Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2019: Voorbeschouwing Speeldag 8

Premier League Darts 2019 lineup

Ahoy is bereikt en in Rotterdam zal de eerste beslissing gaan vallen van de Premier League Darts 2019. Weet Raymond van Barneveld zich nog veilig te spelen of wordt hij in zijn afscheidsjaar de degradant? Woensdag en donderdag komen alle darters twee keer in actie.

Stand na speelronde 7

Door de absentie van Gary Anderson en de keuze van de PDC om hem iedere week door een andere speler (zogenaamde Contender) te laten vervangen is er slechts één degradant. De speler die na negen duels onderaan staat zal niet meer terugkeren in de tweede helft van het seizoen. Daarin strijden de acht overgebleven spelers om de vier plaatsen van de play-offs.

Duels Punten Legsaldo
1. Rob Cross 7 11 43-28
2. Michael van Gerwen 7 9 42-32
3. James Wade 7 8 40-33
4. Mensur Suljovic 7 8 39-35
5. Peter Wright 7 8 42-39
6. Gerwyn Price 7 7 38-39
7. Daryl Gurney 7 7 32-40
8. Michael Smith 7 5 35-40
9. Raymond van Barneveld 7 4 33-43

 

Gerwyn Price – Michael Smith

Voor Michael Smith is de situatie nog altijd penibel. De finalist van de Premier League van vorig jaar én de WK-finalist staat nog maar één punt boven Raymond van Barneveld. Tegelijkertijd kan hij met één overwinning gelijk een levensgrote stap zetten naar lijfsbehoud. De vorm van Smith is er op dit moment echter niet helemaal. Af en toe laat hij zien waar hij toe in staat is, maar er lijken te veel factoren mee te spelen die ervoor zorgen dat hij het niet laat zien. Opvallend was dat hij vorige week zelfs weer zeer geïrriteerd over het podium liep en verviel in oude fouten. In het weekend zat het vervolgens ook niet mee. Hij miste op de European Tour twee matchdarts en verloor van een ontketende Ratajski (105 gemiddeld). Price deed in het weekend wat hem in de Premier League ook al te vaak overkomt. In gewonnen positie weet hij de partij toch niet over de streep te treken. In de League zorgt het ervoor dat hij nog altijd ‘slechts’ in de middenmoot hangt. Afgelopen weekend liet hij het na om Michael van Gerwen uit te schakelen door te gaan knoeien vanaf 57. Vorig jaar troffen ze elkaar twee keer op een groot toernooi, in beide gevallen won Smith met ruim verschil. In totaal staat het ook 11-5 in het voordeel van de Engelsman.

James Wade – Dimitri Van den Bergh

Nog altijd wat onder de radar staat James Wade er uitstekend voor in de Premier League Darts. The Machine zou in Ahoy zelfs een zeer grote stap kunnen zetten richting de play-offs, want op papier is hij tegen zowel Dimitri Van den Bergh als Michael Smith de favoriet. Het recente verleden heeft daarbij ook geleerd dat Wade vaak in de tweede helft van het seizoen wat wegzakt in zijn niveau, dus hij kan maar beter vast een buffer opbouwen. Met de vorm van Wade zit het in ieder geval wel in orde. Dit weekend veegde hij nog maar eens de vloer aan met Dave Chisnall, om in een topduel te verliezen van Suljovic. Voor Dimitri Van den Bergh wordt het als Contender zijn debuut op een dergelijk groot podium. De jonge Belg weet tot dusver vaker beter te presteren op een groot toneel dan op de vloer. Dat mag hij nu dus bewijzen in één van de grootste zalen. Afgelopen weekend werkte hij een vreemd toernooi af in Leverkusen. Dreammaker won van Adrian Lewis, maar zowel tijdens als na de partij hadden de twee het verbaal nogal met elkaar aan de stok. Een dag later speelde Van den Bergh onthutsend zwak en verloor met 6-0 van Daryl Gurney. Veel van de Contenders hebben een aantal legs nodig gehad om te wennen aan de omstandigheden. Tegen Wade lijkt dat geen verstandig recept, want dan is hij vaak al gevlogen. Drie keer speelden de twee al tegen elkaar. De Belg staat op een 2-1-voorsprong, maar het enige duel op televisie wist Wade wel te winnen.

