hij de nummer één van de wereld is, bij Cross keert langzaam de topvorm terug. Tegelijkertijd is hij er ook nog ver van verwijderd. Het spel van Voltage is vooral weer een stuk constanter, hij weet in iedere leg druk te zetten en daardoor hoge gemiddeldes te gooien én lijkt er weer plezier in te hebben. Het grote verschil tussen zijn topjaar 2017 en 2018 was dat de lach was verdwenen. Miste hij een dubbel, dan stapte hij terug en keer zwaar verontwaardigd en gefrustreerd naar het bord. Vorige week gebeurde hetzelfde, maar was er opeens de lach. Hij ging weer aan de oche staan en gooide met zijn derde dart dubbel-5 uit. De wijze waarop dat in 2017 ook altijd gebeurde. Zelf gaf Cross na afloop ook aan dat het plezier terug is en dat kan hem ver brengen. Op de Pro Tour heeft hij het nog wel zwaar, maar kwam zondag wel tot een halve finale. Van Gerwen won – bijna uiteraard zou je zeggen – zaterdag het derde Players Championship. Onderweg gooide hij ook nog maar een negendarter. Zondag was een waanzinnige Nathan Aspinall, die iedere finish uitgooide, te sterk voor MvG. Zo heeft de wereldkampioen dit jaar twee partijen verloren en alweer vier titels te pakken. Tegen Cross is hij opnieuw de torenhoge favoriet, al is Cross op dit moment wel één van de weinige spelers die hem pijn zou kunnen doen.

Michael Smith – Daryl Gurney

Het is even terug naar de realiteit voor Michael Smith. Bully Boy stond in de finale van het WK en trouwde een week later. Wat volgde was een huwelijksreis en een voorlopig moeizame herstart aan de oche. The Masters viel tegen en in de Premier League heeft hij pas één punt. Vorige week liet Smith zich zelfs even gaan richting het publiek, want hij vond het onbegrijpelijk dat de hele zaal hem ging uitfluiten. “Ik kom toch ook niet naar jullie werk om een hele dag boe te roepen..” Het was een uitspraak die Smith niet in dank werd afgenomen. Het weekend bracht goede gemiddeldes, maar weinig resultaat. Zo is het treffen met Daryl Gurney van belang. Ook Superchin zit niet in de beste periode. Hij won dan wel in november de Players Championship Finals. Als je het half jaar rondom dit toernooi kijkt, lijkt het een totale toevalstreffer te zijn geweest. Vorige week was Gurney vanuit het niets ijzersterk op zijn dubbels met 7 uit 8 tegen Glen Durrant. Het bracht hem twee punten, maar blijkbaar weinig vertrouwen. In het weekend verloor hij twee keer vroegtijdig en met slechte gemiddeldes. Voor beide spelers is het dus vandaag zaak om te winnen, want anders blijft het degradatiespook in de buurt.

Mensur Suljovic – Raymond van Barneveld

Voor Mensur Suljovic en Raymond van Barneveld geldt hetzelfde. Beide spelers staan op één punt en hebben dus simpelweg een overwinning nodig. Lukt dat niet, dan wordt de klus om erin te blijven met de week moeilijker. Suljovic wist in de openingsweek nog een 1-5-achterstand tegen Chris Dobey om te buigen in een gelijkspel. Vorige week leek hij tegen Van Gerwen een snipperdag op te hebben genomen. Het weekend van The Gentle was solide, met een derde en een vierde ronde. Wat ook mee zal spelen is dat hij vorig jaar ook is gedegradeerd. Zolang Suljovic onderin bungelt, wordt de opgave steeds groter. Van Barneveld liet in de openingsweek zijn kansen liggen tegen Wade, om vorige week met veel mazzel een punt over te houden aan het duel met Price. In het weekend ontbrak hij op de Pro Tour door verplichtingen op een demonstratie. Zo wachten hem nu vier cruciale dagen. In onderlinge duels heeft Van Barneveld een 6-3-voorsprong op Suljovic en won hij laatste twee duels. Vorig jaar was de Nederlander de sterkste tijdens The Masters (11-7) en de Premier League (7-5).

Premier League Darts 2019

Delen:

Meer over Premier League Darts