Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2019: Voorbeschouwing Speeldag 4

Premier League Darts 2019 lineup

Een jaar geleden kon er niet gespeeld worden in Exeter doordat Groot-Brittannië plat lag door hevige sneeuwstormen. Nu lijkt het al een week lente en is er dus ook geen vuiltje aan de lucht. We maken ons dan ook op voor vijf duels, waarbij het meeste belang in het slotduel ligt tussen Michael Smith en Raymond van Barneveld.

Luke Humphries – Gerwyn Price

De vervanger deze week voor Gary Anderson is Luke Humphries. De jonge Engelsman is al enkele jaren een grote belofte en pakte twee keer op rij de Development Tour. Bij de grote mannen wilde het nog niet echt lukken, tot het afgelopen wereldkampioenschap. Cool Hand Luke versloeg titelverdediger Rob Cross en zou de kwartfinale bereiken. Daarin verloor hij van Michael Smith. De herstart in het nieuwe seizoen is voorlopig wisselvallig, waardoor er niets zinnig te zeggen valt over het niveau dat hij vandaag kan laten zien. Dat is wel het geval van Gerwyn Price. The Iceman is namelijk in de vorm van zijn leven. De groeicurve van Price blijkt nog altijd niet voorbij. De winst van de Grand Slam of Darts afgelopen najaar werd nog overschaduwd door zijn gedrag op het podium. Dit kalenderjaar speelt hij simpelweg uitmuntend. De gemiddeldes liggen standaard rond de 100 per beurt en hij is in de Premier League nog ongeslagen. Tussendoor is Price op de Pro Tour bijna niet te stoppen. Afgelopen weekend won hij twee Players Championships op rij, met continu gemiddeldes dik boven de 100 per beurt. Op dit moment lijkt hij zelfs de grootste bedreiging voor Michael van Gerwen. Toch won Humphries het enige gespeelde onderlinge duel van Price, vorig jaar op de European Tour met 6-1.

Daryl Gurney – Rob Cross

Voor zowel Gurney als Cross geldt dat ze langzaam weer de goede vorm lijken te vinden, maar tegelijkertijd de vorm nog erg broos is. Het levert Superchin in ieder geval al vier punten op in de Premier League, waardoor hij zich geen zorgen meer hoeft te maken over degradatie. Wat vooral verdwenen lijkt uit het spel van Gurney is de constantheid. De tweevoudig majorwinnaar was altijd goed voor heel veel 180’ers en vervolgens waren zijn dubbels solide. Nu staat hij na drie wedstrijden pas op zes maximale scores. Ook de dubbels geven momenteel weinig duidelijkheid. Was het tegen Glen Durrant 7 uit 9, vorige week tegen Michael Smith 7 uit 26. In het weekend kon Gurney vervolgens twee keer vroegtijdig gaan zitten. Cross had het idee dat hij Van Gerwen weer pijn kon gaan doen, maar in het onderlinge duel bleek hoe groot het gat naar Mighty Mike momenteel is. Cross miste in de eerste leg twee pijltjes op de dubbels en werd daarna overlopen. Hij kwam zelfs goed weg dat het geen 7-0 werd. Pijnlijk voor Cross was vooral dat Van Gerwen niet eens buitenaards stond te spelen. Hij hield de openingsleg met een 17-darter, brak met een 14-darter, hield zijn eigen leg met een 14-darter en brak opnieuw met een 15-darter. In drie van de eerste vier legs kreeg Cross dus vijf beurten de tijd, maar deed er niets mee. In onderlinge duels tussen Gurney en Cross staat het 3-3 en op tv-toernooien 1-2 voor Voltage.

Mensur Suljovic – Peter Wright

Mensur Suljovic en de Premier League Darts zijn nog altijd geen grote vrienden. Zo goed als de Oostenrijker het seizoen begon op The Masters, zo wisselvallig is hij in de League. Met hangen en wurgen redde hij een punt tegen Chris Dobey, kwam niet opdagen tegen Michael van Gerwen en gaf een 5-1-voorsprong uit handen tegen Raymond van Barneveld. Wat in dat duel vooral ontbrak was de overtuiging bij de Oostenrijker. The Gentle kon geen agressiemode vinden en zo modderde het duel uiteindelijk naar een gelijkspel. Het is dus puntjes sprokkelen voor Suljovic om niet voor het tweede jaar op rij te degraderen. Modderen is het voor Peter Wright eigenlijk ook, toch heeft hij al wel vier punten bij elkaar weten te sprokkelen en is zelfs nog ongeslagen. Dat mag een wonder heten. Tegen Cross en Steve Lennon kwam hij op een grote achterstand en zag Smith dubbel na dubbel missen. Wright profiteerde, maar het is de vraag hoelang dat nog goed gaat. Zijn spel in het weekend was ook weer niet overtuigend, met maar één zege. Zo liggen er kansen voor Suljovic, die ook nog eens een positieve balans heeft tegen Wright van 9-8 en op tv zelfs 5-1.

Michael van Gerwen – James Wade

Michael van Gerwen sloeg een weekend op de Pro Tour over en kan zo uitgerust aan de start voor de vierde week van de Premier League en de UK Open die er direct achteraan komt. Voorlopig gaat alles naar wens voor de nummer één van de wereld. Hij won The Masters, twee Players Championships en heeft nog het volle pond in de League. Je zou het voor de start van de League niet direct zeggen, maar cijfermatig zou James Wade wel eens de man kunnen zijn die Mighty Mike punten af gaat snoepen. Wade heeft dat in het verleden al vaker gepresteerd en zijn cijfers zijn na MvG het beste. Zo is de linkshander pardoes mede koploper in het 180’ers klassement. En dat terwijl hij normaal gesproken toch helemaal niet zo vaak 180 gooit. De dubbels is waar Wade het van moet hebben en dat blijkt ook nu. Met 47% heeft hij het beste dubbelpercentage. Het brengt hem met een gemiddelde van 101,36 op de tweede plaats achter Van Gerwen (102,23). Gek genoeg heeft Wade dit pas drie punten opgeleverd en moet dus zelfs nog naar onderen kijken. De totale stand tussen de twee is 34-15.

Michael Smith – Raymond van Barneveld

De belangrijkste wedstrijd van de avond is er één met een verhaal. Michael Smith stond op Nieuwjaarsdag in de WK-finale, maar daarna waren zijn resultaten niet al te best. Eén van de oorzaken kwam deze week naar buiten. Maandag is Smith namelijk geopereerd aan een abces in zijn lies. Bizar is vooral dat Bully Boy hier al enige tijd last van blijkt te hebben, maar er net zo lang mee heeft doorgelopen tot hij daadwerkelijk niet meer kon lopen. Met medicatie en pijnstillers komt Smith vandaag het podium op en is de vraag of hij kan presteren. Dan wacht ook nog eens de kraker in de degradatiestrijd. Smith staat met één punt laatste, Barney heeft er twee. Weet de Nederlander te winnen, dan heeft Bully Boy dus een groot probleem. Van Barneveld redde vorige week voor de tweede maal op rij een punt. Van 5-1 achter tegen Suljovic werd het nog 6-6. Een dag later wist hij zich ook te plaatsen voor de eerste European Tour, maar de rest van het weekend zakten zijn prestaties weg. Wat volgde was een post op Instagram waarin hij te kennen gaf dat het hem zwaar valt. Vorig jaar werd het liefst 7-0 voor Smith in de Premier League, in onderlinge duels staat het gelijk: 7-7 (1).

Premier League Darts 2019

Delen:

Meer over Premier League Darts