Rob Cross – Mensur Suljovic

Rob Cross lijkt zijn topvorm weer aardig gevonden te hebben en hij staat dan ook bovenaan de Premier League. Toch zal er bij Voltage nog wel iets knagen, want hij wint maar niets. Sinds zijn behaalde wereldtitel schreef de Engelsman één Players Championship op zijn naam en een World Series-event in Brisbane. Dat dateert alweer van augustus, waardoor hij ruim een half jaar droog staat. Deze maand alleen al stond Cross twee keer in een finale, maar speelde twee keer zijn slechtste partij van het toernooi. Op de UK Open was de tank volledig leeg en afgelopen zondag kon hij uiteindelijk net niet mee met de versnelling van Van Gerwen. Het grootste verschil met 2018 is wel dat Cross er weer zichtbaar plezier in heeft en dat komt zijn resultaten ten goede. Mensur Suljovic lijkt de Premier League ook een stuk beter te verteren dan een jaar geleden. The Gentle speelde toen best aardig, maar kon nooit een partij ook echt afmaken. Nu is hij veel gerichter aan het werk en past zich ook aan op tegenstanders. Een treffend voorbeeld was hoe hij twee weken geleden James Wade ontregelde. Suljovic staat er dan ook goed bij en zou zomaar een gooi kunnen doen naar de play-offs. Ook zijn vorm is uitstekend met afgelopen weekend nog een halve finale. Van Gerwen moest eraan te pas komen met een negendarter om hem aan de kant te zetten. Vorig jaar won Cross in de Premier League met 7-2, maar de andere vier duels op televisie won Suljovic.

Peter Wright – Michael van Gerwen

Stiekem lijkt Peter Wright zijn vorm weer gevonden te hebben. De Schot heeft zich ook, zover dat bij hem mogelijk is, aardig verbonden aan een specifiek setje pijlen en liet in Leverkusen weer goed spel zijn. Hij won lastige duels van Kim Huybrechts, Ross Smith en Daryl Gurney, om pas in de halve finale in een kraker te verliezen van Rob Cross. Wat nog ontbreekt is de echte bravoure die hij een aantal jaar uitstraalde. Bravoure die nodig is om van Michael van Gerwen te winnen. Een jaar geleden lukte hem dat in Ahoy. Tot vorig jaar won Wright nooit van MvG op een groot podium, maar dat veranderde in 2018 met twee zeges in de Premier League en ook nog op de Championship League of Darts. Van Gerwen is zelf de afgelopen weken niet in topvorm. Drie punten uit de laatste vier duels en een vroege uitschakeling op de UK Open is niet wat we van MvG gewend zijn. Afgelopen weekend liet hij echter toch weer zien dat het er natuurlijk nog wel gewoon in zit. Zijn toernooi was niet eens zo heel groots, tot de halve finale. Opeens kwam er de versnelling met een fabelachtige negendarter en in de finale liet hij zijn beste spel zijn. Met 105 per beurt werd Rob Cross verslagen en weer een titel bijgeschreven. Van Gerwen gaf na afloop aan dat het voor hem hard werken was en hij echt geen robot is. Het zal hem toch goed doen dat de versnelling er kwam, want hij is gebrand om het te laten zien in Ahoy. In onderlinge duels met Wright staat hij op een 53-15-voorsprong.

Raymond van Barneveld – Daryl Gurney

Hoop doet leven en die hoop heeft Raymond van Barneveld zichzelf vorige week gegeven. Groots was zijn spel misschien niet, hij deed wel wat er nodig was om Max Hopp in Berlijn aan de kant te zetten. Een domper was tegelijkertijd dat Daryl Gurney verrassend won van Michael van Gerwen, waardoor Superchin zijn marge van drie punten weet te behouden op Barney. Voor de Nederlander is er maar één doel in Ahoy: twee keer winnen. Zowel Gurney als donderdag Van Gerwen moeten worden verslagen, dan heeft hij nog kans om degradatie te ontlopen. Na zijn zege op Hopp liet Van Barneveld een dag later de kans liggen om het goede gevoel te versterken. Een sterke start tegen Steve Beaton (4-2) wist hij niet door te zetten naar een zege. Vier legs op rij voor de Engelsman zorgden ervoor dat Barney toch weer voortijdig in zijn auto richting Den Haag kon stappen. Gurney bereikte in Leverkusen de kwartfinale, waarin Wright te sterk bleek. Superchin is aan een vreemde periode bezig. Af en toe heeft hij uitstekende avonden, met een overwinning op Glen Durrant dankzij 7 uit 9 op de dubbels. Daar tegenover werd hij geveegd door James Wade (7-0) en kon met moeite een leg pakken tegen Rob Cross (7-1). In die duels haalde Gurney ook geen acceptabel niveau, om vorige week wel weer goed te spelen tegen Van Gerwen. Van beide darters is er op voorhand dan ook niet te voorspellen hoe ze voor de dag komen. In onderlinge duels staat het 3-2 voor Barney, waarbij ze op televisie de partijen hebben gedeeld.

Premier League Darts 2019

Delen:

Meer over Premier League Darts