Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2019: Voorbeschouwing Speeldag 5

Premier League Darts 2019 lineup

De UK Open Darts heeft een aantal vragen opgeworpen, maar vooral heel veel antwoorden opgeleverd. De Premier League Darts lijkt dan ook steeds meer in zijn plooi te vallen, waarbij de strijd om de play-offs spannend is en de degradatiestrijd zich langzaam af aan het tekenen is. Week 5 in het Schotse Aberdeen is voor met name Raymond van Barneveld opnieuw cruciaal.

Michael Smith – Rob Cross

Michael Smith wist wonderwel een moeizame week door te komen. Bully Boy ging ruim een week geleden onder het mes en liep in vier dagen hinkend rond. Iedere dag moest hij ook heen en weer om de wond te laten verzorgen in het ziekenhuis. Zondagavond bleek de pijp dan ook leeg en daar profiteerde Rob Cross van. Voltage won het onderlinge duel in de halve finale vrij eenvoudig, maar was op zijn beurt ook niet fit. En dan vooral fysiek niet fit. In de finale was hij namelijk leeg en kon geen enkel niveau meer halen. Cross gaf zich zelfs in de laatste pauze al gewonnen en feliciteerde Nathan Aspinall al met de zege. Het past deels bij de positieve insteek waarin Cross leeft, tegelijkertijd zal hij zich toch zorgen moeten maken over zijn eigen fysieke toestand. Was hij namelijk wel fitter geweest, dan had hij een hele grote kans gehad om zijn tweede major te winnen. Werk aan de winkel dus in de sportschool. In de Premier League Darts staat Smith met drie punten op de teller in de gevarenzone. Cross heeft twee punten meer en hoeft niet meer aan degradatie te denken. Punten zijn wel hard nodig om het vizier naar de play-offs te kunnen richten. In onderlinge duels heeft Cross een opvallende 10-3-voorsprong.

Daryl Gurney – James Wade

Het zijn nog altijd niet de weken van Daryl Gurney. Sinds de winst van de Players Championship Finals in november heeft hij nog maar weinig klaargespeeld en kreeg vorige week in de Premier League Darts met liefst 7-1 op zijn broek van Rob Cross. De UK Open was iets beter, maar hij liet het uiteindelijk liggen tegen Michael Smith. Zo zat hij toch weer vroegtijdig thuis en is puntjes sprokkelen in de Permier League toch van belang. Met vier punten heeft hij een buffer, maar mede door die dikke zeperd tegen Cross is zijn legsaldo ook problematisch. Die zorgen heeft James Wade niet. Na Michael van Gerwen overlegt The Machine de beste statistieken en was het groene monster vorige week ook te slim af. Mighty Mike miste in de openingsfase zijn kansen en dat strafte Wade op zijn vaste wijze genadeloos af. Met al twee toernooizeges op zak en een finaleplaats op The Masters heeft hij een aantal uitstekende maanden. De UK Open werd uiteindelijk geen succes door een verrassende nederlaag tegen Ross Smith. In onderlinge duels staat het 4-4.

Mensur Suljovic – Gerwyn Price

Als er iemand onvoorspelbaar is dit seizoen, dan is het wel Mensur Suljovic. Op The Masters was hij uitmuntend met gemiddeldes dik boven de 100 per beurt. In de Premier League is het vervolgens op en af, wat ook weer het geval was tijdens de UK Open. Versloeg hij Peter Wright in een fantastisch duel met astronomische gemiddeldes, een dag later ging hij eraf tegen Dimitri Van den Bergh. De resultaten van Gerwyn Price zijn een stuk overzichtelijk en samen te vatten als uitstekend. The Iceman won al twee Players Championships en heeft een goede Premier League. Het enige dat misschien beter kan is dat hij tot twee keer toe een wedstrijd in gewonnen positie nog in een gelijkspel zag eindigen. Duels over de streep trekken is het laatste stukje voor Price om een gooi te doen naar de play-offs. Op de UK Open was hij afgelopen weekend uitstekend op dreef, tot de halve finale. Was het pijpje leeg of werd de favorietenrol hem te veel? Het was allemaal net wat minder scherp en dat strafte Nathan Aspinall af. The Iceman wist het hele weekend wel veel krediet op te bouwen met zijn gedrag, ook na de verloren wedstrijd tegen Aspinall. In onderlinge duels staat hij op een 9-4-voorsprong tegen Suljovic.

Raymond van Barneveld – Peter Wright

Voor Raymond van Barneveld was het weer een zware week. In de Premier League Darts verloor hij na een 3-1-voorsprong van Michael Smith (4-7) en zakte daardoor naar de laatste plaats. Een dag later volgde direct een uitschakeling op de UK Open tegen Simon Stevenson en op zaterdagmiddag werd duidelijk dat hij uit de top-32 van de wereld was gevallen. Zo wordt het draadje voor Barney steeds dunner om dit jaar zijn doelen te bereiken. De eerste klus wordt nu om degradatie uit de League te voorkomen, waardoor punten dus hard nodig zijn. Dat zal in Aberdeen moeten gebeuren tegen Peter Wright. Het Schotse publiek is altijd op de hand van Barney, maar hij speelt nu dus wel tegen een Schot. Wright heeft ook geen al te fijne week. Tegen Mensur Suljovic verloor hij zijn eerste partij in de League met slecht spel. De loting koppelde ze een dag later alweer tegen elkaar op de UK Open. Het niveau was nu wel goed, sterker nog Wright gooide 106 gemiddeld. Toch schoot hij er niets mee op, want Snakebite verloor met 8-10. Qua spel heeft Wright de meest houvast, al is ook voor hem het touwtje momenteel dun. Want hij moet de komende periode zoveel prijzengeld verdedigen dat een vrije val op de loer ligt. Barney en Wright zijn volledig in evenwicht, want het staat 11-11 met vier keer een gelijkspel in de League.

Michael van Gerwen – John Henderson

Voor het eerst sinds zijn derde wereldtitel liep Michael van Gerwen een tik op. Eerst verloor hij donderdag, na veel dubbels te hebben gemist om weg te lopen, van James Wade. De koppositie in de League heeft hij nog wel in handen, maar de buffer is verdwenen. Een dag later ging het volledig mis op de UK Open. Opnieuw miste Van Gerwen te veel kansen en die werden ditmaal genadeloos afgestraft door Mervyn King. Het is voor het tweede jaar op rij dat MvG gelijk zijn eerste partij op de FA Cup of Darts verloor. Een paar dagen extra rust brengen hem nu naar Aberdeen, waar een zeer getergde Van Gerwen wordt verwacht. Het potentiële slachtoffer van zijn dadendrang is John Henderson. Voor Big John zal dit als een lot uit de loterij voelen. Door de afmelding van Gary Anderson is The Highlander de Schotse speler die hem voor één avond mag vervangen. Bij de negen namen is hij toch de meest verrassende. Want al gaat Henderson al heel wat jaren mee, een echte hoogvlieger is hij nooit geworden. Natuurlijk zijn er uitschieters geweest. Bijvoorbeeld op de World Grand Prix van 2017, toen hij in de eerste ronde van Van Gerwen won. Veel verder dan een stabiele top-32 speler is Henderson nooit geworden. Maar wie weet wat het grote podium in Aberdeen bij hem naar boven haalt. Van Gerwen staat met 8-1 voor in onderlinge duels. Die enige nederlaag kwam dus in Dublin en is ook gelijk de laatste keer geweest dat ze elkaar troffen.

Premier League Darts 2019

Delen:

Meer over Premier League Darts